Jałowiec Owoc

Dostępność: średnia ilość
Cena: 4,00 zł

Cena regularna:

4.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

Jałowiec jest krzewem wyrastającym do wysokości 10 metrów. Rośnie na glebach jałowych (stąd jego nazwa) i zakwaszonych - w poszyciach lasów, także na terenach odkrytych - nieużytkach i pastwiskach. Ma charakterystyczne, granatowoczarne owoce (szyszkojagody), które po zawiązaniu się są zielone, a dojrzewają dopiero następnej jesieni. Owoce zbiera się późną jesienią i zimą (od października do marca).

 

Postacie Leku

  • Odwar. Owoców łyżkę stołową zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej. Wymieszać i ogrzewać przez pół godziny (nie dopuszczając do wrzenia), przecedzić. Pić 3 razy dziennie po łyżce odwaru.
  • Wino. Utłuc 60 g owoców, zalać 1 litrem wina i ogrzewać do wrzenia. Pozostawić do zmacerowania przez 3 dni i następnie zlać do butelki. Pić codziennie rano 1 szklankę płynu na czczo (moczopędne).
  • Kąpiele. Do przygotowanej kąpieli wlać płyn otrzymany przez zagotowanie 2 kg młodych gałęzi jałowca z garścią owoców (przeciw reumatyzmowi, podagrze, wypryskom skórnym)
  • Powidła. Świeże owoce utłuc delikatnie, by nie uszkodzić pestek (nasion), zalać wodą w takiej ilości, by zakryła owoce. Gotować pół godziny na wolnym ogniu, przecedzić przez płótno, resztę mocno wycisnąć. Płyn (z przecedzenia i wyciśnięcia) smażyć na małym ogniu do konsystencji miodu (można dodać nieco cukru). Łyżkę powideł rozprowadzić 2 łyżkami wina lub wody. Zażywać po jedzeniu i na noc.

  

SMAK I AROMAT 

Smak jałowca początkowo przypomina gin, a później pojawia się lekka nuta terpentyny. Pogryziony w ustach owoc nadal smakuje jak gin, z lekką, nawet przyjemną goryczką. Aromat jałowca jest podobny - z nutą ginu i terpentyny. 

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

  • Jałowic jest stosowany do produkcji Ginu , likierów, gorzkich wódek i szwedzkiego piwa. 
  • Jałowca używa się jako przyprawy do mięs zarówno przy pieczeniu, jak i marynowaniu. Przyprawia się nim przede wszystkim dzikie ptactwo, dziczyznę, kaczki, królika, wieprzowinę, szynkę, jagnięcinę. 
  • W dymie jałowcowym dobrze wędzi się wędliny przez co uzyskują one specyficzny zapach, smak i trwałość.
  • Jałowiec jest też ceniony jako doskonały dodatek do pasztetów mięsnych. 

Jagody jałowca można mielić w młynku do pieprzu i używać w marynatach oraz jako przyprawę do mięsa z grilla. 

W innych przypadkach należy rozgniatać tłuczkiem w moździerzu lub łyżeczką w niewielkim kubku. 


 

Bibliografia 

B. Kuźnicka, M. Dziak, "Zioła i ich stosowanie", Warszawa 1984 r
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003 r
E. Grzędzicka, "Atlas Ziół", Warszawa 2011 r

 


 

Masa netto: 40g (10zl=100g) 

Kraj pochodzenia: POLSKA

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać seler i gorczycę. 

Data minimalnej trwałości znajduję się na opakowaniu. 
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl