Koper Suszony Nać - Koperek

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

 

KOPER OGRODOWY\KOPEREK NATKA 
Anethum graveolens


HISTORIA

Angielska nazwa kopru „dill" prawdopodobnie pochodzi od starożytnego słowa norweskiego „dilla" oznaczającego usypiać, uspokajać. Ma to zapewne związek z uspokajającym wpływem naparu na nasz organizm. Koper stosowano powszechnie w starożytnej Grecji i Rzymie. W średniowieczu uważano, że ma własności magiczne, służył więc do sporządzania afrodyzjaków i napojów miłosnych.


UPRAWA

Koper pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej; dziko rośnie w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. Można go również spotkać w cieplejszych regionach półkuli północnej, a szczególne zastosowanie ma w kuchni skandynawskiej. Obecnie jest uprawiany na skalę przemysłową w Indiach, Ameryce Północnej i Południowej, głównie do produkcji olejku eterycznego.
Koper to roślina jednoroczna z rodziny baldaszkowatych. Wyrasta do mniej więcej 1,2 metra. Charakteryzuje się nitkowatymi, przypominającymi paproć liśćmi i żółtymi kwiatami. Owalne nasiona są z reguły z jednej strony wklęsłe z trzema bruzdami, z drugiej zaś płaskie z dwiema bruzdami.


SMAK I AROMAT

Koper ogrodowy ma słodki, aromatyczny bukiet.


W KUCHNI

Koperek doskonale pasuje do potraw z jaj, sosów do sałatek, ziemniaków czy kapusty. Natka kopru tradycyjnie dodawana jest do ugotowanych ziemniaków. Koperek z dodatkiem masła i  mleka dodaje się do pure ziemniaczanego. Koperkiem można przyprawić roladę z łososia z serkiem. 




 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

Dane techniczne

Waga 30
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl