Nowości
Przyprawa do Grilla i Szaszłyków DUŻA
Przyprawa do Grilla i Szaszłyków DUŻA

6,00 zł

Przyprawa do Grilla i Szaszłyków DUŻA XXL
Przyprawa do Grilla i Szaszłyków DUŻA XXL

16,00 zł

Przyprawa do  Piernika DUŻA
Przyprawa do Piernika DUŻA

6,00 zł

szt.
Mieszanka Suszonych Warzyw   DUŻE XXL
Mieszanka Suszonych Warzyw DUŻE XXL

16,00 zł

szt.
Pieprz Kolorowy Ziarno  DUŻY
Pieprz Kolorowy Ziarno DUŻY

9,00 zł

szt.
Pieprz Czarny Ziarno DUŻY  XXL
Pieprz Czarny Ziarno DUŻY XXL

28,00 zł

szt.
Pieprz Czarny Mielony DUŻY  XXL
Pieprz Czarny Mielony DUŻY XXL

28,00 zł

szt.
Pieprz Czarny Grys DUŻY
Pieprz Czarny Grys DUŻY

9,00 zł

szt.
Pieprz Cytrynowy  DUŻY
Pieprz Cytrynowy DUŻY

9,00 zł

szt.
Pieprz Cytrynowy  DUŻY XXL
Pieprz Cytrynowy DUŻY XXL

12,00 zł

szt.
Cebula Smażona
Cebula Smażona

6,00 zł

szt.
Papryka Słodka Grys  DUŻA
Papryka Słodka Grys DUŻA

6,00 zł

szt.
Papryka Słodka DUŻA XXL
Papryka Słodka DUŻA XXL

16,00 zł

szt.
Papryka Słodka
Papryka Słodka

2,00 zł

szt.
Papryka Ostra  DUŻA XXL
Papryka Ostra DUŻA XXL

16,00 zł

szt.
Papryka Ostra  DUŻA
Papryka Ostra DUŻA

6,00 zł

szt.
Lipa Liść i Kwiat
Lipa Liść i Kwiat

5,00 zł

szt.
Ziele Angielskie DUŻE  XXL
Ziele Angielskie DUŻE XXL

16,00 zł

szt.
Ziele Angielskie DUŻE
Ziele Angielskie DUŻE

6,00 zł

szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Shoper Przesyłki Kurier) już od 180,00 zł.

Imbir Mielony

Dostępność: duża ilość
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 IMBIR

Zigiber officinale lub Amomum officinale

 

   Powszechnie uważa się, że nazwa imbiru pochodzi z Sanskrytu (starożytny język indoeuropejski)    od słowa singabera, co znaczy w kształcie rogu, które przekształciło się w greckie słowo zingiberi, a później w łacińskie zingiber. Imbir znano już w starożytnych Indiach i Chinach; już w 500 roku p. Chr. pisał o nim chiński Filozof Konfucjusz. Kupcy arabscy sprowadzili imbir z Orientu do starożytnej Grecji i Rzymu, a legiony rzymskie poniosły go dalej, prawdopodobnie aż na Wyspy Brytyjskie. Kłącza imbiru dobrze znoszą transport, co ułatwiło Arabom przewiezienie ich do Afryki Wschodniej. W XIII wieku, wraz z Portugalczykami przyprawa trafia do Afryki Zachodniej. Hiszpanie przewieźli imbir dalej, do Meksyku i Indii Zachodnich, a także na Jamajkę, gdzie podobno do dziś uprawia się imbir najwyższej jakości. WXIV wieku imbir był - po pieprzu - najlepiej znaną przyprawą.

UPRAWA

Imbir jest rośliną wieloletnią, rosnącą w klimacie międzyzwrotnikowym i rozmnażającą się przez sadzonki kłączowe. Ta ładna roślina o eleganckich, lancetowatych liściach i żółtych kwiatach z liliowymi przebarwieniami osiąga wysokość około 90 centymetrów. Zbiór następuje po upływie 9-10 miesięcy od posadzenia; w wielu rejonach świata imbir zbiera się ręcznie. Większość kłączy po umyciu suszy się na słońcu, a następnie mieli na proszek do użytku domowego i na sprzedaż. Najwięcej imbiru sprzedaje się w Wielkiej Brytanii, Jemenie, Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Singapurze i Malezji. Największymi producentami imbiru są Indie, Chiny, Tajwan, Nigeria, Jamajka i Mauritius; do znaczących eksporterów imbiru należy także Australia.

SMAK I AROMAT

korzeń imbiru wydziela lekko cytrynowy orzeźwiający oraz ostry zapach.

W KUCHNI

Imbir stosuje się różnie, na przykład w trakcie gotowania do potraw lub marynat, wchodzi w skład past i potraw pieczonych, jest składnikiem potraw smażonych; można go też dodawać do świeżych sałatek.

Przyprawy

Imbir służy do doprawiania potraw z ryb i owoców morza, drobiu, mięsa, warzyw i makaronów.

W kuchni europejskiej imbir jest ważnym dodatkiem do wypieków, takich jak tradycyjne pierniki, ciasta, herbatniki (kruche pierniczki), francuski pain d’epice czy niemiecki Pfefferkuchen. Imbir jest też ważnym składnikiem czatnejów, pikli, dżemów i słodkich konfitur oraz napojów, takich jak piwo imbirowe, napój imbirowy czy wino imbirowe.

W MEDYCYNIE 

Angielski król Henryk VII zażywał podobno imbir jako skuteczne lekarstwo, którego własności opisał 150 lat później słynny brytyjski zielarz, Culpeper: „imbir wspomaga trawienie, ogrzewa żołądek, poprawia wzrok i służy starszym mężczyznom; ogrzewa stawy i stąd jest przydatny dla chorych na reumatyzm".

Imbirowi przypisuje się moc leczenia chorób, od słabego krążenia po wzdęcia i niestrawność; jest składnikiem specyfików leczących kaszel, nudności i grypę. Mieszkańcy Wschodu żują imbir, aby odpędzić złe duchy. Uważany jest za skuteczny środek przeciwdziałający chorobie lokomocyjnej. Olejek eteryczny z imbiru stosuje się w przemyśle perfumeryjnym.

 

Bibliografia: S.Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.


 

Waga: 30g 

Kraj pochodzenia: NIGERIA

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 

66,67zl/1kg 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl