

Jałowiec Owoc
Opis
Jałowiec jest krzewem wyrastającym do wysokości 10 metrów. Rośnie na glebach jałowych (stąd jego nazwa) i zakwaszonych - w poszyciach lasów, także na terenach odkrytych - nieużytkach i pastwiskach. Ma charakterystyczne, granatowoczarne owoce (szyszkojagody), które po zawiązaniu się są zielone, a dojrzewają dopiero następnej jesieni. Owoce zbiera się późną jesienią i zimą (od października do marca).
Postacie Leku
- Odwar. Owoców łyżkę stołową zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej. Wymieszać i ogrzewać przez pół godziny (nie dopuszczając do wrzenia), przecedzić. Pić 3 razy dziennie po łyżce odwaru.
- Wino. Utłuc 60 g owoców, zalać 1 litrem wina i ogrzewać do wrzenia. Pozostawić do zmacerowania przez 3 dni i następnie zlać do butelki. Pić codziennie rano 1 szklankę płynu na czczo (moczopędne).
- Kąpiele. Do przygotowanej kąpieli wlać płyn otrzymany przez zagotowanie 2 kg młodych gałęzi jałowca z garścią owoców (przeciw reumatyzmowi, podagrze, wypryskom skórnym)
- Powidła. Świeże owoce utłuc delikatnie, by nie uszkodzić pestek (nasion), zalać wodą w takiej ilości, by zakryła owoce. Gotować pół godziny na wolnym ogniu, przecedzić przez płótno, resztę mocno wycisnąć. Płyn (z przecedzenia i wyciśnięcia) smażyć na małym ogniu do konsystencji miodu (można dodać nieco cukru). Łyżkę powideł rozprowadzić 2 łyżkami wina lub wody. Zażywać po jedzeniu i na noc.
SMAK I AROMAT
Smak jałowca początkowo przypomina gin, a później pojawia się lekka nuta terpentyny. Pogryziony w ustach owoc nadal smakuje jak gin, z lekką, nawet przyjemną goryczką. Aromat jałowca jest podobny - z nutą ginu i terpentyny.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
- Jałowic jest stosowany do produkcji Ginu , likierów, gorzkich wódek i szwedzkiego piwa.
- Jałowca używa się jako przyprawy do mięs zarówno przy pieczeniu, jak i marynowaniu. Przyprawia się nim przede wszystkim dzikie ptactwo, dziczyznę, kaczki, królika, wieprzowinę, szynkę, jagnięcinę.
- W dymie jałowcowym dobrze wędzi się wędliny przez co uzyskują one specyficzny zapach, smak i trwałość.
- Jałowiec jest też ceniony jako doskonały dodatek do pasztetów mięsnych.
Jagody jałowca można mielić w młynku do pieprzu i używać w marynatach oraz jako przyprawę do mięsa z grilla.
W innych przypadkach należy rozgniatać tłuczkiem w moździerzu lub łyżeczką w niewielkim kubku.
Bibliografia
B. Kuźnicka, M. Dziak, "Zioła i ich stosowanie", Warszawa 1984 r
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003 r
E. Grzędzicka, "Atlas Ziół", Warszawa 2011 r
Masa netto: 40g (10zl=100g)
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać seler i gorczycę.