Kminek Mielony

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aura-pol

Opis

Kminek
Carum carvi

  

HISTORIA

Kminek jest jedną z najstarszych przypraw; ślady nasion kminku znajdowano w resztkach żywności sprzed około 5000 lat z okresu mezolitu. Kminkiem doprawiano chleb spożywany przez rzymskich legionistów, a jego popularność rosła w miarę ekspansji Rzymu. Starożytni Egipcjanie wstawiali do każdego grobowca naczynie z kminkiem, ponieważ wierzyli, że odpędza on złe duchy. Później kminek uznano za istotny składnik eliksirów miłosnych, zapobiegających niestałości. WXVI wieku na Wyspach Brytyjskich kminek dodawano do chleba, wypieków i ciast.


UPRAWA


Kminek należy do tej samej rodziny co pietruszka, ma nawet bardzo podobne, pierzaste liście. Jest rośliną dwuletnią o pustych łodygach, kwitnącą dużymi kremowobiałymi kwiatami. Wyrasta na około 60 centymetrów. Uprawia się ją w Europie, głównie w Holandii, gdzie czuje się szczególnie dobrze, rosnąc na wilgotnej glebie gliniastej. Z holenderskiego kminku produkuje się olejek eteryczny, któremu przypisuje się szczególnie cenne własności, ponieważ uprawy tej rośliny usytuowane są blisko morza. Plantacje kminku są także w Rosji i Indiach.
Owoce kminku to rozłupnie, co oznacza, że dzielą się na dwa nasiona; barwa ich jest różna - od jasnobeżowej do ciemnobrązowej. Mają lekko sierpowaty kształt i pięć żeberek


SMAK I AROMAT

Nasiona kminku mają słodkawy, lekko pieprzny aromat i charakterystyczny smak z nutą kopru i anyżku. Ponieważ zawierają lekką eukaliptusową nutę, niektórzy żują je, aby odświeżyć oddech.


W KUCHNI

Kminek jest przyprawą szeroko stosowaną w kuchni wschodnioeuropejskiej, niemieckiej i austriackiej. Doskonale pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich, włącznie z kapustą kiszoną, kapuśniakami, sałatką colesław, gulaszem czy potrawami na bazie ziemniaków i sera. Kminkiem doprawia się pieczywo, a szczególnie chleb żytni i ciasta, włącznie z tradycyjnym brytyjskim ciastem Seed Cake, wypiekanym przez żony farmerów na zakończenie okresu siewów. Od dawna kminek dodaje się do serów, a średniowieczne receptury holenderskiego sera z kminkiem są używane do dzisiaj. Do słynnego alzackiego sera minister zawsze podaje się talerzyk
kminku, którym należy posypywać plastry sera, nadając im wyjątkową kombinację smaków.
Kminkiem przyprawia się też kiełbasy i wędliny
Kminek jest także głównym składnikiem likieru Kummel czy wódki Aquavit, ulubionego napitku Skandynawów, a także jednym ze składników ginu i schnappsa. Napar z nasion kminku zalanych wrzącą wodą z czajnika jest miłym uzupełnieniem posiłku, poprawiającym trawienie.


W MEDYCYNIE


Grecki lekarz z I wieku zalecał anemicznym dziewczętom zażywanie olejku eterycznego pozyskiwanego z kminku, jako środka wzmacniającego. Olejek wmasowywano także w skórę, aby uzyskać właściwe zabarwienie. W bliższych nam czasach, napar z kminku stosowano do uspokajania cierpiących na wzdęcia niemowląt. Obecnie kminek jest znany jako środek aromatyzujący lekarstwa przeznaczone dla dzieci. Skutecznie likwiduje wzdęcia i pobudza trawienie. Znajduje wiele innych zastosowań, między innymi w produkcji środków do pukania ust i gardła oraz w przemyśle perfumeryjnym.


Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 

Dane techniczne

Waga 50g lub 150g
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl