Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Cząber

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

Inne polskie nazwy: cząberek, pieprzyk, ziele fasolowe, lub od nazwy łacińskiej - satureja, w dawnych czasach również dzięcielina.

 

Skąd pochodzi i gdzie go szukać?

Cząber pochodzi z Azji Mniejszej i wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na suchych wapiennych wzgórzach. Uprawiany jest głównie w Europie środkowej i północnej, szczególnie na Bałkanach oraz w Azji Mniejszej, środkowej i Ameryce Północnej.

 

Typowe cechy rośliny

 

Należy do roślin jednorocznych o pędach silnie rozgałęzionych, wysokich do 40 cm. Liście posiada ustawione naprzeciwlegle, drobne, równowąskie, lancetowate, na szczycie zaostrzone, bezogonkowe o długości dochodzącej do 3 cm. Na powierzchni liści wyraźnie zaznaczają się ciemniejszymi centkami gruczołki olejkowe. Kwiatki są małe, białoróżowe, osadzone w nibyokółkach, w kątach liści. Kwitnie w lipcu. Cała roślina ma odcień zielonawo-szarawy z wyraźnymi, czerwonymi nabiegami antocyjanu.

 Odznacza się cierpkim, korzennym zapachem. System korzeniowy jest słabo rozwinięty. Należy do roślin owadopylnych, chętnie odwiedzanych przez pszczoły.

 

Surowcem jest ziele. Ścina się je na wysokości 7-8 cm od ziemi, w momencie pojawienia się kwiatów. Pierwsze cięcie wypada zwykle w lipcu, a drugie - pod koniec wegetacji (we wrześniu). Dla potrzeb własnego gospodarstwa można cząber ścinać sukcesywnie - w miarę potrzeby. Suszy się ziele w miejscu przewiewnym i ciepłym, jednak nie na słońcu, w temperaturze nie przekraczającej 30°C. Gdy jest już całkowicie wysuszone, ociera się liście od części zdrewniałych, które się odrzuca. Najlepiej robić to bezpośrednio przed użyciem, ponieważ w przeciwnym wypadku łatwo traci olejek.

Ziele cząbru otartego przechowuje się w szklanych naczyniach lub torbach papierowych.

 

Co zawiera?

 

Ziele cząbru zawiera olejki eteryczne, garbniki, śluzy, sole mineralne (kobalt, miedź, mangan, żelazo i w większych ilościach cynk) oraz żywice.

 

Mimo swego pochodzenia, cząber udaje się w Polsce dobrze i przystosowany jest do naszego klimatu.

 

 

Cząber znano i używano już w starożytności. Legiony rzymskie przeniosły go do północnej Europy. W średniowieczu uprawiany był u nas w ogrodach przyklasztornych, opisywany w kapitularzach i herbarzach. Marcin z Urzędowa pisze, iż: „cząber jest pospolite ziele, że je też w serzech jedzą w Polszcze". Wspomina go też Syreniusz. Ongiś wierzono w jego magiczną moc, jak również w to, że spożywanie cząbru pobudza do podejmowania szlachetnych czynów. Wchodził w skład tzw. afrodyzjaku. Był wówczas zarówno rośliną leczniczą, jak i przyprawową.

 

Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym

 

Ziele cząbru ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Działa także nieco obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo.

W warunkach domowych jest to środek pobudzający wydzielanie się soków żołądkowych, stosowany w nieżytach przewodu pokarmowego, przy niestrawności i wzdęciach. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji. Polecany jest przez prof. Muszyńskiego na katar kiszek, jako mieszanka w równej ilości z zielem srebrnika i z o połowę mniejszą ilością korzenia rdestu wężownika, .w formie naparu pitego 2 razy dziennie po 1 szklance.

 

 Dla lepszego trawienia można też sporządzać napar z 10 g ziela cząbru na 1 szklankę wrzątku. Sporządzony w podobnej proporcji odwar stosowany bywa jako środek przeciw robakom.

Podobne działanie lecznicze ma również cząber spożywany jako przyprawa do potraw.

 

 

Zastosowanie   

 

W NASZEJ KUCHNI. W kuchni cząber może być stosowany tak w stanie świeżym, jak i suszony. Ma ostry, specyficzny smak, dodaje więc mdłym warzywom pikantności. Szczególnie nadaje się do warzyw strączkowych, takich jak fasola czy groch, stąd jego dawna nazwa: „ziele fasolowe" Dodaje smaku ziemniaczance, krupnikowi czy grochówce, babce ziemniaczanej, sałatkom, dziczyźnie i sosom. Naciera się nim tłuste, ciężko strawne mięsa, nie tylko duszone, lecz również pieczone na rożnie. Jest składnikiem pieprzów ziołowych i powszechnie znanej bułgarskiej czubrycy. Dodawany bywa do wędlin i do marynat. Olejek z cząbru używany jest także w różnych gałęziach produkcji spożywczej.


 

Źródło:

D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl