Ziele Angielskie
Opis
ZIELE ANGIELSKIE
Pimenta dioica
Majowie używali ziela angielskiego do balsamowania zmarłych, na długo zanim Hiszpanie pojawili się w Indiach Zachodnich. Krzysztof Kolumb pokazał podobno garść pieprzu mieszkańcom jednej z wysp karaibskich, co mogło spowodować pomyłkę w nazwie: być może Kolumb sądził, że owoce korzennika i pieprz (który Hiszpanie nazywali pimienta) były tą samą przyprawą.
Własności konserwujące ziela angielskiego cenili już dawni żeglarze, którym zależało na przechowaniu mięsa w stanie nadającym się do spożycia w czasie długich wypraw. Przyprawa ta jest nadal stosowana w skandynawskim przetwórstwie, ponieważ ryby zwykle transportuje się w beczkach. Pod koniec XIX wieku drewno z młodych drzew pimentowych zyskało większą popularność; wykonywano z niego laski i rączki do parasoli.
UPRAWA
Wiecznie zielone drzewo korzennika lekarskiego należy do rodziny mirtowatych i występuje na Karaibach oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Na początku XIX wieku sadzonki drzewa pimentowego przewieziono na Cejlon i do Singapuru, nie udało się tam jednak ich wyhodować. Drzewo osiąga wysokość 9-12 m, ale w deszczowych lasach Amazonii - dwa razy tyle. Każda część drzewa - jego kora, liście, białe kwiaty, a później owoce - wydziela oszałamiający zapach.
W pełni ukształtowane, ale jeszcze zielone owoce są zbierane od lipca do września, czyli 3-4 miesiące po przekwitnięciu. Suszone na słońcu owoce zmieniają kolor: najpierw na fioletowy, a potem na brązowy. Drzewa rodzą owoce w wieku 5-6 lat; pełną dojrzałość osiągają, gdy mają 15 lat i mogą być eksploatowane przez sto lat, stanowią więc dobrą inwestycję. Dwie trzecie światowej produkcji ziela angielskiego pochodzi z Jamajki, która jest głównym dostawcą na rynek niemiecki, amerykański i brytyjski.
SMAK I AROMAT
Angielską nazwę - allspice (wszystkie przyprawy), ziele angielskie zawdzięcza wyjątkowemu bukietowi i smakowi. Przyprawa pachnie goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem, a niektórzy doszukują się w niej nawet nuty kwiatu muszkatołowego i pieprzu. Utarte lub zmielone owoce korzennika mają dobrze wyczuwalny, ostry smak;
Okrągłe owoce korzennika mają szorstką skórkę, ponieważ zawierają niewielkie gruczoły z olejkami eterycznymi. Wewnątrz owocu znajdują się dwa nasiona w kształcie nerki jednak wyjątkowy aromat i smak przyprawa zawdzięcza łusce owocu.
W KUCHNI
Jamajka słynie z napoju „Jamaica dram” przyrządzanego z ziela angielskiego i rumu. Ziele wchodzi też w skład likierów: Benedictine i Chartreuse, a jego owoce dodaje się do grzanego wina.
Korzennik znalazł szerokie zastosowanie w kuchniach europejskich. Stanowi dodatek do deserów oraz świątecznych potraw i wypieków. Zmielone lub cale owoce dodaje się do przetworów i czatnejów oraz tradycyjnych mięs, dawanych na świąteczne obiady.
Wiele skandynawskich przepisów na potrawy ze śledzi nie może obejść się bez ziela angielskiego; także Niemcy dodają je do wielu tradycyjnych potraw
W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH
Olejek pozyskiwany z owoców drzewa pimentowego jest składnikiem środków bakteriobójczych i leków na wzdęcia. Ziele stosuje się także w przemyśle perfumeryjnym.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 20g
Kraj pochodzenia: MEKSYK
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
10zł/100g