Orzechy Włoskie
Opis
ORZECHY WŁOSKIE
(700 kcal / 100 g )
Pochodzą z Azji Mniejszej i z Basenu Morza Kaspijskiego; bogate w kwas linolowy. Z nie dojrzałych wytwarza się nalewkę - tzw. orzechówkę na dolegliwości żołądkowe. Poprawiają metabolizm, wspomagają także pracę wątroby. Wyróżniają się dużą zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego zalecane są w profilaktyce miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II oraz nowotworów, m.in. raka piersi. Obniżają poziom złego cholesterolu i działaj przeciwzakrzepowo. Witamina E korzystnie wpływa na skórę, a witaminy z grupy B, magnez, potas wspomagają pamięć i koncentrację. Zawierają także cynk, mangan, miedź i żelazo. Spożywanie pięciu orzechów dziennie uchroni nas przed podwyższonym poziomem promieniowania radioaktywnego.[1]
UWAGA: Jest to produkt sezonowy i wraz z upływem czasu od zbioru zmienia się jego barwa. Produkt zmienia kolor na ciemniejszy, ale nadal pozostaje pełnowartościowy.
[1] I Adamczyk, „Jedz Orzechy”, NATURA I TY, nr 1-2/2017, str. 88
Waga: 180g
Kraj pochodzenia: Ukraina
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.