

Anyż Gwiaździsty
Opis
ANYŻ GWIAZDKI
Selekcjonowane całe gwiazdki anyżu
SMAK I AROMAT
Mimo ogromnej różnicy w wyglądzie, anyż gwiazdkowy ma bardzo podobny smak i zapach do anyżu biedrzeńca, z charakterystycznym aromatem lukrecji.
W KUCHNI
Anyż gwiazdkowy to jedna z najważniejszych przypraw kuchni chińskiej; jest nutą przewodnią w chińskiej przyprawie „pięć smaków". Wiele chińskich przypraw wymaga zastosowania „gwiazdek" w całości. Anyżem gwiazdkowym aromatyzuje się też alkohole, takie jak likiery (np. pastis czy anyżówka) oraz do produkcji słodyczy.
PRZECHOWYWANIE
Anyż w postaci całych gwiazdek można przechowywać bardzo długo, mielony zaś lepiej kupować w małych ilościach i przechowywać w szczelnym pojemniku, w ciemnym miejscu.
UPRAWA
Japończycy od dawna robili kadzidła z cudownie aromatycznej kory tego drzewa. Anyż gwiazdkowy jest owocem niewysokiego drzewka zimozielonego, pochodząc południowo-zachodnich Chin, a obecnie uprawianego w Indochinach i Japonii. Z Żółtych podobnych do narcyzów kwiatów powstają owoce, mające kształt gwiazdy ośmioramiennej. Drzewo zaczyna rodzić po sześciu latach, natomiast można je eksploatować nawet sto lat. Owoce należy zbierać, zanim dojrzeją i przybiorą zabarwienie rdzawoczerwone. Każde z ramion gwiazdy zawiera jedno ziarenko w kolorze pomarańczowym. Przygotowanie przyprawy polega na rozdrobnieniu zarówno nasion, jak i łusek.
Masa netto: 20g (30zł=100g )
Kraj pochodzenia: Wietnam
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać seler, gorczycę, gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję.