Gorczyca Czarna

Dostępność: brak towaru
Cena: 6,00 zł

Cena regularna:

6.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Właściwości i zastosowanie w lecznictwie domowym

Gorczyca Czarna podobnie jak Biała należy do leków antyseptycznych i powlekających. Szczególnie jej wyciągi pobudzają apetyt, poprzez zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Używana bywa w nieżytach żołądka, jelit, przy wzdęciach, niedokwaśności i zaparciach. Najczęściej stosowana jest w mieszankach z innymi ziołami.

W Porównaniu do Gorczycy białej charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i mocniejszym działaniem leczniczym, szczególnie w przypadku zastosowania nasion do okładów na Reumatyzm

Stanowi także lek do użytku zewnętrznego, podrażniający skórę. W lecznictwie znajduje zastosowanie również olejek gorczyczny.

W warunkach domowych uosób cierpiących na otyłość i stałe zaparcia można stosować „rozdrobnione nasiona. Pól łyżki nasion zalewa się wodą (pół szklanki), miesza i pije wieczorem. Można też stosować wywar z nasion przygotowany z łyżki całych nasion zalanych szklanką wrzątku i pozostawionych pod przykryciem przez 6 godzin. Po odcedzeniu pije się go 2 razy dziennie: na czczo i przed snem. 

W bólach stawów, mięśni oraz przy nerwobólach można przykładać (na płótnie) rozgrzewające kataplazmy ze zmielonej gorczycy ż dodatkiem wody. Należy je trzymać do momentu lekkiego zaczerwienienia skóry, u dorosłych - do 15 minut, u dzieci - do 3 minut.

Przy reumatyzmie stosuje się czasem przykładanie pikowanych poduszeczek, wypełnionych nasionami gorczycy.

Przy Niestrawności - Łyżeczkę do herbaty białej gorczycy zalać pół szklanki przegotowanej wody i odstawić na dwie do trzech godzin. Pić, aby powlec żołądek i kiszki wytworzonym śluzem, pół szklanki (wraz z nasionami) rano lub na noc.

 Łyżkę stołową rozgniecionych nasion gorczycy zalać litrem zimnej wody. Odstawić na godzinę. Gotować wolno, ma małym ogniu pięć minut. Przecedzić przez sitko.

Pić w razie kamieni nerkowych  dla spotęgowania wydalania moczu ćwierć szklanki ciepłego wywaru, kilka razy dziennie między posiłkami. 

Uwaga! Do wewnątrz nie należy stosować gorczycy w nadmiarze, szczególnie przy schorzeniach nerek stanie zapalnym i nadżerce, a kuracji takiej nie powinno się ciągnąć zbyt długo.

 

 

Zastosowanie

 

W NASZEJ KUCHNI:  Spożywanie gorczycy działa dezynfekująco na cały przewód pokarmowy. U nas najczęściej stosowana jest gorczyca biała jako najłagodniejsza; znacznie mocniejsza jest gorczyca sarepska. Służą one głównie do wyrobu musztardy. Smak musztardy zależy nie tylko od gatunku użytej gorczycy, ale również od takich dodatków, jak ocet, wino, listek laurowy, pieprz, ewentualnie cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, estragon, kminek, chrzan i cukier.

 

Gorczyca stanowi przyprawę do mięsa, wędlin i konserw. Całe, nie rozdrobnione nasiona dodaje się do marynat, kwaszonek i pikli, natomiast sproszkowane są składnikiem pieprzu ziołowego. Olej, otrzymywany z gorczycy, nadaje się do celów spożywczych, jest bowiem podobny do rzepakowego. Z odtłuszczonej mąki gorczycowej sporządza się musztardę francuską. „

Dodatek nasion gorczycy do wszelkiego rodzaju przetworów, dzięki właściwościom bakteriobójczym, zabezpiecza je przed psuciem się. Niewielkie ilości zmielonej gorczycy można dodawać do sosów, surowej kapusty, duszonych kabaczków i mięsa czy też do masła stołowego.

 

 

Przepisy :

 

Staropolski przepis na ogórki gorczycowe: Zielone, świeże ogórki obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, wyjąć łyżeczką ziarnka, posolić i pozostawić na 24 godziny. Potem odsączyć i w glinianym garnku zalać wrzącym octem, pozostawiając tak na 2 dni. Dwukrotnie jeszcze powtórzyć zalewanie wrzącym octem. Pieprz, ziele angielskie i goździki utłuc i obtaczać w tym ogórki bez octu. Składać do garnka posypując struganym chrzanem, cebulą, czosnkiem i zmieloną gorczycą. Zalać gotującym mocnym (najlepiej winnym) octem. Dobrze obwiązać pęcherzem i trzymać w zimnie. W obecnych czasach można zastosować słoiki „twisty". Ogórki tak konserwowane nadają się na zimową sałatkę do sztuki mięs.

 

Musztarda z miodem. Zmieloną na mączkę gorczycę zalać wrzącym octem wymieszanym ze zrumienionym miodem. Ucierać masę aż do ostygnięcia. Gdyby była za gęsta, dodać octu, po czym składać do słoików. Aby musztarda była mocniejsza, można dodać kieliszek soku z chrzanu.

 

 

 


 

Źródło:

  1. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.
  2. Rogala, R. Maciej, „Z Babcinego Notatnika - Zielnik”, Ożarów Mazowiecki 2012r

 


Waga: 250g 

Kraj pochodzenia: Polska 

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 

24zł/1kg

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl