Anyż ( Anyż Biedrzeniec)

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 4,00 zł

Cena regularna:

4.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis


Smak i Zapach

Anyżek ma delikatny, słodkawy bukiet o wyraźnej nucie lukrecji.
Ostrością przypomina koper.
Walory smakowe anyżku podnoszą się po uprażeniu go.

 

Właściwości


Owoce Anyżu zawierają olejek Lotny, którego głównym składnikiem jest anetol, którego dodaje się do leków , działa on wykrztuśnie i rozkurczająco a także przeciw bakteryjnie.
Jest stosowany przy zaburzeniach trawienia objawiającymi się bólami brzucha i wzdęciami, szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny.
Jest również środkiem mlekopędnym - pobudza wydzielanie mleka u matek karmiących.
powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich, działa przeciwskurczowo (z tego powodu nie wolno go stosować u ciężarnych)
Używany być może także w bólach migrenowych.
Hindusi gryzą nasiona biedrzeńca po posiłku, aby odświeżyć oddech.
Aby pozbyć się czkawki, należy pogryźć klika nasion, a następnie popić je wodą.
Znajduje również zastosowanie w schorzeniach pęcherza i dróg moczowych oraz w kamicy nerkowej.


Zastosowanie

Anyżek służy jako dodatek do potraw słodkich jak i słonych, równie dobrze pasuje do ostro przyprawianych potraw hinduskich, jak i łagodnych w smaku dań kuchni europejskich.
Przyprawia się nim wyroby cukiernicze (ciast, cukierków), napojów, syropów, alkoholi (likier Anyżowy), Używa się go także do gotowanych warzyw (buraków, marchwi, czerwonej kapusty) oraz do potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Nawet niewielki dodatek Anyżu poprawia smak i zapach powideł śliwkowych i marynat z dyni.

 


Nalewka - "Anyżówka"

- Garść ziaren Anyżu - gwiazdkowego i biedrzeńca,
- 1/2 laski cynamonu,
- 5 goździków,
- skórka cytrynowa,
- 1/2 laski wanilii,
- 1/2 litra wódki,
- 1/2 litra spirytusu,
- 1/2 szklanki cukru,

Ziarna anyżku, cynamon, goździki, cienko okrojoną (bez białego miąższu) skórkę z wyparzonej cytryny i wanilię zalać alkoholem, dosłodzić i odstawić na 4 tygodnie.
Następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Nadaje się do picia natychmiast, ale czym dłużej dojrzewa tym jest lepsza.

* W zależności od rejonu i dodatków ( piołunu, kolendry, migdałów) znana jest pod innymi nazwami:
ouzo, raki, pastis, sambuka, arak.

 


Napar leczniczy

Łyżkę stołową nasion anyżu zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem około 15 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu.

Przeciw kolkom u dzieci można zrobić napar z owoców anyżu w mleku, podając łyżeczkami, kilka razy dziennie.

 


 

Opis

Biedrzeniec Anyż należy do tej samej rodziny co pietruszka i marchew. Jego porośnięte pierzastymi liśćmi łodygi rosną do 60 cm. Obecnie uprawiany jest na całym świecie od Rosji po Indie po obie Ameryki.

Owoc składa się z dwóch połączonych owocolistków.

Zbiór odbywa się gdy owoce zaczynają dojrzewać. Anyżek pozostawiany jest w snopkach aby dojrzał, potem następuje młócenie, dzięki któremu nasiona oddzielają się od kwiatostanów. Szarozielone nasionka o owalnym kształcie maja charakterystyczne, cienkie żebrowanie.


Historia

Występował początkowo w Azji Mniejszej, Egipcie, Indiach, Chinach i krajach basenu Morza Śródziemnego.
Był uważany za środek przeciw wszelkim truciznom.
Według najstarszych dokumentów, zalecany przez Pliniusza Starszego jako środek ułatwiający zasypianie i sprzyjający młodemu wyglądowi.
Rzymianie cenili go za moc usuwania niestrawności i dosypywali go do specjalnego korzennego ciasta, podawanego przy obfitych ucztach.
Do Polski sprowadzony został w średniowieczu przez zakon Benedyktów.

 

Nazwa botaniczna Anyżek Biedrzeniec (Pimpinella anisum)
Rodzina Baldaszkowate (Umbelliferae)


Inne nazwy produktu Anyż,
Anyżek,
Anise, aniseed, sweet cumin (ang.)
Anis (franc.)
Ani's (hiszp.)
Anice (wł.)

 

Bibliografia
A. Popis-Witkowska, "Przyprawy do każdej potrawy", Gliwice 2008r
B. Kuźnicka, M. Dziak, "Zioła i ich stosowanie", Warszawa 1984
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
E. Adamska, "Nalewki", Ożarów Mazowiecki, 2011r.

 


Waga: 50g 

Kraj pochodzenia: Syria 

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu

100g = 8,00 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl