Nowości
Czubryca Zielona
Czubryca Zielona
16,00 zł
szt.
Czubryca Zielona
Czubryca Zielona
5,00 zł
szt.
Czubryca Czerwona
Czubryca Czerwona
16,00 zł
szt.
Czubryca Czerwona
Czubryca Czerwona
5,00 zł
szt.
Czosnek Granulowany
Czosnek Granulowany
15,00 zł
szt.
Czosnek Granulowany
Czosnek Granulowany
5,00 zł
szt.
Czarnuszka
Czarnuszka
10,00 zł
szt.
Cynamon Cejloński
Cynamon Cejloński
10,00 zł 9,00 zł
szt.
Cynamon Mielony
Cynamon Mielony
5,00 zł
szt.
Curry
Curry
5,00 zł
szt.
CHIA - Nasiona Szałwii  Hiszpańskiej
CHIA - Nasiona Szałwii Hiszpańskiej
8,00 zł 6,00 zł
szt.
Bazylia
Bazylia
2,00 zł
szt.
Anyż Gwieździsty
Anyż Gwieździsty
6,00 zł
szt.
18 Ziół Ojca Mateusza
18 Ziół Ojca Mateusza
2,00 zł
szt.
Ananas Kandyzowany
Ananas Kandyzowany
5,00 zł

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka Gratis) już od 180,00 zł.

Cynamon Mielony

Dostępność: duża ilość
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Opis

Cynamon już w starożytności wykorzystywano podczas różnych obrzędów. Egipcjanie używali cynamonu do balsamowania zwłok. W świątyni, zbudowanej przez królową Hatszepsut około 1489 roku p. Ch., odkryto hieroglify, z których wynika, że władczyni ta wysyłała statki do kraju Punt, leżącego na obszarze dzisiejszej Somalii, po cynamon, kadzidło i mirrę. Wzmianki w całym tekście Starego Testamentu wskazują na fakt, że cynamon był cenniejszy od złota. Rzymski cesarz Neron, który podobno w ataku furii zamordował swoją żonę, w czasie jej uroczystości pogrzebowych kazał spalić roczny zapas cynamonu, okazując tym skruchę.

Handel cynamonem został po raz pierwszy opisany w XIII wieku

przez arabskiego pisarza Kazwiniego. Kolejne narody i grupy kupieckie bogaciły się na handlu tą aromatyczną przyprawą: w 1500 roku Portugalczycy, potem Holendrzy; a następnie Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska. Kupcy wiozący europejskich podróżników na wyspę Cejlon (obecnie Sri Lanka) rozrzucali cynamon na pokładach swoich statków i by zadziwić swoich pasażerów, mówili: „Teraz czujecie jego zapach, a zaraz go zobaczycie". Była to prawda, bowiem cynamon najwyższego gatunku rośnie na nisko położonych terenach, a wystarczają mu ubogie, piaszczyste gleby. W wiktoriańskim języku kwiatów cynamon mówił: mój los jest twoim losem. W Australii kochankowie wręczali sobie bukiety zawierające cynamon, który miał obrazować ciepło i miłość.

 

UPRAWA

Ojczyzną cynamonu jest Sri Lanka, Birma oraz południowe wybrzeże Indii, ale przyprawa najwyższego gatunku pochodzi ze Sri Lanki. Obecnie uprawiany jest z powodzeniem w Ameryce Południowej i Indiach Zachodnich. Duże plantacje znajdują się także na Seszelach i wyspie Reunion. Tam roślina trafiła ze Sri Lanki, przywieziona przez przedsiębiorczego misjonarza, Pierre’a Poivre.

 

Cynamon jest pozyskiwany z krzaczastych, wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych, prowadzonych jako niskie krzewy, tak aby ułatwić zbiory. Krzewy rosną najlepiej w osłoniętych miejscach, w warunkach o umiarkowanych opadach i temperaturze. Na każdym krzewie rośnie 8-10 poziomych gałązek, które zbiera się co trzy lata w porze deszczowej, gdy łatwiej jest zdejmować z nich korę. Cienkie gałązki najpierw obiera się z kory zewnętrznej, po czym obija korę wewnętrzną prętem mosiężnym, aby ją obluzować. Po wykonaniu długich nacięć kora zostaje zdjęta i rozpoczyna się proces suszenia. Ruloniki kory są codziennie zwijane ręcznie do momentu uzyskania odpowiedniej spójności, a wszelkie odpadki stosuje się jako wypełnienie dłuższych ruloników.

 

SMAK I AROMAT

Cynamon charakteryzuje się cudownie egzotycznym, słodkawym, aromatycznym bukietem i ciepłym smakiem.

 

W KUCHNI

Na całym świecie cynamon jest cenionym składnikiem wielu potraw. Laski cynamonu dodajemy do potrawek, dań z ryżu, wina grzanego i ponczu, a także do syropów, kandyzowania owoców. W Meksyku cynamon dodaje się kubków gorącej, parującej czekolady. Mielony cynamon podnosi walory smakowe wypieków i kruchych ciasteczek.

 

 

W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH

Cynamon działa pobudzająco, ściągająco i wiatropędnie; leczy się nim biegunkę i schorzenia żołądka. Podawany jest rodzącym kobietom jako środek uspokajający. Z długich, ciemnych, lśniących liści drzewa cynamonowego o przepięknym aromacie otrzymujemy olejek eteryczny, stosowany zamiast olejku goździkowego. Olejek pozyskiwany ze zmielonej kory stosowany jest w produkcji perfum. Meksykanie dodają go do czekolady jako środek aromatyzujący.

 

PRZECHOWYWANIE

Cynamon przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, ustawionym w ciemnym, chłodnym miejscu;

 

 


 

DOBRA RADA

Cynamon w kawałku lub sproszkowany jest dodatkiem do wielu dań deserowych i obiadowych.

Jeśli przygotowujemy grzane wino, dodajemy dwie laski cynamonu wraz z innymi przyprawami. Całość należy podgrzewać na małym ogniu.

Cukrem cynamonowym można posypać brzoskwinie, nektaryny, gruszki jabłka, a następnie grillować. Podawać gorące ze schłodzoną, gęstą kwaśną śmietaną.

Aby przyrządzić tost cynamonowy, musimy opiec chleb z jednej strony, nieopieczoną stronę posmarować masłem, posypać cynamonem i opiekać do uzyskania złotego koloru. Cynamon dodajemy też do bułeczek podawanych z zupą pomidorową lub zupą z dyni.

Gorącą, słodką, świeżo zaparzoną kawę mieszamy laską cynamonu, kawę capuccino posypujemy sproszkowanym cynamonem. Takie napoje są wyborne.

 


Bibliografia: 

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.


 

Waga: 60g 

Kraj pochodzenia: Indonezja

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 
100g = 5,00 
 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl