Estragon

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Estragon

 

Łac: Artemisia dracunculus

Inne polskie nazwy: estragon, ongiś draganek lub dragan, jak również bylica głupich.

 

Roślina odznacza się silnym aromatem, szczególnie przyjemnym po wysuszeniu.

Uprawia się go obecnie nie tylko w Europie, ale i Azji oraz Ameryce, głównie jako cenioną przyprawę, rzadziej jako lek. 

Ziele estragonu zawiera olejek eteryczny (w nim związek zwany estragolem), flawonoidy (rutyna), garbniki, śluzy, enzymy, sole mineralne (jod), a także witaminę C i w dużych ilościach karoten.

 

Na granicy magii i wiedzy

Pierwsze zapiski o etragonie znaleziono w księgach arabskich z XII wieku. Do Europy zawędrował w okresie wojen krzyżowych. W średniowieczu uważano, iż jego ziele chroni przed smokami, jadowitymi wężami i wszelkimi czarami.

Kiedyś w Polsce estragon należał do roślin leczniczych, używanych głównie w medycynie ludowej. Był środkiem pobudzającym trawienie, a także działającym moczopędnie i przeciwmiażdżycowo.

 

Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym

Estragon ma znaczenie jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i w pewnym stopniu lekko moczopędny, żółciopędny i przeciw, robakom. W stanie świeżym jest źródłem witaminy C i jest stosowany przy awitaminozie.

W warunkach domowych jest wykorzystywany głównie jako przyprawa do marynat i innych przetworów oraz do mięs i nadzienia pierogowego.

 

Zastosowanie

Ziele, odznaczające się intensywnym, przyjemnym aromatem, świetnie nadaje się do potraw z drobiu, cielęciny, dziczyzny, baraniny i ryb oraz sosów. Estragon może być stosowany w niewielkiej ilości, jako dodatek do sałatek, omletów, farszy a nawet jaj.

Szczególnie polecany jest przy diecie bezsolnej, ponieważ łagodzi swym smakiem i zapachem brak tego składnika.

Zastępca soli: 1 część ziela estragonu i jedną część ziela bazylii rozetrzyj w moździerzu na miał. Przesyp do solniczki i używaj zamiast soli.

 

Z estragonu można przyrządzać aromatyczny ocet, wkładając gałązkę lub łyżkę ciętych ziół do butelki z octem winnym, najlepiej domowej roboty. Można go dodawać do musztardy, otrzymując w ten sposób tzw. musztardę estragonową. Używa się tego ziela także jako przyprawy do konserw i marynat oraz przy kwaszeniu ogórków (dla zapachu i ujędrnienia).

 

 W Pakistanie oraz wielu innych krajach bylica estragonowa jest źródłem pozyskiwania dużych ilości substancji, zwanej santoniną.


Źródło:

 D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl