Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Kozieradka Mielona

kozieradka mielona 1.jpg
  • nowość
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

KOZIERADKA

Trigonella foenum-graecum

 

Pochodzenie nazwy botanicznej kozieradki pospolitej można rozszyfrować bez trudu: trigonella oznacza trójkątne nasiona, a foenum-graecum - greckie siano; jednocześnie słowa te wyjaśniają przeznaczenie kozieradki - na paszę dla bydła. Kozieradkę znali już starożytni Egipcjanie, stosowali ją bowiem do balsamowania zwłok oraz jako kadzidło. W starożytnym Rzymie karmiono nią bydło (we Włoszech nadal jest uprawiana na paszę). Ponadto kozieradka przywraca odpowiedni poziom azotu w glebie, a więc działa jak nawóz naturalny.

 

UPRAWA

Kozieradka pospolita pochodzi z Indii i południowej Europy. Rośnie dziko na obszarze Afryki Północnej, Indii, Pakistanu, Libanu, Egiptu, Francji i Argentyny, a także jest tam uprawiana na skalę przemysłową oraz eksportowana. Kozieradka to zielona roślina roczna, dorastająca do mniej więcej 60 centymetrów. Jej jasnozielone liście kształtem przypominają koniczynę. Kwitnie na biało. Z każdego strączka kozieradki otrzymuje się 10-20 nasion.

 

SMAK I AROMAT

Kozieradka ma silny aromat podobny do curry - cała roślina wydziela charakterystyczny, aczkolwiek lekki aromat sproszkowanej przyprawy curry. W smaku przypomina przypalony cukier. Każdy, kto kiedykolwiek próbował tradycyjnego lub niedrogiego curry z pewnością doszuka się w nim aromatu kozieradki.

 

W KUCHNI

Wyciąg z kozieradki stosuje się na skalę przemysłową do doprawiania sztucznego syropu klonowego i czatneju z mango. Dzięki wysokiej zawartości białka, soli mineralnych i witamin, kozieradka stanowi ważny składnik potraw warzywnych i dhal w biedniejszych regionach Indii. Suszone i świeże liście kozieradki, zwane przez hindusów methi, są używane często w połączeniu z warzywami, takimi jak szpinak, ziemniaki i yam.

Nasiona kozieradki stanowią składnik wielu sporządzanych zarówno w domu, jak i na skalę przemysłową mieszanek curry. Niewielkie nasiona wyglądają jak drobniutkie, beżowe kamyki i są bardzo twarde i trudne do zmielenia w domu. Dodaje się je do przyrządzania dań rybnych i warzywnych potrawek curry.

 

W MEDYCYNIE

W średniowieczu kozieradkę uważano za skuteczny środek przeciwdziałający

łysieniu. Indonezyjczycy do dziś uważają ją za środek wzmacniający włosy Tradycyjnie jest stosowana jako środek przyspieszający przemianę materii, a także pomagający w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi u osób

chorych na cukrzycę. Kozieradka łagodzi też zaburzenia pracy żołądka i układu trawiennego oraz obniża ciśnienie krwi. Zawiera także dużo żelaza, toteż podaje się ją w przypadkach anemii. Sproszkowana kozieradka jest czasami stosowana jako barwnik.

 

PRZYGOTOWANIE

Nasiona należy prażyć przed zmieleniem. Ich smak będzie łagodny; zbyt silnie uprażone są gorzkawe.

Możemy moczyć je przez noc; będą miały galaretowatą konsystencję, ułatwiającą mieszanie ze składnikami past curry.

Możemy również pozostawić nasiona do wykiełkowania. Kiełkowanie nasion kozieradki jest bardzo proste: wsypać 2-3 łyżki nasion słoika i przykryć gazą umocowaną gumką. Płukać wodą i przecedzać raz lub dwa razy dziennie, aż wykiełkują. Kiełki dorzucone do sałatek nadają im intrygujący smak; można je też wkładać do kanapek z awokado, pomidorami lub sera

Smak kozieradki jest silny, charakterystyczny, toteż należy dodawać jej niewiele.

 


 

 S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Indie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl