Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Dziurawiec

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

Dziurawiec

 

Znany także pod nazwami:

Świętojańskie ziele, ziele św. Jana, przestrzelon, krewka Matki Boskiej, krew Chrystusa, dzwonki Panny Marii, krzyżowe ziele, dzwoniec, przestrzelon, arlika czy durawy i dawna nazwa - polna ruta.

Hypericum perfratum L. - Dziurawiec zwyczajny (rodz. Hypericaceae)

 

Dziurawiec zakwita około 24 czerwca (na św. Jana), stąd nazywany jest często zielem świętojańskim. Żółte kwiatki dziurawca potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok. Z racji tej właściwości w niektórych dzielnicach Polski nosi on nazwę „krewki Matki Boskiej".

W zabobonach i przesądach ludu polskiego odgrywał dziurawiec ważną rolę, np.: zawieszony w oknie chronić miał dom przed uderzeniami piorunów. Sok dziurawca zwany był niegdyś przez znachorów fuga daemonum i używany do wypędzania złych duchów, a także jako przepowiednia choroby. Sądzono też, że ziele dziurawca zostało przez diabła we wściekłości pokłute.

Charakterystyczną cechą dziurawca jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek. Są to zbiorniki lotnych olejków, dzięki którym roślina ma-. przyjemny zapach i jest stosowana w lecznictwie. Od tych właśnie „dziurek" pochodzi nazwa dziurawca.

 

Właściwości lecznicze

Surowcem jest ziele (Herba Hyperici) oraz świeże kwiaty (Flos Hyperici).

Skład chemiczny i działanie. 

Najważniejszym związkiem w Surowcu jest czerwony barwnik - hiperycyna poza tym garbniki (działające przeciwbiegunkowo, bakteriostatycznie i przeciwkrwotocznie), flawonoidy (hiperozyd działający moczopędnie oraz rutyna i kwercetyna - uszczelniające- naczynia włosowate), olejek eteryczny, żywice, kwasy organiczne (kawowy, chlorogenowy i nikotynowy), cholina, pektyny, sole mineralne (magnez), cukry oraz witaminy A i C.

 Wykazuje działanie rozkurczające, ściągające, żołądkowe, moczopędne, uspokajające, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, 

Zastosowanie.

Zalecany jest i najczęściej stosowany w schorzeniach wątroby i przewodu pokarmowego, jak złe trawienie, nieżyt żołądka i jelit, niedokwaśność treści żołądka, stany zapalne dróg żółciowych, stany skurczowe układu trawienia i dróg żółciowych, kamica żółciowa; także w stanach wyczerpania nerwowego, w nerwobólach, bezsenności, w bólach głowy. Obecność olejku i garbników działa przeciwzapalnie i ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Dziurawiec ma zdolność pobudzania odnowy tkanki nerwowej, stosuje się go dlatego w uszkodzeniach i porażeniach nerwów - jako pomocniczy środek leczniczy; zmniejsza bóle menstruacyjne. -

- Zewnętrznie ziele, a szczególnie kwiaty (w postaci wyciągu olejowego) stosowane są na trudno gojące się rany, ponieważ działają przeciwzapalnie, ściągająco i odkażająco.

Postacie leku

Olej. Kwiatów i pąków dziurawca 1 część zalać 1 częścią spirytusu i 5 częściami oliwy lub oleju. Po wyparowaniu płynów wycisnąć przez gazę olej (o czerwonej barwie) i przesączyć przez watę (do okładów).

Napar z dodatkiem mięty. Łyżkę stołową dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 30 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu.

Nalewka. Kwiatów, pąków, liści dziurawca 10 dag zalać 1/2 l spirytusu. Po upływie tygodnia przecedzić i wycisnąć przez gazę. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce nalewki na 1/2 szklanki mleka lub wody.

 

Uwaga! Dziurawiec używany w nadmiernych ilościach może powodować uczulenie na słońce, dlatego w czasie leczenia należy unikać przebywania na słońcu. Nie należy go również stosować w poważnych uszkodzeniach wątroby i nerek.

 

Przepisy na różne dolegliwości:

Przy przejściowych zaburzeniach trawiennych i niedomaganiach wątroby:  W tym celu może być używany odwar, napar lub nalewka, a także „winko".

 Odwar przygotowuje się z 1 łyżki ziela na szklankę wody, gotuje 3-5 minut, parzy pod przykryciem 10 minut, cedzi i pije po pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Napar sporządza się z 1 łyżki ziela dziurawca, 1 łyżeczki ziela mięty pieprzowej i 1 łyżeczki kwiatu rumianku pospolitego, zalewając tę mieszankę 2 szklankami wrzątku. Pozostawia na 20 minut, cedzi się i pije 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.

Nalewkę sporządza się ze 100 g suszonego ziela, zalanego 1/2 l alkoholu (70%). Po tygodniu zlewa się i zażywa przed jedzeniem 30-60 kropli w kieliszku wody lub na cukrze.

Zarówno nalewka, jak i odwar mogą służyć do pobudzenia apetytu i uśmierzenia bólów głowy na tle żołądkowym. Przydatne może tu być również winko, sporządzone z 30'g dziurawca, 10 g drapacza i cytryny w plastrach, zalanych 11 białego wytrawnego wina gronowego. Po 14 dniach napój należy przesączyć dosładzając cukrem (60-120 g). Pić 1 kieliszek przed obiadem.

 Odwaru lub naparu można używać do płukania ust przy niemiłym zapachu, zapaleniu gardła, nieżycie nosa, a także do przemywań skóry przy stanach ropnych i zranieniach.

Na okłady do gojenia skóry" można też wykorzystać olej dziurawcowy który przygotowuje się z 50g świeżych kwiatów i 200 g oleju roślinnego ogrzewanych na parze, mieszając do chwili, gdy kwiaty staną się kruche, a płyn - sczerwienieje. Wówczas cedzi się go, zlewa do flaszek i przechowuje w chłodnym miejscu. Taki olej jest szczególnie przydatny na oparzenia I i II stopnia, na odmrożenia i owrzodzenia żylakowe.

Na lepszą przemianę materii prof.Muszyński poleca napar z mieszanki: 1 część ziela dziurawca, 2 części ziela poziomki, 1 część liści maliny i 1 część liści mięty pieprzowej.

Dla wzmocnienia systemu nerwowego można stosować naparz 1 łyżki ziela dziurawca na szklankę wrzątku, pijąc po pól szklanki 2-3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem, a także wieczorem przed snem.

Przy obstrukcji dodaje się do dziurawca nieco kory kruszyny.

W zaburzeniach klimakterycznych można stosować mieszankę z ziela dziurawca, korzenia waleriany i szyszek chmielu.

 

!!! Kuracji dziurawcowych nie wolno prowadzić dłużej niż przez 3 miesiące.

!!! Uwaga! Nalewki dziurawcowej nie należy stosować latem, przy dużym nasłonecznieniu, gdyż mogą wówczas wystąpić oparzenia skóry.

 

Zastosowanie w gospodarstwie domowym

W NASZEJ KUCHNI. Dziurawiec jest dodawany do wódek gorzkich. Wchodzi m.in. w skład „trojanki litewskiej". Służy też do produkcji wódki „dziurawcówki", której nadaje ładne czerwone zabarwienie.

W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Kosmetyki, w skład których wchodzi dziurawiec, działają regenerująco i gojąco. Polecane są szczególnie dla cery suchej. W tym celu można przygotować olejek z dziurawca sposobem domowym, zalewając świeże kwiaty na 2 tygodnie olejem roślinnym, tak aby cała powierzchnia ziół była przykryta.

 


Źródło:

 D. Tuszyńska-Kownacka, T. Starek, "Zioła w Polskim domu", Warszawa 1987r.

B. Kuźnicka, M. Dziak, "Zioła i ich stosowanie", Warszawa 1984

Dane techniczne

Waga 30 g
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl