Harissa

Dostępność: duża ilość
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

PRZYPRAWA  MAROKAŃSKA

HARISSA

 

 

Ostro doprawione potrawy są spożywane z upodobaniem w całej Afryce. Od czasów biblijnych przyprawy docierały tam dzięki arabskim kupcom. Gotowaniem głównie zajmowały się kobiety, a przepisy kulinarne były przekazywane z pokolenia na pokolenie podczas spotkań rodzinnych, kiedy wspólnie przygotowywano uczty, święta czy wesela. Dzięki tej tradycji

zachowano wiedzę kulinarną i tradycyjne receptury. Spośród wielu mieszanek przyprawowych, pochodzących z kontynentu Afrykańskiego, najpopularniejsza jest harissa.

 

 

Harissa

Ostra przyprawa, której głównym składnikiem są papryczki chilli. Najczęściej stosowana w Maroku, Tunezji i Algierii. Harissa jest podawana w osobnym naczyniu jako dip do kawałków mięsa z grilla lub z rusztu. Bywa też dodawana do zup oraz potrawek i jest składnikiem sosu do kuskusu.

Harissę można dodać do purée z obranych i oczyszczonych z nasion, świeżych pomidorów, a także podawać jako dip do kebabów czy przekąsek. Naturalny jogurt z Harrisą jest doskonałą marynatą do wieprzowiny czy kurczaka.

 

 

 

PRZEPIS NA PASTĘ HARISSA

 

  • 8 czerwonych papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 20 g Przyprawy Harissa.

 

  1. Odrzucić łodyżki i część nasion z papryczek chilli. Przetrzeć papryki na purée.
  2. Utłuc czosnek z solą w moździerzu, dodać papryczki chilli i ucierać w moździerzu, aż powstanie gładka pasta.
  3. Dodać mieszankę przypraw i stopniowo wlewać wąską stróżką oliwę, ciągle mieszając, tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc pastę o konsystencji majonezu.
  4. Harissę należy wykorzystać od razu albo włożyć do szczelnie zamykanego słoja. Powierzchnię przyprawy zalać oliwą, by zabezpieczyć ją przed dostępem powietrza. Umieścić w chłodnym miejscu. Pasta zachowuje świeżość przez około 3 tygodnie.

 

Bibliografia: 

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


 

Składniki: Pieprz Cayenne, czosnek, chilli, sól, pieprz biały, kmin rzymski, kolendra

 


 

Waga: 100g 

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości  glutenu, selera, gorczycy, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 
 100g = 6 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl