Koper Włoski
Opis
KOPER WŁOSKI
Foeniculum vulgare
Inne nazwy: Fenkuł, Fennel,
Łacińska nazwa kopru włoskiego pochodzi od słowa foenum, oznaczającego odmianę aromatycznej trawy. Od niepamiętnych czasów koper znany zielarzom i lekarzom. Niegdyś uważano go nie tylko za panaceum, ale przypisywano mu także moc przywracania ludziom młodości, zdrowia i siły.
UPRAWA
Koper jest wysoką, smukłą byliną o charakterystycznym aromacie. Należy do tej samej rodziny, co pietruszka. Pochodzi z Europy południowej oraz wybrzeży Morza Śródziemnego; szczególnie dobrze rośnie w łagodnym, nadmorskim klimacie. Największe plantacje kopru znajdują się w Indiach i Argentynie, ale cieszy się popularnością również w Europie (uprawy można spotkać w Rumunii, Bułgarii, Rosji), Afryce Północnej, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Roślina ta ma drobne, pierzaste liście i żółte kwiaty. Ziarna zbiera się, gdy owoce są dojrzałe, a łodygi zielone. Owoce dzielą się na dwa nasiona o owalnym kształcie i pięciu żeberkach. Należy unikać wysiewania koperku i kopru włoskiego blisko siebie, ponieważ może nastąpić zapylenie krzyżowe.
SMAK I AROMAT
Nasiona kopru mają cudownie słodki aromat i lekko anyżkowy smak. Koper najlepiej kupować w postaci całych nasion, które następnie w miarę potrzeby można zmielić lub uprażyć.
W KUCHNI
Koper doskonale pasuje do ryb, a szczególnie tłustych, jak makrela, śledź czy łosoś. Koper doskonale uzupełnia aromat dań z wieprzowiny i baraniny. Zgniecione ziarna kopru dosypuje się do sosów sałatkowych oraz majonezowych, przeznaczonych do garnirowania dań rybnych.
Mielone ziarna wchodzą w skład wielu mieszanek curry oraz chińskiej przyprawy „pięć smaków", utłuczone zaś dodaje się do wypieków słodkich i słonych, na przykład do chleba, pączków, ciast czy herbatników. Herbata z koprem włoskim zadowoli najdelikatniejsze podniebienia - wystarczy zalać łyżeczkę nasion kopru wrzącą wodą (300 ml), a następnie o odcedzić napój do wysokiej szklanki.
PRZYGOTOWANIE
Przed użyciem ziarna należy wyprażyć i utłuc; mają wtedy silniejszy aromat. Ziarna prażymy na patelni o gruby dnie przez 1-2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat, po czym tłuczemy w moździerzu.
W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH
Koper uśmierza ból uszu i zębów, łagodzi objawy astmy i reumatyzmu. Stosowany jest w przypadkach uporczywej czkawki i kaszlu, poprawia też wzrok. Kiedyś uważano go za skuteczny środek odchudzający. Olejek pozyskiwany z kopru włoskiego wchodzi w skład syropów przeciwkaszlowych, słodyczy anyżkowych, perfum i mydeł.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 70g
Kraj pochodzenia: EGIPT
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
7,14zl/100g