Wanilia Laska - Bourbon

Cena: 18,00 zł 18.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

WANILIA 

Vanilia frangrans lub Vanilia planifolia

 

Nazwa wanilia pochodzi od hiszpańskiego słowa vainilla, oznaczającego strączek. Napój z czekolady i wanilii tylko z pozoru jest współczesnym wynalazkiem; Aztekowie odkryli tę kombinację egzotycznych smaków na długo przed Hiszpanami, którzy dotarli do Ameryki Środkowej w 1520 roku. Wanilia, sprowadzona najpierw do Hiszpanii, szybko rozpowszechniła się w całej Europie; jej magicznym smakiem cieszyli się wszyscy, których było na to stać.

 

UPRAWA

Wanilia to owoc podzwrotnikowego pnącza, rodem z Ameryki Środkowej, które do XIX wieku uprawiano wyłącznie na obszarze dzisiejszego Meksyku. Mimo wielokrotnie podejmowanych prób zaaklimatyzowania tej rośliny w innych krajach, nigdy nie udało się wyhodować strąków. Kwiaty wanilii otwierają się tyko na jeden dzień i wtedy są zapylane przez pewien rodzaj pszczoły oraz długodziobego kolibra. Zarówno owad ten, jaki ptak żyją wyłącznie w Meksyku, i to prawdopodobnie tłumaczy niepowodzenie w uprawianiu wanilii w innych regionach świata. Jednak plantatorzy poradzili sobie z tym problemem i zaczęli sztucznie zapylać kwiaty wanilii. Obecnie największe uprawy są na Madagaskarze i Seszelach, a nieco mniejsze na wyspie Reunion, Mauritiusie, w Indonezji, Puerto Rico, Meksyku i Karaibach.

Wanilia jest pnączem, oplatającym pnie drzew, których liście zapewniają roślinie niezbędny cień. Pierwsze strąki zbiera się z trzyletnich roślin. Owocują one przez mniej więcej 12 lat; potem zastępuje się je nowymi pnączami. Zbierane są tylko niedojrzałe, żółte strąki, mające długość 13-20 centymetrów. Tak młode strąki nie mają jeszcze charakterystycznego zapachu.

Długi proces suszenia i przygotowywania przyprawy sprawia, że cena jest wysoka. Na Madagaskarze iw Meksyku strąki są krótko blanszowane wrzącą wodą, a następnie suszone przez kilka tygodni, aż staną się ciemnobrązowe i pomarszczone, nie tracąc przy tym elastyczności. Przyprawa najwyższego gatunku ma styki pokryte białym, krystalicznym nalotem waniliny - substancji nadającej charakterystyczny smak i aromat.

 

SMAK I AROMAT

Prawdziwa wanilia ma silny aromat, egzotyczny i łatwy do zapamiętania. Smak jest podobny do aromatu, z lekką, kwiatową nutą.

 

W KUCHNI

Wanilia należy do najlepszych przypraw, stosowanych do dań słodkich; zwykle dodajemy ją do ciast, ciasteczek, budyniów i deserów, a także do cukierków oraz czekolady. Wanilia to jeden z najważniejszych składników dwóch popularnych likierów - creme de cacao oraz Galliano.

 

W MEDYCYNIE

Wanilia ma właściwości pobudzające i przeciwgorączkowe. Jest też uważana za afrodyzjak oraz stosowana w przemyśle perfumeryjnym.

 

PRZECHOWYWANIE

Laskę wanilii można umieścić w pojemniku z cukrem (na przykład cukrem pudrem) i odstawić pojemnik na trzy lub cztery tygodnie. Potem wystarczy od czasu do czasu dopełniać pojemnik cukrem. Uzyskany w ten sposób aromatyczny cukier waniliowy doskonale nadaje się do ciast, ciasteczek, tart, lodów i budyniów mlecznych. Laska wanilii w dobrym gatunku, z dużą ilością kryształków, zachowuje aromat nawet przez cztery lata.

 

AROMATY WANILIOWE

Naturalny aromat waniliowy w postaci ekstraktu lub esencji sporządza się z drobno posiekanych lasek zalanych spirytusem. Do produkcji aromatu wystarczy wziąć strąki w gorszym gatunku, których nie można sprzedawać w całości, ale charakteryzujące się pełnym smakiem i aromatem. Jednemu z lepszych aromatów nadano nazwę bourbon z Madagaskaru.

**Aromat waniliowy otrzymywany sztucznie, jedynie przypomina prawdziwy jej zapach. Substytut - wanilinę otrzymuje się z odpadowej pulpy drzewnej, smoły powęglowej lub kumaryny, której stosowanie w wielu krajach jest zakazane. Wanilina jest produkowana i sprzedawana w znacznych ilościach; charakteryzuje się ostrym smakiem o wyraźnie wyczuwalnym posmaku. Wystarczy kupić strąk wanilii, naturalny wyciąg lub esencję waniliową, by od razu i na zawsze zapamiętać różnicę w smaku i zapachu.

 

PRZYGOTOWANIE

  • Aby przygotować wspaniały budyń lub lody, należy zmiażdżyć laskę wanilii i zalać wrzącym mlekiem (1 laska na 600 ml mleka). Kiedy mleko wystygnie, wanilię wyjąć, opłukać i wysuszyć (nadaje się do ponownego wykorzystania).
  • Laskę można także rozciąć wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać z niej małe czarne nasionka i dodać je do deseru. Laska wanilii schnie kilka dni, później można ją umieścić w naczyniu z cukrem waniliowym.

 

 Bibliografia:S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r

 


 

 

Uwaga!!  Obecnie wanilia jest sprzedawana bez szklanego opakowania 

Dane techniczne

Kraj pochodzenia Madagaskar
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl