Kolendra Liść

Dostępność: duża ilość
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

KOLENDRA

Coriandrum sativum

 

NAZWA BOTANICZNA: Kolender siewny

INNE NAZWY: chińska pietruszka;

 

HISTORIA 

Od czasów starożytnych kolendra służy ludziom jako przyprawa i lekarstwo. Nasiona kolendry znajdowano w grobowcach egipskich faraonów, a dzięki rzymskim legionom stała się znana w Europie. Rzymianie doprawiali nią swój chleb. Pochodzenie nazwy kolendra jest zaskakujące - pochodzi od greckiego słowa koris, oznaczającego pluskwę, i wynika z podobieństwa pomiędzy zapachem liści kolendry a zapachem tego nieprzyjemnego owada.

 

UPRAWA


Kolendra jest wiotką rośliną o pełnych łodygach, dorastającą do 60 cm, zwartych liściach i niewielkich, różowawych kwiatkach. Należy do tej rodziny do której zaliczono też pietruszkę i marchewkę, pochodzące z regionu Morza Śródziemnego Nasiona jej przypominają małe kulki, zbliżone wielkością do ziaren pieprzu, ale o jaśniejszym, kremowo-brązowym zabarwieniu. Kolendra wymaga słonecznej wystawy i dobrze Zdrenowanej ziemi. Udaje się też w skrzynkach i doniczkach. Rozpowszechniona jest w Indiach, Rosji, Brazylii, Ameryce południowej, Afryce Północnej i Holandii


SMAK I AROMAT

Natka kolendry charakteryzuje się przyjemnym, łagodnym słodkawym smakiem, przypominającym nać pietruszki z lekko cytrynowym posmakiem, z delikatną anyżkową nutką oraz korzennym aromatem.


W KUCHNI

 

Natkę kolendry używa się tak samo jak natki pietruszki. Doskonała do sosów sałatkowych, marynat mięsnych, oraz zup.

Liście kolendry stosuje się zarówno do pikantnych sosów jaki i łagodnych dodatków. Można nimi przyprawić piersi z kurczaka przed wrzuceniem na grilla, marynowaną rybę, ziemniaki, ryż czy omlety. Można stosować je jako dodatek do sałatek warzywnych, kwaszonej kapusty lub pasty twarogowej.

 


 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


Waga: 25g 

Kraj pochodzenia: POLSKA / NIEMCY  w zależności od dostawy 

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu, soi.

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 

100g = 12 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl