Czarnuszka

Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

 

Czarnuszka

 

Jaskrowate (Ranunculaceae) - Do tej rodziny należy także ładnie kwitnąca czarnuszka polna. Łacińska nazwa czarnuszki pochodzi od słowa nigellus. Jej nasiona stosowano w starożytnym Rzymie i Indiach w celach zarówno kulinarnych, jak i leczniczych.

 

W MEDYCYNIE

Hinduscy medycy stosują czarnuszkę jako środek pobudzający przeciwdziałający wzdęciom i niestrawności. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie,  rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także wzmaga wydzielanie mleka. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli.

 

UPRAWA

Czarnuszka jest roczną rośliną zielną z rodziny jaskrowatych, dorastającą do wysokości około 60 centymetrów. Jej liście są drobne, w kolorze szarozielonym, kwiaty zaś są biało-niebieskie. Obecnie najwięcej czarnuszki produkują Indie. Roślina ta wytwarza torebkę nasienną przypominającą makówkę; trójkątne nasiona o matowo-czarnym kolorze mają dwa boki płaskie i jeden zaokrąglony. Przypominają nasiona cebuli i czasem można je pomylić.

 

 

SMAK I AROMAT

Nasiona nie mają szczególnego zapachu, ale roztarte w palcach wydzielają pieprzowy aromat; czasem używa się je zamiast pieprzu. Ich ziołowy smak przypomina oregano i marchewkę.

 

W KUCHNI

Czarnuszka znalazła szerokie zastosowanie w kuchni hinduskiej jako przyprawa do potraw dhal i warzywnych, a także pikli i czatnejów. Posypane nasionami czarnuszki chlebki naan zyskują charakterystyczny, pieprzowy smak. W kuchniach bliskowschodnich nasionami czarnuszki lub mieszanką czarnuszki z sezamem przyprawia się chleb i ciasta. W Polsce Czarne nasiona służą także jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako środek zioło-leczniczy oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie.

 

PRZYGOTOWANIE

Przed użyciem nasiona czarnuszki zawsze należy prażyć, ponieważ wówczas wydobędziemy z nich pełny aromat.

Nasiona czarnuszki są dosyć twarde i trudno je zmielić młynku ręcznym; lepiej więc używać elektrycznego młynka do kawy lub przypraw.

 


 

NAZWA BOTANICZNA: Czarnuszka siewna (Nigella satiya)

 Ang. nigella, black caraway, black cumin, wild onion seed;

franc. cheveux de Venus, nigelle, poivreue;

niem. Schwarzkimmel;

hiszp. neguilla;

wł. nigella;

hind. Kalonji

 


 

Bibliografia: 

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

Dane techniczne

Waga 50g lub 160g
Kraj pochodzenia Indie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl