Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Pieprz Kolorowy Grys

pieprz kolorowy mielonyGRYS.jpg
  • nowość
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

 

PIEPRZ KOLOROWY GRYS 

 

Pieprz jest niekwestionowanym królem wszystkich przypraw oraz jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw świata. Pieprz Kolorowy jest mieszanką pieprzy różnego gatunku.

 

RODZAJE PIEPRZU WCHODZĄCEGO W SKŁAD MIESZANKI:

 

Pieprz czarny: Zielone jagody rozkłada się na matach i suszy na słońcu przez tydzień, aż staną się czarne i pomarszczone. Czasami przed suszeniem jagody są blanszowane wrzącą wodą.

Pieprz biały: Czerwone i pomarańczowe jagody pakuje się w worki i moczy przez tydzień w wolno przepływającym strumieniu wody. Proces ten powoduje rozkład skórki, którą można łatwo usunąć, rozcierając jagody w dłoniach nad sitami. Takie obrane jagody to właśnie biały pieprz.

Pieprz Zielony: Jagody pieprzu sprzedawane w postaci suszonych zielonych ziaren otrzymuje się poprzez liofilizację(Suszenie przez wymrażanie wody) Pieprz zielony często sprzedaje się także zakonserwowany w solance lub occie.

 

Pieprz Czerwony: Przyprawa ta jest równie pikantna w smaku jak pieprz; Pieprz czerwony dopóty jest bezzapachowy, dopóki nie zostanie zgnieciony; wtedy wydziela lekki, słodko-pieprzowy aromat. Smak jego jest słodki, z lekko pieprzową nutą.

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Ziarna pieprzu, umieszczone w plastikowej torebce, można zgnieść wałkiem do ciasta. Uzyskane w ten sposób pokruszone ziarenka idealnie nadają się do steków albo nacierania kaczki przed pieczeniem. Pieprz można także w utłuc w moździerzu lub zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Na co dzień lepiej stosować ręczny młynek i napełniać go całym ziarnami, które mielimy w zależności od potrzeb.

 

SMAK I AROMAT

Pieprz czarny charakteryzuje się szczególnym, bogatym aromatem i bardzo pikantnym smakiem, który znajduje odzwierciedlenie w aromacie przyprawy. Pieprz biały jest łagodniejszy niż czarny i nie ma tak silnego zapachu. Smak białego pieprzu jest wyraźny, ale nie tak bogaty i złożony. Pieprz zielony natomiast jest łagodny w smaku, ale ostrością przypomina czarny. Jednak złożoność smaku i zapachu nie równa się z innymi rodzajami pieprzu. Pieprz czerwony natomiast jest delikatny w smaku i niezwykle aromatyczny.

Kompozycja tych rodzai pieprzów, daje niesamowity aromat z wyrazistością, którą nie można przyrównać do żadnej przyprawy. 

 

 

 

 


Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 

Dane techniczne

Waga 25g
Kraj pochodzenia Wietnam/ Brazylia/ Indie
Składniki Pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony.
Bez Konserwantów tak
Bez soli tak
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl