Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Estragon

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

Estragon

 

Łac: Artemisia dracunculus

Inne polskie nazwy: estragon, ongiś draganek lub dragan, jak również bylica głupich.

 

Roślina odznacza się silnym aromatem, szczególnie przyjemnym po wysuszeniu.

Uprawia się go obecnie nie tylko w Europie, ale i Azji oraz Ameryce, głównie jako cenioną przyprawę, rzadziej jako lek. 

Ziele estragonu zawiera olejek eteryczny (w nim związek zwany estragolem), flawonoidy (rutyna), garbniki, śluzy, enzymy, sole mineralne (jod), a także witaminę C i w dużych ilościach karoten.

 

Na granicy magii i wiedzy

Pierwsze zapiski o etragonie znaleziono w księgach arabskich z XII wieku. Do Europy zawędrował w okresie wojen krzyżowych. W średniowieczu uważano, iż jego ziele chroni przed smokami, jadowitymi wężami i wszelkimi czarami.

Kiedyś w Polsce estragon należał do roślin leczniczych, używanych głównie w medycynie ludowej. Był środkiem pobudzającym trawienie, a także działającym moczopędnie i przeciwmiażdżycowo.

 

Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym

Estragon ma znaczenie jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i w pewnym stopniu lekko moczopędny, żółciopędny i przeciw, robakom. W stanie świeżym jest źródłem witaminy C i jest stosowany przy awitaminozie.

W warunkach domowych jest wykorzystywany głównie jako przyprawa do marynat i innych przetworów oraz do mięs i nadzienia pierogowego.

 

Zastosowanie

Ziele, odznaczające się intensywnym, przyjemnym aromatem, świetnie nadaje się do potraw z drobiu, cielęciny, dziczyzny, baraniny i ryb oraz sosów. Estragon może być stosowany w niewielkiej ilości, jako dodatek do sałatek, omletów, farszy a nawet jaj.

Szczególnie polecany jest przy diecie bezsolnej, ponieważ łagodzi swym smakiem i zapachem brak tego składnika.

Zastępca soli: 1 część ziela estragonu i jedną część ziela bazylii rozetrzyj w moździerzu na miał. Przesyp do solniczki i używaj zamiast soli.

 

Z estragonu można przyrządzać aromatyczny ocet, wkładając gałązkę lub łyżkę ciętych ziół do butelki z octem winnym, najlepiej domowej roboty. Można go dodawać do musztardy, otrzymując w ten sposób tzw. musztardę estragonową. Używa się tego ziela także jako przyprawy do konserw i marynat oraz przy kwaszeniu ogórków (dla zapachu i ujędrnienia).

 

 W Pakistanie oraz wielu innych krajach bylica estragonowa jest źródłem pozyskiwania dużych ilości substancji, zwanej santoniną.


Źródło:

 D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl