Koper Suszony Nać - Koperek DUŻY
Opis
KOPER OGRODOWY\KOPEREK NATKA
Anethum graveolens
HISTORIA
Angielska nazwa kopru „dill" prawdopodobnie pochodzi od starożytnego słowa norweskiego „dilla" oznaczającego usypiać, uspokajać. Ma to zapewne związek z uspokajającym wpływem naparu na nasz organizm. Koper stosowano powszechnie w starożytnej Grecji i Rzymie. W średniowieczu uważano, że ma własności magiczne, służył więc do sporządzania afrodyzjaków i napojów miłosnych.
UPRAWA
Koper pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej; dziko rośnie w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. Można go również spotkać w cieplejszych regionach półkuli północnej, a szczególne zastosowanie ma w kuchni skandynawskiej. Obecnie jest uprawiany na skalę przemysłową w Indiach, Ameryce Północnej i Południowej, głównie do produkcji olejku eterycznego.
Koper to roślina jednoroczna z rodziny baldaszkowatych. Wyrasta do mniej więcej 1,2 metra. Charakteryzuje się nitkowatymi, przypominającymi paproć liśćmi i żółtymi kwiatami. Owalne nasiona są z reguły z jednej strony wklęsłe z trzema bruzdami, z drugiej zaś płaskie z dwiema bruzdami.
SMAK I AROMAT
Koper ogrodowy ma słodki, aromatyczny bukiet.
W KUCHNI
Koperek doskonale pasuje do potraw z jaj, sosów do sałatek, ziemniaków czy kapusty. Natka kopru tradycyjnie dodawana jest do ugotowanych ziemniaków. Koperek z dodatkiem masła i mleka dodaje się do pure ziemniaczanego. Koperkiem można przyprawić roladę z łososia z serkiem.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 40g
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy
100g = 12,50 zł