Nowości
Czubryca Zielona
Czubryca Zielona
16,00 zł
szt.
Czubryca Zielona
Czubryca Zielona
5,00 zł
szt.
Czubryca Czerwona
Czubryca Czerwona
16,00 zł
szt.
Czubryca Czerwona
Czubryca Czerwona
5,00 zł
szt.
Czosnek Granulowany
Czosnek Granulowany
15,00 zł
szt.
Czosnek Granulowany
Czosnek Granulowany
5,00 zł
szt.
Czarnuszka
Czarnuszka
10,00 zł
szt.
Cynamon Cejloński
Cynamon Cejloński
10,00 zł 9,00 zł
szt.
Cynamon Mielony
Cynamon Mielony
5,00 zł
szt.
Curry
Curry
5,00 zł
szt.
CHIA - Nasiona Szałwii  Hiszpańskiej
CHIA - Nasiona Szałwii Hiszpańskiej
8,00 zł 6,00 zł
szt.
Bazylia
Bazylia
2,00 zł
szt.
Anyż Gwieździsty
Anyż Gwieździsty
6,00 zł
szt.
18 Ziół Ojca Mateusza
18 Ziół Ojca Mateusza
2,00 zł
szt.
Ananas Kandyzowany
Ananas Kandyzowany
5,00 zł

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka Gratis) już od 180,00 zł.

Czarnuszka

Dostępność: duża ilość
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

 

Czarnuszka

 

Jaskrowate (Ranunculaceae) - Do tej rodziny należy także ładnie kwitnąca czarnuszka polna. Łacińska nazwa czarnuszki pochodzi od słowa nigellus. Jej nasiona stosowano w starożytnym Rzymie i Indiach w celach zarówno kulinarnych, jak i leczniczych.

 

W MEDYCYNIE

Hinduscy medycy stosują czarnuszkę jako środek pobudzający przeciwdziałający wzdęciom i niestrawności. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie,  rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.

 

UPRAWA

Czarnuszka jest roczną rośliną zielną z rodziny jaskrowatych, dorastającą do wysokości około 60 centymetrów. Jej liście są drobne, w kolorze szarozielonym, kwiaty zaś są biało-niebieskie. Obecnie najwięcej czarnuszki produkują Indie. Roślina ta wytwarza torebkę nasienną przypominającą makówkę; trójkątne nasiona o matowo-czarnym kolorze mają dwa boki płaskie i jeden zaokrąglony. Przypominają nasiona cebuli i czasem można je pomylić.

 

 

SMAK I AROMAT

Nasiona nie mają szczególnego zapachu, ale roztarte w palcach wydzielają pieprzowy aromat; czasem używa się je zamiast pieprzu. Ich ziołowy smak przypomina oregano i marchewkę.

 

W KUCHNI

Czarnuszka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni hinduskiej jako przyprawa do potraw dhal i warzywnych, a także pikli i czatnejów. Posypane nasionami czarnuszki chlebki naan zyskują charakterystyczny, pieprzowy smak. W kuchniach bliskowschodnich nasionami czarnuszki lub mieszanką czarnuszki z sezamem przyprawia się chleb i ciasta. W Polsce Czarne nasiona służą także jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek zioło-leczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.

 

PRZYGOTOWANIE

Przed użyciem nasiona czarnuszki zawsze należy prażyć, ponieważ wówczas wydobędziemy z nich pełny aromat.

Nasiona czarnuszki są dosyć twarde i trudno je zmielić młynku ręcznym; lepiej więc używać elektrycznego młynka do kawy lub przypraw.

 


 

NAZWA BOTANICZNA: Czarnuszka siewna (Nigella satiya)

 Ang. nigella, black caraway, black cumin, wild onion seed;

franc. cheveux de Venus, nigelle, poivreue;

niem. Schwarzkimmel;

hiszp. neguilla;

wł. nigella;

hind. Kalonji

 

 

 

Bibliografia: 

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


 

Waga: 50g 

Kraj pochodzenia: Syria

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 
100g = 6,00 

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl