box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Przesyłki Kurier) już od 180,00 zł.

Bazylia

Dostępność: duża ilość
Cena: 3,00 zł

Cena regularna:

3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

MASA NETTO: 30g (100g = 10 zł)

Kraj Pochodzenia: Egipt 

Produkt może zawierać:  gluten, seler, soję, orzechy, gorczycę, sezam. 

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Data minimalnej trwałości znajduje się na opakowaniu. 

 

 
Konfekcjonowano:

PHU AURA-POL,  Zygmunt Groszyk

82-300 Elbląg ul. Druska 28  

Tel.796 600 214

 

 


 

Bazylia jest ziółkiem o charakterystycznym smaku i zapachu.
Dodana do potraw nada niepowtarzalny aromat.
Doskonale pasuje do dań z pomidorami, mięsa mielonego, spaghetti, pizzy, do wszelkich dań mięsnych.


Opis

Jednoroczna roślina z rodziny wargowych, osiągająca 20-50 cm wysokości.
Przyprawą są świeże lub suszone i rozdrobnione listki. Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal, tajlandzka purpura), pochodzące z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej.


Historia

Bazylia jest znana od wieków na całym świecie — wieńce z tej rośliny znajdowano w piramidach egipskich.
W Indiach uważana za ulubioną roślinę boga Wisznu.
W Libii uważana za środek ochronny przeciwko ukąszeniom węży i skorpionów.
Do Europy trafiła w IV wieku p.n.e. za sprawą powracających
z wypraw do Azji żołnierzy Aleksandra Wielkiego.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. W średniowieczu natomiast uważano, że bazylię mogą hodować tylko ładne kobiety.
Do Polski bazylia przybyła w wieku XVI, prawdopodobnie z Włoch.

Smak i Zapach

Ma miły, korzenny, słodkawy oraz pikantny smak i zapach.


Zastosowanie


Doskonale pasuje do dań z pomidorów i do sosów, zwłaszcza pomidorowych, bo bazylia, jak żadna inna przyprawa komponuje się z tymi popularnymi warzywami. Można dodawać ją do rozmaitych sałatek, świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Jest niezbędnym składnikiem pizzy czy sosu do spaghetti. Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia to włoskie pesto.
Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje.
Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami — czosnkiem, estragonem, oregano itp.
Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej.

 


Bibliografia
A. Popis-Witkowska, "Przyprawy do każdej potrawy", Gliwice 2008r
A. Ettl, "Przyprawy i zioła", Wrocław 1998r
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
E. Adamska, "Nalewki", Ożarów Mazowiecki, 2011r.

 


 
 

NADZIEWANE BAKŁAŻANY



4 bakłażany, trochę tłuszczu, 2 cebule, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka suszonej bazylii, oliwa z oliwek, 250 g mielonego mięsa, filiżanka ugotowanego na sypko ryżu, łyżka startego sera, pieprz, sól, 2 filiżanki sosu pomidorowego, trochę masła i startego sera.


Nie obrane bakłażany przekroić wzdłuż, położyć na natłuszczonej blasze, opiekać około 8 minut w gorącym piekarniku, następnie odstawić, żeby wystygły. Miąższ ostrożnie wydrążyć, drobno pokroić, wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką i bazylią, podsmażyć na oliwie. Mielone mięso wymieszać z farszem na patelni. Wszystko razem mocno podsmażyć, ostudzić, wymieszać z ryżem, jajami, utartym serem, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu pomidorowego. Połówki bakłażanów napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, obłożyć na wierzchu kawałeczkami masła, posypać resztą sera, podlać pozostałym sosem pomidorowym. Wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl