Bazylia

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

Bazylia jest ziółkiem o charakterystycznym smaku i zapachu.
Dodana do potraw nada niepowtarzalny aromat.
Doskonale pasuje do dań z pomidorami, mięsa mielonego, spaghetti, pizzy, do wszelkich dań mięsnych.




Opis

Jednoroczna roślina z rodziny wargowych, osiągająca 20-50 cm wysokości.
Przyprawą są świeże lub suszone i rozdrobnione listki.Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal, tajlandzka purpura), pochodzące z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej.


Historia

Bazylia jest znana od wieków na całym świecie — wieńce z tej rośliny znajdowano w piramidach egipskich.
W Indiach uważana za ulubioną roślinę boga Wisznu.
W Libii uważana za środek ochronny przeciwko ukąszeniom węży i skorpionów.
Do Europy trafiła w IV wieku p.n.e. za sprawą powracających
z wypraw do Azji żołnierzy Aleksandra Wielkiego.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. W średniowieczu natomiast uważano, że bazylię mogą hodować tylko ładne kobiety.
Do Polski bazylia przybyła w wieku XVI, prawdopodobnie z Włoch.

Smak i Zapach

Ma miły, korzenny, słodkawy oraz pikantny smak i zapach.

Właściwości

Powszechnie uważa się że bazylia działa przeciw depresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.Pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Zastosowanie


Doskonale pasuje do dań z pomidorów i do sosów, zwłaszcza pomidorowych, bo bazylia, jak żadna inna przyprawa komponuje się z tymi popularnymi warzywami. Można dodawać ją do rozmaitych sałatek, świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Jest niezbędnym składnikiem pizzy czy sosu do spaghetti. Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia to włoskie pesto.
Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje.
Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami — czosnkiem, estragonem, oregano itp.
Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej.

 


 

Nalewka na bazylii

Składniki:

  • 10 dkg liści bazylii,
  • kilka goździków,
  • 0,75 litra białego wytrawnego wina,
  • 50 ml koniaku lub brandy

Ta nalewka, z zioła uważanego w wielu krajach za święte, ma wspaniały aromat i zapach. Pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia pracę nerek i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Przygotowanie
Świeże lub suszone liście bazylii i kilka goździków zalać winem oraz koniakiem lub brandy. Odstawić na dwa tygodnie, pamiętając o poruszaniu słojem. Dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek.
Uwagi
Aby podnieść walory smakowe nalewki, można do niej dodać sok z cytryny i lekko dosłodzić ją łyżką miodu.

 


 

NADZIEWANE BAKŁAŻANY



4 bakłażany, trochę tłuszczu, 2 cebule, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka suszonej bazylii, oliwa z oliwek, 250 g mielonego mięsa, filiżanka ugotowanego na sypko ryżu, łyżka startego sera, pieprz, sól, 2 filiżanki sosu pomidorowego, trochę masła i startego sera.


Nie obrane bakłażany przekroić wzdłuż, położyć na natłuszczonej blasze, opiekać około 8 minut w gorącym piekarniku, następnie odstawić, żeby wystygły. Miąższ ostrożnie wydrążyć, drobno pokroić, wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką i bazylią, podsmażyć na oliwie. Mielone mięso wymieszać z farszem na patelni. Wszystko razem mocno podsmażyć, ostudzić, wymieszać z ryżem, jajami, utartym serem, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu pomidorowego. Połówki bakłażanów napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, obłożyć na wierzchu kawałeczkami masła, posypać resztą sera, podlać pozostałym sosem pomidorowym. Wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.


 


Bibliografia
A. Popis-Witkowska, "Przyprawy do każdej potrawy", Gliwice 2008r
A. Ettl, "Przyprawy i zioła", Wrocław 1998r
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
E. Adamska, "Nalewki", Ożarów Mazowiecki, 2011r.

 

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Egipt
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl