Dziurawiec

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Dziurawiec

 

Znany także pod nazwami:

Świętojańskie ziele, ziele św. Jana, przestrzelon, krewka Matki Boskiej, krew Chrystusa, dzwonki Panny Marii, krzyżowe ziele, dzwoniec, przestrzelon, arlika czy durawy i dawna nazwa - polna ruta.

Hypericum perfratum L. - Dziurawiec zwyczajny (rodz. Hypericaceae)

 

Dziurawiec zakwita około 24 czerwca (na św. Jana), stąd nazywany jest często zielem świętojańskim. Żółte kwiatki dziurawca potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok. Z racji tej właściwości w niektórych dzielnicach Polski nosi on nazwę „krewki Matki Boskiej".

W zabobonach i przesądach ludu polskiego odgrywał dziurawiec ważną rolę, np.: zawieszony w oknie chronić miał dom przed uderzeniami piorunów. Sok dziurawca zwany był niegdyś przez znachorów fuga daemonum i używany do wypędzania złych duchów, a także jako przepowiednia choroby. Sądzono też, że ziele dziurawca zostało przez diabła we wściekłości pokłute.

Charakterystyczną cechą dziurawca jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek. Są to zbiorniki lotnych olejków, dzięki którym roślina ma-. przyjemny zapach i jest stosowana w lecznictwie. Od tych właśnie „dziurek" pochodzi nazwa dziurawca.

 

Właściwości lecznicze

Surowcem jest ziele (Herba Hyperici) oraz świeże kwiaty (Flos Hyperici).

Skład chemiczny i działanie. 

Najważniejszym związkiem w Surowcu jest czerwony barwnik - hiperycyna poza tym garbniki (działające przeciwbiegunkowo, bakteriostatycznie i przeciwkrwotocznie), flawonoidy (hiperozyd działający moczopędnie oraz rutyna i kwercetyna - uszczelniające- naczynia włosowate), olejek eteryczny, żywice, kwasy organiczne (kawowy, chlorogenowy i nikotynowy), cholina, pektyny, sole mineralne (magnez), cukry oraz witaminy A i C.

 Wykazuje działanie rozkurczające, ściągające, żołądkowe, moczopędne, uspokajające, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, 

Zastosowanie.

Zalecany jest i najczęściej stosowany w schorzeniach wątroby i przewodu pokarmowego, jak złe trawienie, nieżyt żołądka i jelit, niedokwaśność treści żołądka, stany zapalne dróg żółciowych, stany skurczowe układu trawienia i dróg żółciowych, kamica żółciowa; także w stanach wyczerpania nerwowego, w nerwobólach, bezsenności, w bólach głowy. Obecność olejku i garbników działa przeciwzapalnie i ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Dziurawiec ma zdolność pobudzania odnowy tkanki nerwowej, stosuje się go dlatego w uszkodzeniach i porażeniach nerwów - jako pomocniczy środek leczniczy; zmniejsza bóle menstruacyjne. -

- Zewnętrznie ziele, a szczególnie kwiaty (w postaci wyciągu olejowego) stosowane są na trudno gojące się rany, ponieważ działają przeciwzapalnie, ściągająco i odkażająco.

Postacie leku

Olej. Kwiatów i pąków dziurawca 1 część zalać 1 częścią spirytusu i 5 częściami oliwy lub oleju. Po wyparowaniu płynów wycisnąć przez gazę olej (o czerwonej barwie) i przesączyć przez watę (do okładów).

Napar z dodatkiem mięty. Łyżkę stołową dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 30 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu.

Nalewka. Kwiatów, pąków, liści dziurawca 10 dag zalać 1/2 l spirytusu. Po upływie tygodnia przecedzić i wycisnąć przez gazę. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce nalewki na 1/2 szklanki mleka lub wody.

 

Uwaga! Dziurawiec używany w nadmiernych ilościach może powodować uczulenie na słońce, dlatego w czasie leczenia należy unikać przebywania na słońcu. Nie należy go również stosować w poważnych uszkodzeniach wątroby i nerek.

 

Przepisy na różne dolegliwości:

Przy przejściowych zaburzeniach trawiennych i niedomaganiach wątroby:  W tym celu może być używany odwar, napar lub nalewka, a także „winko".

 Odwar przygotowuje się z 1 łyżki ziela na szklankę wody, gotuje 3-5 minut, parzy pod przykryciem 10 minut, cedzi i pije po pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Napar sporządza się z 1 łyżki ziela dziurawca, 1 łyżeczki ziela mięty pieprzowej i 1 łyżeczki kwiatu rumianku pospolitego, zalewając tę mieszankę 2 szklankami wrzątku. Pozostawia na 20 minut, cedzi się i pije 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.

Nalewkę sporządza się ze 100 g suszonego ziela, zalanego 1/2 l alkoholu (70%). Po tygodniu zlewa się i zażywa przed jedzeniem 30-60 kropli w kieliszku wody lub na cukrze.

Zarówno nalewka, jak i odwar mogą służyć do pobudzenia apetytu i uśmierzenia bólów głowy na tle żołądkowym. Przydatne może tu być również winko, sporządzone z 30'g dziurawca, 10 g drapacza i cytryny w plastrach, zalanych 11 białego wytrawnego wina gronowego. Po 14 dniach napój należy przesączyć dosładzając cukrem (60-120 g). Pić 1 kieliszek przed obiadem.

 Odwaru lub naparu można używać do płukania ust przy niemiłym zapachu, zapaleniu gardła, nieżycie nosa, a także do przemywań skóry przy stanach ropnych i zranieniach.

Na okłady do gojenia skóry" można też wykorzystać olej dziurawcowy który przygotowuje się z 50g świeżych kwiatów i 200 g oleju roślinnego ogrzewanych na parze, mieszając do chwili, gdy kwiaty staną się kruche, a płyn - sczerwienieje. Wówczas cedzi się go, zlewa do flaszek i przechowuje w chłodnym miejscu. Taki olej jest szczególnie przydatny na oparzenia I i II stopnia, na odmrożenia i owrzodzenia żylakowe.

Na lepszą przemianę materii prof.Muszyński poleca napar z mieszanki: 1 część ziela dziurawca, 2 części ziela poziomki, 1 część liści maliny i 1 część liści mięty pieprzowej.

Dla wzmocnienia systemu nerwowego można stosować naparz 1 łyżki ziela dziurawca na szklankę wrzątku, pijąc po pól szklanki 2-3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem, a także wieczorem przed snem.

Przy obstrukcji dodaje się do dziurawca nieco kory kruszyny.

W zaburzeniach klimakterycznych można stosować mieszankę z ziela dziurawca, korzenia waleriany i szyszek chmielu.

 

!!! Kuracji dziurawcowych nie wolno prowadzić dłużej niż przez 3 miesiące.

!!! Uwaga! Nalewki dziurawcowej nie należy stosować latem, przy dużym nasłonecznieniu, gdyż mogą wówczas wystąpić oparzenia skóry.

 

Zastosowanie w gospodarstwie domowym

W NASZEJ KUCHNI. Dziurawiec jest dodawany do wódek gorzkich. Wchodzi m.in. w skład „trojanki litewskiej". Służy też do produkcji wódki „dziurawcówki", której nadaje ładne czerwone zabarwienie.

W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Kosmetyki, w skład których wchodzi dziurawiec, działają regenerująco i gojąco. Polecane są szczególnie dla cery suchej. W tym celu można przygotować olejek z dziurawca sposobem domowym, zalewając świeże kwiaty na 2 tygodnie olejem roślinnym, tak aby cała powierzchnia ziół była przykryta.

 


Źródło:

 D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.

B. Kuźnicka, M. Dziak, "Zioła i ich stosowanie", Warszawa 1984

Dane techniczne

Waga 30 g
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl