Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Lawenda

lawenda 1.jpg
  • nowość
Cena: 4,00 zł 4.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

 

LAWENDA

Layandula angustfolia

 

Ma korzenno-aromatyczne, lekko gorzkie kwiaty W Polsce zaaklimatyzowała się dosyć dobrze i uprawia się ją jako surowiec leczniczy Często jest też sadzona w ogródkach, na działkach i na balkonach jako atrakcyjna roślina ozdobna

Kwiaty lawendy to cenny surowiec-zielarski. Zawierają do 3% olejku eterycznego, 12% garbników, trójterpeny kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Wykazują działanie uspokajające, ułatwiające zasypianie, spazmolityczne w dolegliwościach jelitowych i zaburzeniach trawienia, żółciotwórcze i żółciopędne, poprawiające apetyt i pobudzające krążenie. Lawendę stosuje się przed jedzeniem w zaburzeniach trawienia i braku apetytu, natomiast po jedzeniu jako środek rozkurczowy, wiatropędny, przeciwbólowy, żółciopędny i moczopędny. Hamuje rozwój niepożądanej flory bakteryjnej, zmniejsza fermentację oraz wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Zaleca się ją także w nadmiernym pobudzeniu nerwowym, depresjach, bezsenności i bólach głowy.

Głownie ze względu na kolor kwiaty lawendy dodaje się do mieszanki ziół prowansalskich, ale można nimi także aromatyzować wino czy dodawać do słodkich potraw oraz zup z roślin strączkowych, sałatek, serów i ryb.

 

 

Lawendowa panna cotta z czekoladową polewą 

  • 250 ml mleka,
  • 60 g kwiatów lawendy,
  • 125 g cukru,
  • 10 g żelatyny namoczonej w 20 ml zimnej wody,
  • drobno starta skórka z cytryny,
  • 250 ml greckiego jogurtu lub śmietany,
  • dodatkowe kwiaty lawendy do przybrania

Polewa czekoladowa:

  • 250 m śmietanki;
  • 100 g grubo posiekanej ciemnej czekolady.

 

Podgrzać mleko i kwiaty lawendy w garnku do momentu przed zagotowaniem. Następnie odstawić na 5 mm, aby mleko przeszło aromatem lawendy. Przecedzić mleko, a kwiaty wyrzuć. Do mleka dodać cukier i dokładnie wymieszać i znów podgrzać aby cały cukier się rozpuścił. Po rozpuszczeniu się cukru, podgrzać namoczoną żelatynę, aż do rozpuszczenia, lecz nie puść do wrzenia płynu. Dodać do żelatyny, nieco aromatycznego lawendowego mleka. Następnie wlać żelatynę do pozostałego mleka. Do mikstury dodać skórkę z cytryny i jogurt. Przelać uzyskaną mieszankę do małych kokilek i ostudzić. Przygotować polewę czekoladową. Podgrzać śmietankę dodać czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Dla lepszego efektu gotowego deseru kokilki można udekorować kilkoma kwiatami lawendy oraz polać całość polewą czekoladową.[1]

 

[1]Sienkiewicz K., Zioła na talerzu, „Natura i Ty”,nr 7-8 (73-74)2014, str.71-72

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl