Kardamon Mielony
Opis
Kardamon
Elettaria cardamomum
HISTORIA
Krzewy kardamonowe rosły podobno w ogrodach króla Babilonu w 720 roku przed Chrystusem. Starożytni Egipcjanie żuli kardamon, by wybielić sobie zęby i odświeżyć oddech. Wcześniej, w 4000 lat przed naszą erą indyjska medycyna ajurwedyjska zalecała tę przyprawę do „usuwania tłuszczu" oraz jako lek na schorzenia układu moczowego i choroby skórne. Starożytni Grecy i Rzymianie dodawali kardamon do perfum, a słynny epikurejczyk Apicius uważał, że roślina ta jest środkiem zapobiegającym nadmiernemu folgowaniu sobie.
OPIS
Najczęściej spotykany i najbardziej użyteczny jest kardamon zielony. Biały, czyli wybielone torebki nasienne kardamonu zielonego, Hindusi dodają do deserów. Inne właściwości ma natomiast kardamon czarny, którym przyprawia się potrawy wymagające długiego gotowania. Torebki nasienne tej odmiany są duże, pokryte kutnerem, o brązowo-czarnej barwie i silnym smaku. Czarny kardamon jest zbyt mocny, by dosypywać go do lekkich lub
słodkich dań; w tym przypadku bardziej pasuje kardamon zielony, który można użyć do każdego rodzaju potraw.
UPRAWA
Kardamon jest wieloletnią rośliną zielną, należącą do tej samej rodziny co imbir. Doskonale rośnie na obszarach o stałej, wysokiej temperaturze i umiarkowanych opadach; rośnie też dziko w lasach na południu Indii. Państwo to jest największym producentem kardamonu. Plantacje tamtejsze mają charakter przemysłowy. Pod koniec ubiegłego wieku podejmowano nieudane próby uprawiania tej rośliny w Singapurze i Penangu. Obecnie Indie produkują około 80% kardamonu, z czego połowę przeznaczają na eksport.
Osiąga wysokość od 2,4 do 3 metrów. Jego liście są lancetowate, ciemnozielone. Torebki nasienne wyrastają z łodyg, blisko podstawy krzewu. Krzew kardamonowy ma pierwsze owoce po trzech latach; owocuje przez 10-15 lat. Owoce kardamonu nie dojrzewają jednocześnie; mają kształt owalny, o trójkątnym przekroju. Pokryta suchą łupinką torebka nasienna składa się z trzech segmentów; w każdym z nich jest rządek niewielkich, brązowo-czarnych nasion. Torebki należy ostrożnie obcinać nożyczkami zanim dojrzeją, ponieważ zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów, następnie są wolno suszone na słońcu lub w specjalnych piecach i suszarniach. Kardamon wymaga więc ręcznych zabiegów, takich które nie uszkodzą ani torebek nasiennych, ani krzewów. Uprawa tej rośliny jest więc bardzo pracochłonna, a zatem droga. To sprawia, że cena przyprawy dorównuje cenie szafranu i wanilii.
SMAK I AROMAT
Długo się pamięta cierpko-ciepły bukiet smakowy nasion kardamonu i ich charakterystyczny zapach. Przyjemny, ciepły, lekko cytrynowy smak, o słabo wyczuwalnej nucie eukaliptusa i kamfory, sprawia, że gryzienie kardamonu odświeża oddech i doskonale usuwa skutki spożycia nadmiernej ilości czosnku czy alkoholu.
W KUCHNI
Kardamon odgrywa znaczącą rolę w kuchniach całego świata; można dodawać go zarówno do dań słodkich, jak i obiadowych. Jest niezbędnym składnikiem wielu potraw, na przykład hinduskiego pilawu, oraz mieszanek przyprawowych, takich jak curry czy garam masala. Zawsze można go wyczuć w tradycyjnych hinduskich słodyczach i deserach, którymi są popularne lody kulfi czy budynie mleczne. Kardamon znalazł też zastosowanie w kuchni skandynawskiej; przyprawia się nim marynaty, śledzie, ciasta i wypieki. Służy też do doprawiania słynnej wódki Aquavit.
Arabscy kupcy byli wprost uzależnieni od gahwa, kawy doprawionej kardamonem, którą nadal podaje się dzisiaj z zachowaniem szczególnej ceremonii jako symbol arabskiej gościnności
W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH
Torebki nasienne i nasiona kardamonu zawierają lotny olejek, stosowany w produkcji perfum oraz jako środek pobudzający. Kardamon przewija się na kartach Baśni z tysiąca i jednej nocy; tam wychwalany jest jako afrodyzjak. Na Bliskim Wschodzie do dziś utrzymuje się wiara w pobudzającą moc przyprawy. Jest też uważana za skuteczny środek chłodzący ciało w upalne dni i wspomagający trawienie.
Uwaga!
Wygląd ziaren kardamonu zależy od aktualnej dostawy. Zdjęcia pochodzą z dostawy z 06.2018r
Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 20g
Kraj pochodzenia: GWATEMALA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
30zł /100g