Mięta
Opis
MIĘTA
Mentha piperita
„Mięta jest niezwykle pou1arna w krajach anglosaskich, używa się jej do sałatek, koktajli i napojów chłodzących, past serowych, a nawet herbaty i kakao. Poncz i sos miętowy jest specjalnością angielską. Gdy chce się dodać starym ziemniakom smaku świeżości wystarczy do ich gotowania wrzucić parę listków mięty. To samo można zrobić, aby się mleko zbyt szybko nie zwarzyło. Ernest Hemingway w Hawanie (Kuba) uwielbiał popijać koktajl Mohito:
Mohito: łyżka miałkiego cukru, 7 g soku z cytryny - dobrze wymieszać, dolać kieliszek wytrawnego rumu lub wódki, przelać do wysokiej szklanki, dopełnić wodą sodową, dwoma kroplami piołunu i włożyć gałązkę świeżej mięty. Mięta pozostaje w szklance, chłodząc delikatnie smak koktajlu.
Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, pektynę, związki żywicowe, sole mineralne
Działanie: znieczulające, kojące
- Szczyptę suszonych liści mięty zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem dziesięć minut. Przecedzić przez sitko. Pić przy bólach żołądka niestrawnościach i wzdęciach, pół szklanki ciepłego naparu kilka razy dziennie.
- Po łyżce stołowej liści mięty, tysięcznika (serdecznika) i waleriany (kozłka lekarskiego) zaparzyć dwiema szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem piętnaście minut. Przecedzić przez sitko. Pić, przy katarach i nerwicach żołądka, szklankę naparu trzy razy dziennie.
- Pięć gramów liści mięty pieprzowej, po dziesięć gramów koszyczka rumianku, koszyczka krwawnika i ziela glistnika (jaskółczego ziela), po trzydzieści gramów ziela rdestu ptasiego i korzenia mniszka dobrze wymieszać. Łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wody. Wolno, na małym ogniu, doprowadzić do zagotowania. Przecedzić przez sitko. Pić przy kamicy żółciowej szklankę ciepłego naparu dwa razy dziennie przed jedzeniem.
- Po pięćdziesiąt gramów liści mięty pieprzowej, ziela rdestu ptasiego i ziela srebrnika, po dwadzieścia pięć gramów kwiatów nagietka, liści pokrzywy, ziela krwawnika i ziela dziurawca dobrze wymieszać. Półtorej łyżki stołowej mieszanki zaparzyć dwiema szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem godzinę. Przecedzić przez sitko. Pić przy stwardnieniu rozsianym dwie trzecie szklanki naparu dwa razy dziennie rano i wieczorem.”[1]
[1] Bibliografia: J.Rogala, R. Maciej, „Z babcinego notatnika – Zielnik”, Ożarów Maz., 2012r
Waga: 50g
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości Selera i Gorczycy