Kurkuma
Opis
KURKUMA
Curcuma domestica, Curcuma longa
Marco Polo poznał kurkumę w Chinach Południowych; roślina tak go zainteresowała, że w swoich zapiskach określił ją jako warzywo, które ma własności prawdziwego szafranu, jego smak i kolor, ale nie jest szafranem. W czasie hinduistycznych ceremonii ślubnych pan młody wiąże wokół szyi swojej wybranki świętą nić, zamoczoną w paście z kurkumy. W Malezji pastą kurkumową smaruje się brzuch matki i pępowinę nowo narodzonego dziecka, nie tylko w celu odpędzeniu złych duchów, ale także ze względu na bakteriobójcze działanie kurkumy.
UPRAWA
Kurkuma tworzy twarde kłącza o ciemnożółtym zabarwieniu, które rozmiarami i kształtem przypominają kłącza imbiru. Obie rośliny należą do tej samej rodziny, typowej dla gorącego, wilgotnego klimatu zwrotnikowego. Ogromne ilości kurkumy uprawia się i konsumuje w Indiach, które są największym producentem i eksporterem tej rośliny w świecie. Plantacje jej można także spotkać w Chinach, Indonezji, Australii, Afryce, Peru, Indiach Zachodnich oraz na Tajwanie i Sri Lance.
Kurkumę rozmnaża się przez kłącza, z których wyrastają rośliny wysokie na około 90 cm, mające długie, liliowate liście i bladożółte kwiaty. Kurkuma dojrzewa do zbiorów przez blisko dziewięć miesięcy, następnie z ziemi wydobywa się cale kłącza, które podaje się obróbce, czyli: gotowaniu, obieraniu i suszeniu na słońcu przez tydzień. Kolejny etap to segregowanie według jakości. Najwyżej cenione są tzw. paluszki, a po nich kłącza zaokrąglone i spękane. Podczas suszenia kurkuma traci nawet trzy czwarte swej wagi; niemal całe zbiory sprzedawane są w postaci proszku.
SMAK I AROMAT
Kurkuma ma pieprzny aromat z nutą drewna oraz ciepły, piżmowy smak z lekko gorzkim odcieniem.
W KUCHNI
Jeżeli przepis wymaga użycia szafranu, niektórzy radzą zastąpić go kurkumą. Jednak błędem jest uznawanie kurkumy za drugorzędną namiastkę najkosztowniejszej z przypraw. Hindusi często stosują kurkumę na co dzień. Można ją dodawać do potraw zwykle przyprawianych szafranem, ponieważ daje podobny kolor, ale jeśli porównujemy smaki, to nie ustępuje ona szafranowi. Bywa też używana zamiast szafranu z oszczędności. Ten ostatni rezerwuje się na wyjątkowe okazje, takie jak weselne pilawy.
Kurkuma to najbardziej ceniony składnik mieszanek curry, którym nadaje zarówno smak, jak i charakterystyczną, żółtą barwę. Jest też stosowana do czatnejów, marynat, i wielu indyjskich dań ryżowych, warzywnych oraz dhal(z fasoli). Kurkuma zdobyła też popularność w kuchni północnoafrykańskiej, w której jest używana do jagnięciny i warzyw.
W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH
Kurkuma jest przyprawą aromatyczną, wspomagającą trawienie. W krajach azjatyckich pomagała leczyć zaburzenia wątroby oraz wrzody żołądka. Gotowana z mlekiem i cukrem podobno likwiduje przeziębienia. W starożytności stosowano ją do produkcji barwników; jest wymieniona w jednej z receptur sporządzania farb roślinnych, pochodzących z 600 roku przed Chrystusem. Kurkumę nadal używa się do barwienia bawełny i jedwabiu. Znalazła też szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwnik spożywczy do musztard, masła, sera i alkoholu.
PRZYGOTOWANIE
Kurkuma zawiera silny barwnik, toteż do przygotowywania jej należy założyć gumowe rękawiczki.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 30g
Kraj pochodzenia: INDIE
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
6,67zł/100g