

Chrzan Suszony w Kawałkach


Opis
CHRZAN
Armoracia rusticana, Cochlearia armoracia, Armoracia lapathifolia
Chrzan jest stosowany w kuchniach europejskich od średniowiecza. Stanowi też jedno z gorzkich ziół, spożywanych przez Żydów w czasie święta Paschy.
UPRAWA
Chrzan jest byliną, pochodzącą z tej samej rodziny co gorczyca. Duże, długie liście tej rośliny mają wyraźnie widoczne, blade żyły. Chrzan najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i umiarkowanym, szczególnie w północnych i południowo-wschodnich regionach Europy oraz w Skandynawii. Dziko rosnący chrzan jest trudny do wytępienia, ponieważ rozprzestrzenia się niczym chwast. Sadzonki korzeniowe wkłada się do ziemi
ze śmietaną wiosną, a bulwy zbiera jesienią. Można je przechowywać przez całą zimę w kopcach, podobnie jak ziemniaki.
SMAK I AROMAT
Korzeń chrzanu jest długi, szorstki i zwęża się ku końcowi. Jego silny zapach i ostry smak bije na głowę nawet gorczycę.
W KUCHNI
Chrzan działa silnie pobudzająco na układ trawienny i stanowi doskonale uzupełnienie potraw ciężkich i tłustych. Zawiera więcej witaminy C niż cytryny lub pomarańcze.
Ususzony chrzan dodaje się do ogórków kiszonych oraz wszelkich marynat.
Ciekawostka
** WASABI
Wasabi to japoński chrzan o nazwie botanicznej Wasabi japonica. Chrzan japoński uprawia się blisko górskich strumieni.
Obrany korzeń ma delikatny, jasnozielony miąższ, który uciera się lub suszy, a potem mieli. Suchy proszek rozrabia się na pastę z niewielką ilością wody lub sosu sojowego.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Dane techniczne
Waga | 30 |
Kraj pochodzenia | Polska |