Nowości
Stop Pasożytom
Stop Pasożytom
9,90 zł
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Harissa

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aura-pol

Opis

 

 

Afrykańska mieszanka przyprawowa HARISSA

 

 

Ostro doprawione potrawy są spożywane z upodobaniem w całej Afryce. Od czasów biblijnych przyprawy docierały tam dzięki arabskim kupcom. Gotowaniem głównie zajmowały się kobiety, a przepisy kulinarne były przekazywane z pokolenia na pokolenie podczas spotkań rodzinnych, kiedy wspólnie przygotowywano uczty, święta czy wesela. Dzięki tej tradycji

zachowano wiedzę kulinarną i tradycyjne receptury. Spośród wielu mieszanek przyprawowych, pochodzących z kontynentu Afrykańskiego, najpopularniejsza jest harissa.

 

 

Harissa

Ostra przyprawa, której głównym składnikiem są papryczki chilli. Najczęściej stosowana w Maroku, Tunezji i Algierii. Harissa jest podawana w osobnym naczyniu jako dip do kawałków mięsa z grilla lub z rusztu. Bywa też dodawana do zup oraz potrawek i jest składnikiem sosu do kuskusu.

Harissę można dodać do purée z obranych i oczyszczonych z nasion, świeżych pomidorów, a także podawać jako dip do kebabów czy przekąsek. Naturalny jogurt z Harrisą jest doskonałą marynatą do wieprzowiny czy kurczaka.

 

 

 

PRZEPIS NA PASTĘ HARISSA

 

  • 8 czerwonych papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 20 g Przyprawy Harissa.

 

  1. Odrzucić łodyżki i część nasion z papryczek chilli. Przetrzeć papryki na purée.
  2. Utłuc czosnek z solą w moździerzu, dodać papryczki chilli i ucierać w moździerzu, aż powstanie gładka pasta.
  3. Dodać mieszankę przypraw i stopniowo wlewać wąską stróżką oliwę, ciągle mieszając, tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc pastę o konsystencji majonezu.
  4. Harissę należy wykorzystać od razu albo włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Powierzchnię przyprawy zalać oliwą, by zabezpieczyć ją przed dostępem powietrza. Umieścić w chłodnym miejscu. Pasta zachowuje świeżość przez około 3 tygodnie.

 


Bibliografia: 

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

Dane techniczne

Waga 30g lub 80g
Składniki Pieprz Cayenne, Czosnek, kolendra, pieprz biały, kmin rzymski, sól morska
Bez Konserwantów tak
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl