Nowości
Stop Pasożytom
Stop Pasożytom
9,90 zł
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Imbir Grys

Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

 

IMBIR GRYS 

        

              Powszechnie uważa się, że nazwa imbiru pochodzi z Sanskrytu (starożytny język indoeuropejski)    od słowa singabera, co znaczy w kształcie rogu, które przekształciło się w greckie słowo zingiberi, a później w łacińskie zingiber. Imbir znano już w starożytnych Indiach i Chinach; już w 500 roku p. Chr. pisał o nim chiński Filozof Konfucjusz. Kupcy arabscy sprowadzili imbir z Orientu do starożytnej Grecji i Rzymu, a legiony rzymskie poniosły go dalej, prawdopodobnie aż na Wyspy Brytyjskie. Kłącza imbiru dobrze znoszą transport, co ułatwiło Arabom przewiezienie ich do Afryki Wschodniej. W XIII wieku, wraz z Portugalczykami przyprawa trafia do Afryki Zachodniej. Hiszpanie przewieźli imbir dalej, do Meksyku i Indii Zachodnich, a także na Jamajkę, gdzie podobno do dziś uprawia się imbir najwyższej jakości. WXIV wieku imbir był - po pieprzu - najlepiej znaną przyprawą.

UPRAWA

Imbir jest rośliną wieloletnią, rosnącą w klimacie międzyzwrotnikowym i rozmnażającą się przez sadzonki kłączowe. Ta ładna roślina o eleganckich, lancetowatych liściach i żółtych kwiatach z liliowymi przebarwieniami osiąga wysokość około 90 centymetrów. Zbiór następuje po upływie 9-10 miesięcy od posadzenia; w wielu rejonach świata imbir zbiera się ręcznie. Większość kłączy po umyciu suszy się na słońcu, a następnie mieli na proszek do użytku domowego i na sprzedaż. Najwięcej imbiru sprzedaje się w Wielkiej Brytanii, Jemenie, Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Singapurze i Malezji. Największymi producentami imbiru są Indie, Chiny, Tajwan, Nigeria, Jamajka i Mauritius; do znaczących eksporterów imbiru należy także Australia.

SMAK I AROMAT

korzeń imbiru wydziela lekko cytrynowy orzeźwiający oraz ostruy zapach.

W KUCHNI

Imbir stosuje się różnie, na przykład w trakcie gotowania do potraw lub marynat, wchodzi w skład past i potraw pieczonych, jest składnikiem potraw smażonych; można go też dodawać do świeżych sałatek.

Przyprawy

Wszystkie metody wymienione powyżej służą do doprawiania potraw z ryb i owoców morza, drobiu, mięsa, warzyw i makaronów.

W kuchni europejskiej imbir jest ważnym dodatkiem do wypieków, takich jak tradycyjne pierniki, ciasta, herbatniki (kruche pierniczki), francuski pain d’epice czy niemiecki Pfefferkuchen. Imbir jest też ważnym składnikiem czatnejów, pikli, dżemów i słodkich konfitur oraz napojów, takich jak piwo imbirowe, napój imbirowy czy wino imbirowe.

W MEDYCYNIE 

Angielski król Henryk VII zażywał podobno imbir jako skuteczne lekarstwo, którego własności opisał 150 lat później słynny brytyjski zielarz, Culpeper: „imbir wspomaga trawienie, ogrzewa żołądek, poprawia wzrok i służy starszym mężczyznom; ogrzewa stawy i stąd jest przydatny dla chorych na reumatyzm".

Imbirowi przypisuje się moc leczenia chorób, od słabego krążenia po wzdęcia i niestrawność; jest składnikiem specyfików leczących kaszel, nudności i grypę. Mieszkańcy Wschodu żują imbir, aby odpędzić złe duchy. Uważany jest za skuteczny środek przeciwdziałający chorobie lokomocyjnej. Olejek eteryczny z imbiru stosuje się w przemyśle perfumeryjnym.]


 

 Bibliografia: S.Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Chiny
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl