

Czarnuszka
Opis
Czarnuszka
Jaskrowate (Ranunculaceae) - Do tej rodziny należy także ładnie kwitnąca czarnuszka polna. Łacińska nazwa czarnuszki pochodzi od słowa nigellus. Jej nasiona stosowano w starożytnym Rzymie i Indiach w celach zarówno kulinarnych, jak i leczniczych.
W MEDYCYNIE
Hinduscy medycy stosują czarnuszkę jako środek pobudzający przeciwdziałający wzdęciom i niestrawności. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.
UPRAWA
Czarnuszka jest roczną rośliną zielną z rodziny jaskrowatych, dorastającą do wysokości około 60 centymetrów. Jej liście są drobne, w kolorze szarozielonym, kwiaty zaś są biało-niebieskie. Obecnie najwięcej czarnuszki produkują Indie. Roślina ta wytwarza torebkę nasienną przypominającą makówkę; trójkątne nasiona o matowo-czarnym kolorze mają dwa boki płaskie i jeden zaokrąglony. Przypominają nasiona cebuli i czasem można je pomylić.
SMAK I AROMAT
Nasiona nie mają szczególnego zapachu, ale roztarte w palcach wydzielają pieprzowy aromat; czasem używa się je zamiast pieprzu. Ich ziołowy smak przypomina oregano i marchewkę.
W KUCHNI
Czarnuszka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni hinduskiej jako przyprawa do potraw dhal i warzywnych, a także pikli i czatnejów. Posypane nasionami czarnuszki chlebki naan zyskują charakterystyczny, pieprzowy smak. W kuchniach bliskowschodnich nasionami czarnuszki lub mieszanką czarnuszki z sezamem przyprawia się chleb i ciasta. W Polsce Czarne nasiona służą także jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek zioło-leczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.
PRZYGOTOWANIE
Przed użyciem nasiona czarnuszki zawsze należy prażyć, ponieważ wówczas wydobędziemy z nich pełny aromat.
Nasiona czarnuszki są dosyć twarde i trudno je zmielić młynku ręcznym; lepiej więc używać elektrycznego młynka do kawy lub przypraw.
NAZWA BOTANICZNA: Czarnuszka siewna (Nigella satiya)
Ang. nigella, black caraway, black cumin, wild onion seed;
franc. cheveux de Venus, nigelle, poivreue;
niem. Schwarzkimmel;
hiszp. neguilla;
wł. nigella;
hind. Kalonji
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 50g
Kraj pochodzenia: Indie
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.