Estragon
Opis
Estragon
Łac: Artemisia dracunculus
Inne polskie nazwy: estragon, ongiś draganek lub dragan, jak również bylica głupich.
Roślina odznacza się silnym aromatem, szczególnie przyjemnym po wysuszeniu.
Uprawia się go obecnie nie tylko w Europie, ale i Azji oraz Ameryce, głównie jako cenioną przyprawę, rzadziej jako lek.
Ziele estragonu zawiera olejek eteryczny (w nim związek zwany estragolem), flawonoidy (rutyna), garbniki, śluzy, enzymy, sole mineralne (jod), a także witaminę C i w dużych ilościach karoten.
Na granicy magii i wiedzy
Pierwsze zapiski o etragonie znaleziono w księgach arabskich z XII wieku. Do Europy zawędrował w okresie wojen krzyżowych. W średniowieczu uważano, iż jego ziele chroni przed smokami, jadowitymi wężami i wszelkimi czarami.
Kiedyś w Polsce estragon należał do roślin leczniczych, używanych głównie w medycynie ludowej. Był środkiem pobudzającym trawienie, a także działającym moczopędnie i przeciwmiażdżycowo.
Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym
Estragon ma znaczenie jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i w pewnym stopniu lekko moczopędny, żółciopędny i przeciw, robakom. W stanie świeżym jest źródłem witaminy C i jest stosowany przy awitaminozie.
W warunkach domowych jest wykorzystywany głównie jako przyprawa do marynat i innych przetworów oraz do mięs i nadzienia pierogowego.
Zastosowanie
Ziele, odznaczające się intensywnym, przyjemnym aromatem, świetnie nadaje się do potraw z drobiu, cielęciny, dziczyzny, baraniny i ryb oraz sosów. Estragon może być stosowany w niewielkiej ilości, jako dodatek do sałatek, omletów, farszy a nawet jaj.
Szczególnie polecany jest przy diecie bezsolnej, ponieważ łagodzi swym smakiem i zapachem brak tego składnika.
Zastępca soli: 1 część ziela estragonu i jedną część ziela bazylii rozetrzyj w moździerzu na miał. Przesyp do solniczki i używaj zamiast soli.
Z estragonu można przyrządzać aromatyczny ocet, wkładając gałązkę lub łyżkę ciętych ziół do butelki z octem winnym, najlepiej domowej roboty. Można go dodawać do musztardy, otrzymując w ten sposób tzw. musztardę estragonową. Używa się tego ziela także jako przyprawy do konserw i marynat oraz przy kwaszeniu ogórków (dla zapachu i ujędrnienia).
W Pakistanie oraz wielu innych krajach bylica estragonowa jest źródłem pozyskiwania dużych ilości substancji, zwanej santoniną.
Źródło:
D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.
Waga: 30g
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.