Nowości
Czystek Kreteński
Czystek Kreteński
9,90 zł
Cytryniec Chiński
Cytryniec Chiński
14,90 zł
Miłorząb japoński
Miłorząb japoński
14,90 zł
szt.
Gojnik - Astron
Gojnik - Astron
14,90 zł
Diabelski pazur
Diabelski pazur
14,90 zł
szt.
Moringa mielone liście
Moringa mielone liście
7,90 zł
Pau Darco - La Pacho
Pau Darco - La Pacho
9,90 zł
szt.
Olej Żywokostowy z Gojnikiem
Olej Żywokostowy z Gojnikiem
15,90 zł
Stop Pasożytom
Stop Pasożytom
9,90 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Chrzan Suszony w Kawałkach

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

CHRZAN
Armoracia rusticana, Cochlearia armoracia, Armoracia lapathifolia


Chrzan jest stosowany w kuchniach europejskich od średniowiecza. Stanowi też jedno z gorzkich ziół, spożywanych przez Żydów w czasie święta Paschy.


UPRAWA

Chrzan jest byliną, pochodzącą z tej samej rodziny co gorczyca. Duże, długie liście tej rośliny mają wyraźnie widoczne, blade żyły. Chrzan najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i umiarkowanym, szczególnie w północnych i południowo-wschodnich regionach Europy oraz w Skandynawii. Dziko rosnący chrzan jest trudny do wytępienia, ponieważ rozprzestrzenia się niczym chwast. Sadzonki korzeniowe wkłada się do ziemi
ze śmietaną wiosną, a bulwy zbiera jesienią. Można je przechowywać przez całą zimę w kopcach, podobnie jak ziemniaki.


SMAK I AROMAT

Korzeń chrzanu jest długi, szorstki i zwęża się ku końcowi. Jego silny zapach i ostry smak bije na głowę nawet gorczycę.


W KUCHNI

Chrzan działa silnie pobudzająco na układ trawienny i stanowi doskonale uzupełnienie potraw ciężkich i tłustych. Zawiera więcej witaminy C niż cytryny lub pomarańcze.

Ususzony chrzan dodaje się do ogórków kiszonych oraz wszelkich marynat.

 

 

Ciekawostka 

** WASABI
Wasabi to japoński chrzan o nazwie botanicznej Wasabi japonica. Chrzan japoński uprawia się blisko górskich strumieni.
Obrany korzeń ma delikatny, jasnozielony miąższ, który uciera się lub suszy, a potem mieli. Suchy proszek rozrabia się na pastę z niewielką ilością wody lub sosu sojowego.

 


 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.


 

Dane techniczne

Waga 30
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl