Nowości
Stop Pasożytom
Stop Pasożytom
9,90 zł
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Koper Włoski

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

KOPER WŁOSKI

Foeniculum vulgare

 

Inne nazwy: Fenkuł, Fennel,

 

Łacińska nazwa kopru włoskiego pochodzi od słowa foenum, oznaczającego odmianę aromatycznej trawy. Od niepamiętnych czasów koper znany zielarzom i lekarzom. Niegdyś uważano go nie tylko za panaceum, ale przypisywano mu także moc przywracania ludziom młodości, zdrowia i siły.

 

UPRAWA

 

Koper jest wysoką, smukłą byliną o charakterystycznym aromacie. Należy do tej samej rodziny, co pietruszka. Pochodzi z Europy południowej oraz wybrzeży Morza Śródziemnego; szczególnie dobrze rośnie w łagodnym, nadmorskim klimacie. Największe plantacje kopru znajdują się w Indiach i Argentynie, ale cieszy się popularnością również w Europie (uprawy można spotkać w Rumunii, Bułgarii, Rosji), Afryce Północnej, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Roślina ta ma drobne, pierzaste liście i żółte kwiaty. Ziarna zbiera się, gdy owoce są dojrzałe, a łodygi zielone. Owoce dzielą się na dwa nasiona o owalnym kształcie i pięciu żeberkach. Należy unikać wysiewania koperku i kopru włoskiego blisko siebie, ponieważ może nastąpić zapylenie krzyżowe.

 

SMAK I AROMAT

 

Nasiona kopru mają cudownie słodki aromat i lekko anyżkowy smak. Koper najlepiej kupować w postaci całych nasion, które następnie w miarę potrzeby można zmielić lub uprażyć.

 

W KUCHNI

 

Koper doskonale pasuje do ryb, a szczególnie tłustych, jak makrela, śledź czy łosoś. Koper doskonale uzupełnia aromat dań z wieprzowiny i baraniny. Zgniecione ziarna kopru dosypuje się do sosów sałatkowych oraz majonezowych, przeznaczonych do garnirowania dań rybnych.

Mielone ziarna wchodzą w skład wielu mieszanek curry oraz chińskiej przyprawy „pięć smaków", utłuczone zaś dodaje się do wypieków słodkich i słonych, na przykład do chleba, pączków, ciast czy herbatników. Herbata z koprem włoskim zadowoli najdelikatniejsze podniebienia - wystarczy zalać łyżeczkę nasion kopru wrzącą wodą (300 ml), a następnie o odcedzić napój do wysokiej szklanki.

 

PRZYGOTOWANIE

 

Przed użyciem ziarna należy wyprażyć i utłuc; mają wtedy silniejszy aromat. Ziarna prażymy na patelni o gruby dnie przez 1-2 minuty, aż zaczną wydzielać aromat, po czym tłuczemy w moździerzu.

 

W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH

 

Koper uśmierza ból uszu i zębów, łagodzi objawy astmy i reumatyzmu. Stosowany jest w przypadkach uporczywej czkawki i kaszlu, poprawia też wzrok. Kiedyś uważano go za skuteczny środek odchudzający. Olejek pozyskiwany z kopru włoskiego wchodzi w skład syropów przeciwkaszlowych, słodyczy anyżkowych, perfum i mydeł.

 


Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 

 

Dane techniczne

Waga 30 g
Kraj pochodzenia Indie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl