Koper Owoc
Opis
KOPER OGRODOWY\KOPEREK NASIONA
Anethum graveolens
HISTORIA
Angielska nazwa kopru „dill" prawdopodobnie pochodzi od starożytnego słowa norweskiego „dilla" oznaczającego usypiać, uspokajać. Ma to zapewne związek z uspokajającym wpływem naparu na nasz organizm. Koper stosowano powszechnie w starożytnej Grecji i Rzymie. W średniowieczu uważano, że ma własności magiczne, służył więc do sporządzania afrodyzjaków i napojów miłosnych.
UPRAWA
Koper pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej; dziko rośnie w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. Można go również spotkać w cieplejszych regionach półkuli północnej, a szczególne zastosowanie ma w kuchni skandynawskiej. Obecnie jest uprawiany na skalę przemysłową w Indiach, Ameryce Północnej i Południowej, głównie do produkcji olejku eterycznego.
Koper to roślina jednoroczna z rodziny baldaszkowatych. Wyrasta do mniej więcej 1,2 metra. Charakteryzuje się nitkowatymi, przypominającymi paproć liśćmi i żółtymi kwiatami. Owalne nasiona są z reguły z jednej strony wklęsłe z trzema bruzdami, z drugiej zaś płaskie z dwiema bruzdami.
SMAK I AROMAT
Koper ogrodowy ma słodki, aromatyczny bukiet, a smak z nutą kminku i lekkiej, ale przyjemnej goryczki. Należy kupować całe nasiona; można je przechowywać długo, ale z daleka od silnego światła.
W KUCHNI
Trudno sobie wyobrazić słoik kiszonych ogórków bez kopru ogrodowego. Rozdrobnione nasiona tej rośliny doskonale pasują do niemal wszystkich dań rybnych. Jeśli dodamy trochę takich nasion do sosu śmietanowego, podawanego do ryby w cieście lub do jogurtu z łyżeczką siekanego szczypiorku, to otrzymamy doskonały sos do filetów ze świeżego łososia czy dorsza z grilla. Koper doskonale pasuje do potraw z jaj. Ocet z koprem lub kruszone nasiona kopru wspaniale wzbogacają smak sosów przyrządzanych do sałatek z owoców morza, ziemniaczanych czy z kapusty (coleslaw), a pierzaste zielone gałązki zawsze są dekoracją dania. Chleb z koprem można podawać do zup warzywnych, takich jak marchewkowa czy pomidorowa.
W MEDYCYNIE
Roślina ta wspomaga leczenie zaburzeń pracy żołądka i układu pokarmowego oraz bezsenności i czkawki. Starożytni Grecy wierzyli, że noszenie nasion kopru w lewej ręce zapobiega padaczce.
OCET KOPROWY:
Należy wsypać dwie łyżki nasion kopru do słoika, dodać octu z białego wina i zakręcić pokrywkę. Pozostawić W ciemnym, chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie, potem przecedzić; stosować jako sos do sałatek i przyprawę do sosów.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 40g
Kraj pochodzenia: Polska
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
10zł /100g