Kolendra Liść
Opis
KOLENDRA
Coriandrum sativum
NAZWA BOTANICZNA: Kolender siewny
INNE NAZWY: chińska pietruszka;
HISTORIA
Od czasów starożytnych kolendra służy ludziom jako przyprawa i lekarstwo. Nasiona kolendry znajdowano w grobowcach egipskich faraonów, a dzięki rzymskim legionom stała się znana w Europie. Rzymianie doprawiali nią swój chleb. Pochodzenie nazwy kolendra jest zaskakujące - pochodzi od greckiego słowa koris, oznaczającego pluskwę, i wynika z podobieństwa pomiędzy zapachem liści kolendry a zapachem tego nieprzyjemnego owada.
UPRAWA
Kolendra jest wiotką rośliną o pełnych łodygach, dorastającą do 60 cm, zwartych liściach i niewielkich, różowawych kwiatkach. Należy do tej rodziny do której zaliczono też pietruszkę i marchewkę, pochodzące z regionu Morza Śródziemnego Nasiona jej przypominają małe kulki, zbliżone wielkością do ziaren pieprzu, ale o jaśniejszym, kremowo-brązowym zabarwieniu. Kolendra wymaga słonecznej wystawy i dobrze Zdrenowanej ziemi. Udaje się też w skrzynkach i doniczkach. Rozpowszechniona jest w Indiach, Rosji, Brazylii, Ameryce południowej, Afryce Północnej i Holandii
SMAK I AROMAT
Natka kolendry charakteryzuje się przyjemnym, łagodnym słodkawym smakiem, przypominającym nać pietruszki z lekko cytrynowym posmakiem, z delikatną anyżkową nutką oraz korzennym aromatem.
W KUCHNI
Natkę kolendry używa się tak samo jak natki pietruszki. Doskonała do sosów sałatkowych, marynat mięsnych, oraz zup.
Liście kolendry stosuje się zarówno do pikantnych sosów jaki i łagodnych dodatków. Można nimi przyprawić piersi z kurczaka przed wrzuceniem na grilla, marynowaną rybę, ziemniaki, ryż czy omlety. Można stosować je jako dodatek do sałatek warzywnych, kwaszonej kapusty lub pasty twarogowej.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 25g
Kraj pochodzenia: POLSKA / NIEMCY w zależności od dostawy
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu, soi.
100g = 12 zł