Harissa
Opis
PRZYPRAWA MAROKAŃSKA
HARISSA
Ostro doprawione potrawy są spożywane z upodobaniem w całej Afryce. Od czasów biblijnych przyprawy docierały tam dzięki arabskim kupcom. Gotowaniem głównie zajmowały się kobiety, a przepisy kulinarne były przekazywane z pokolenia na pokolenie podczas spotkań rodzinnych, kiedy wspólnie przygotowywano uczty, święta czy wesela. Dzięki tej tradycji
zachowano wiedzę kulinarną i tradycyjne receptury. Spośród wielu mieszanek przyprawowych, pochodzących z kontynentu Afrykańskiego, najpopularniejsza jest harissa.
Harissa
Ostra przyprawa, której głównym składnikiem są papryczki chilli. Najczęściej stosowana w Maroku, Tunezji i Algierii. Harissa jest podawana w osobnym naczyniu jako dip do kawałków mięsa z grilla lub z rusztu. Bywa też dodawana do zup oraz potrawek i jest składnikiem sosu do kuskusu.
Harissę można dodać do purée z obranych i oczyszczonych z nasion, świeżych pomidorów, a także podawać jako dip do kebabów czy przekąsek. Naturalny jogurt z Harrisą jest doskonałą marynatą do wieprzowiny czy kurczaka.
PRZEPIS NA PASTĘ HARISSA
- 8 czerwonych papryczek chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- 20 g Przyprawy Harissa.
- Odrzucić łodyżki i część nasion z papryczek chilli. Przetrzeć papryki na purée.
- Utłuc czosnek z solą w moździerzu, dodać papryczki chilli i ucierać w moździerzu, aż powstanie gładka pasta.
- Dodać mieszankę przypraw i stopniowo wlewać wąską stróżką oliwę, ciągle mieszając, tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc pastę o konsystencji majonezu.
- Harissę należy wykorzystać od razu albo włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Powierzchnię przyprawy zalać oliwą, by zabezpieczyć ją przed dostępem powietrza. Umieścić w chłodnym miejscu. Pasta zachowuje świeżość przez około 3 tygodnie.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Składniki: Pieprz Cayenne, czosnek, chilli, sól, pieprz biały, kmin rzymski, kolendra
Waga: 100g
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, selera, gorczycy, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.