Pieprz Seczuański
Opis
PIEPRZ SYCZUAŃSKI
Zanthoxylum piperitum lub Xanthoxylum piperitum
INNE NAZWY: pieprz anyżkowy, pieprz chiński;
Pieprz seczuański jest często błędnie uważany za gatunek pieprzu, podczas gdy jest to owoc pewnej odmiany jesionu kolczastego. Przyprawa, składająca się z suszonych i zmielonych skórek jagód tego drzewa, jest powszechnie stosowana w chińskiej prowincji Seczuan, natomiast przyprawy sporządzone z liści tej rośliny są używane także w Japonii. Dojrzałe torebki nasienne pieprzu seczuańskiego otwierają się podobnie jak anyż gwiazdkowy i dlatego zapewne roślinę tę nazwano pieprzem anyżowym.
UPRAWA
Pieprz seczuański jest owocem jednej z odmian jesionu kolczastego. Rdzawe jagody zawierają gorzkie, czarne nasiona, które usuwa się, zanim trafią na rynek.
SMAK I AROMAT
Pieprz ma pikantny bukiet z cytrusową nutą. Smażenie w oleju wydobywa z niego pełny smak.
W KUCHNI
Pieprz seczuański w postaci jagód lub proszku powszechny jest w kuchni chińskiej, szczególnie pasuje do potraw z kurcząt i kaczek. Jest też jednym ze składników chińskiej przyprawy pięć smaków oraz japońskiej mieszanki siedmiu przypraw.
Doskonale sprawdza się jako zamiennik pieprzu czarnego. Idealny do marynowania śledzi.
W MEDYCYNIE
W USA zmielona kora jesionu kolczastego jest tradycyjnym lekiem na ból zębów. Zarówno kora, jak i jagody mają działanie pobudzające i znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej oraz ziołolecznictwie jako środek oczyszczający krew, wspomagający trawienie oraz przeciwreumatyczny.
Bibliografia:
- S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 10g
Kraj pochodzenia: CHINY
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy