Anyż ( Anyż Biedrzeniec)
Anyżek ma delikatny, słodkawy bukiet o wyraźnej nucie lukrecji. Ostrością przypomina koper. Walory smakowe anyżku podnoszą się po uprażeniu go.
Anyżek służy jako dodatek do potraw słodkich jak i słonych, równie dobrze pasuje do ostro przyprawianych potraw hinduskich, jak i łagodnych w smaku dań kuchni europejskich.
Waga: 50g
Dostępność: na wyczerpaniu
Anyż Mielony ( Anyż Biedrzeniec)
Anyżek ma delikatny, słodkawy bukiet o wyraźnej nucie lukrecji. Ostrością przypomina koper. Walory smakowe anyżku podnoszą się po uprażeniu go.
Anyżek służy jako dodatek do potraw słodkich jak i słonych, równie dobrze pasuje do ostro przyprawianych potraw hinduskich, jak i łagodnych w smaku dań kuchni europejskich.
Waga: 50g
Dostępność: brak towaru
Anyż Gwiaździsty
Anyż gwiazdkowy to jedna z najważniejszych przypraw kuchni chińskiej; jest nutą przewodnią w chińskiej przyprawie „pięć smaków". Wiele chińskich przypraw wymaga zastosowania „gwiazdek" w całości. Anyżem gwiazdkowym aromatyzuje się też alkohole, takie jak likiery (np. pastis czy anyżówka) oraz do produkcji słodyczy.
Waga: 20g
Selekcjonowane całe gwiazdki anyżu
Dostępność: średnia ilość
Anyż Gwiaździsty (NIE SELEKCJONOWANY)
Anyż gwiazdkowy to jedna z najważniejszych przypraw kuchni chińskiej; jest nutą przewodnią w chińskiej przyprawie „pięć smaków". Wiele chińskich przypraw wymaga zastosowania „gwiazdek" w całości. Anyżem gwiazdkowym aromatyzuje się też alkohole, takie jak likiery (np. pastis czy anyżówka) oraz do produkcji słodyczy.
Waga: 30g
Gwiazdki Anyżu - NIE Selekcjonowane
Dostępność: na wyczerpaniu
Cynamon Cejloński
Cynamon Cejloński ma o wiele niższą zawartość kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu, można go więc jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem odchudzaniu), antygrzybiczne (ważne przy infekcjach) oraz uodparniające.
Waga: 30g
Dostępność: duża ilość
Cynamon Cejloński
Cynamon Cejloński ma o wiele niższą zawartość kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu, można go więc jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem odchudzaniu), antygrzybiczne (ważne przy infekcjach) oraz uodparniające.
Waga: 100g
Dostępność: duża ilość
Cynamon Cejloński Laski
Cynamon Cejloński ma o wiele niższą zawartość kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu, można go więc jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem odchudzaniu), antygrzybiczne (ważne przy infekcjach) oraz uodparniające.
Waga: 20g
Dostępność: duża ilość
Cynamon Grys
Znany od tysiącleci jako jeden z afrodyzjaków.
Stanowi doskonały korzenny dodatek do ciast, deserów, kawy, nalewek, oraz potraw mięsnych.
Waga: 40g
Dostępność: duża ilość
Czarnuszka
Czarne nasiona czarnuszki siewnej o charakterystycznym pieprzowo - korzennym smaku używane są przede wszystkim do Ciast słonych, potraw warzywnych, pikli, lecza. Głównie jako zamiennik tradycyjnego pieprzu.Ceniona jest także ze względu na swe właściwości lecznicze.
Waga: 50g
Dostępność: duża ilość
Czarnuszka
Czarne nasiona czarnuszki siewnej o charakterystycznym pieprzowo - korzennym smaku używane są przede wszystkim do Ciast słonych, potraw warzywnych, pikli, lecza. Głównie jako zamiennik tradycyjnego pieprzu.Ceniona jest także ze względu na swe właściwości lecznicze.
Waga: 200g
Dostępność: duża ilość
Gałka Muszkatołowa Cała
Gałka muszkatołowa ma aromatyczny korzenny słodki zapach.
Jest to tradycyjna przyprawa do ciast, pierników, herbatników i budyniów owocowych lub mlecznych. Dosypanie niewielkiej ilości startej gałki do potraw podnosi ich walory smakowe.
Dostępność: średnia ilość
Gałka Muszkatołowa Mielona
Gałka muszkatołowa ma aromatyczny korzenny słodki zapach.
Jest to tradycyjna przyprawa do ciast, pierników, herbatników i budyniów owocowych lub mlecznych. Dosypanie niewielkiej ilości startej gałki do potraw podnosi ich walory smakowe.
Waga: 20g
Dostępność: średnia ilość
Goździki Całe
Goździki wchodzą w skład wielu klasycznych mieszanek przyprawowych.
Służą do przyprawiania duszonych ryb, drobiu, dziczyzny czy innych mięs. Występują w sosach klasycznych, a także przepisach na świąteczne szynki.
Waga: 40g
Dostępność: duża ilość
Goździki Mielone
Goździki wchodzą w skład wielu klasycznych mieszanek przyprawowych.
Służą do przyprawiania duszonych ryb, drobiu, dziczyzny czy innych mięs. Występują w sosach klasycznych, a także przepisach na świąteczne szynki.
Waga: 20g
Dostępność: duża ilość
Imbir Grys
Imbir służy do doprawiania potraw z ryb i owoców morza, drobiu, mięsa, warzyw i makaronów.
W kuchni europejskiej imbir jest ważnym dodatkiem do wypieków, takich jak tradycyjne pierniki, ciasta, herbatniki (kruche pierniczki). Imbir jest też ważnym składnikiem czatnejów, pikli, dżemów i słodkich konfitur oraz napojów, takich jak piwo imbirowe, napój imbirowy czy wino imbirowe.
Waga: 40g
Dostępność: średnia ilość
Imbir Mielony
Imbir służy do doprawiania potraw z ryb i owoców morza, drobiu, mięsa, warzyw i makaronów.
W kuchni europejskiej imbir jest ważnym dodatkiem do wypieków, takich jak tradycyjne pierniki, ciasta, herbatniki (kruche pierniczki). Imbir jest też ważnym składnikiem czatnejów, pikli, dżemów i słodkich konfitur oraz napojów, takich jak piwo imbirowe, napój imbirowy czy wino imbirowe.
Waga: 30g
Dostępność: duża ilość
Imbir Mielony DUŻY
Imbir służy do doprawiania potraw z ryb i owoców morza, drobiu, mięsa, warzyw i makaronów.
W kuchni europejskiej imbir jest ważnym dodatkiem do wypieków, takich jak tradycyjne pierniki, ciasta, herbatniki (kruche pierniczki). Imbir jest też ważnym składnikiem czatnejów, pikli, dżemów i słodkich konfitur oraz napojów, takich jak piwo imbirowe, napój imbirowy czy wino imbirowe.
Waga: 100g
Dostępność: duża ilość
Kardamon Mielony
Kardamon odgrywa znaczącą rolę w kuchniach całego świata; można dodawać go zarówno do dań słodkich, jak i obiadowych. Jest niezbędnym składnikiem wielu potraw.
Waga: 20g
Dostępność: średnia ilość
Kardamon Ziarno
Kardamon odgrywa znaczącą rolę w kuchniach całego świata; można dodawać go zarówno do dań słodkich, jak i obiadowych. Jest niezbędnym składnikiem wielu potraw.
Waga: 20g
Dostępność: duża ilość
Kminek Mielony
Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i ciasta słone. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny
Waga: 50g
Dostępność: duża ilość
Kminek Mielony DUŻY
Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i ciasta słone. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny
Waga: 150g
Dostępność: duża ilość
Kminek Ziarno
Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i ciasta słone. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny
Waga: 50g
Dostępność: duża ilość
Kminek Ziarno DUŻY
Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i ciasta słone. Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny
Waga: 150g
Dostępność: duża ilość
Kolendra Mielona
Zmielone nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat.
Waga: 40g
Dostępność: duża ilość
Kolendra Mielona DUŻA
Zmielone nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat.
Waga: 110g
Dostępność: duża ilość
Kolendra Ziarno
Cale nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat. Nasiona kolendry dosypuje się do czatnejów, szczególnie pasują do zielonych pomidorów. Całe lub grubo zmielone nasiona kolendry można dodawać do dań przygotowywanych w stylu greckim.
Waga: 40g
Dostępność: duża ilość
Kolendra Ziarno DUŻA
Cale nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat. Nasiona kolendry dosypuje się do czatnejów, szczególnie pasują do zielonych pomidorów. Całe lub grubo zmielone nasiona kolendry można dodawać do dań przygotowywanych w stylu greckim.
Waga: 110g
Dostępność: duża ilość
Kurkuma
Kurkuma to najbardziej ceniony składnik mieszanek curry, którym nadaje zarówno smak, jak i charakterystyczną, żółtą barwę. Jest też stosowana do czatnejów, marynat, i wielu indyjskich dań ryżowych, warzywnych oraz dhal(z fasoli). Kurkuma zdobyła też popularność w kuchni północnoafrykańskiej, w której jest używana do jagnięciny i warzyw.
Waga: 30g
Dostępność: duża ilość
Kurkuma DUŻA
Kurkuma to najbardziej ceniony składnik mieszanek curry, którym nadaje zarówno smak, jak i charakterystyczną, żółtą barwę. Jest też stosowana do czatnejów, marynat, i wielu indyjskich dań ryżowych, warzywnych oraz dhal(z fasoli). Kurkuma zdobyła też popularność w kuchni północnoafrykańskiej, w której jest używana do jagnięciny i warzyw.
Waga: 100g
Dostępność: duża ilość
Kurkuma DUŻA XXL
Kurkuma to najbardziej ceniony składnik mieszanek curry, którym nadaje zarówno smak, jak i charakterystyczną, żółtą barwę. Jest też stosowana do czatnejów, marynat, i wielu indyjskich dań ryżowych, warzywnych oraz dhal(z fasoli). Kurkuma zdobyła też popularność w kuchni północnoafrykańskiej, w której jest używana do jagnięciny i warzyw.
Waga: 160g
Dostępność: duża ilość