Liść Laurowy Mielony

Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

LIŚCIE LAUROWE

Laurus nobilis

 

NAZWA BOTANICZNA: Wawrzyn szlachetny

INNE NAZWY: liście bobkowe;

 

 

Wawrzyn jest drzewem poświęconym Słońcu w znaku Lwa. Siedemnastowieczny zielarz, T Culpeper uważał, że liście laurowe chronią przed „całym złem, które Szatan może wyrządzić ciału człowieka, a nie jest ich mało" Inny botanik, Parkinson, wychwalał wawrzyn, uznając go „nie tylko za bardziej potrzebny w ogrodzie lub sadzie od jakiejkolwiek innej rośliny, ale także za przynoszący zarówno przyjemność, jak i zyski, za równie dekoracyjny, co użyteczny, przydatny zarówno do godziwego użytku obywatelskiego, jak i dla ciała, zarówno dla chorych, jak i zdrowych, zarówno dla żywych, jak i umarłych; ...a więc od kołyski po grób stosujemy go i cały czas potrzebujemy".

W starożytnym Rzymie z gałązek wawrzynu splatano wieńce dla cezarów i bohaterów. Wieniec laurowy był oznaką wielkiego zaszczytu, a przesądni wierzyli, że wawrzyn chroni przed uderzeniem pioruna. Dzisiaj wieniec 1urowy otrzymują zwycięzcy Grand Prix, a nadwornym poetom brytyjskiego dworu królewskiego nadaje się tytuł poety-laureata, którego nazwa pochodzi od nazwy wieńców, wręczanych poetom greckim i rzymskim.

 

UPRAWA

Wawrzyn pochodzi z Azji Mniejszej, ale już w starożytności rozpowszechnił się w całym Basenie Morza Śródziemnego. Z niewielkich żółtych lub zielono-białych kwiatów powstają ciemnofioletowe jagody; w każdym jest jedno nasiono. Prawdziwego wawrzynu nie należy mylić z jego krewniakiem Prunus laureus o trujących liściach, a także - z jego karaibską odmianą Pimenta acris, której liście służą do produkcji rumu laurowego. Drzewa wawrzynu mogą osiągnąć wysokość 15 m, najczęściej jednak są formowane w zgrabne krzewy, którym czasem nadaje się fantazyjne kształty.

 

SMAK I AROMAT

 

Połamane i dodane do potrawy liście laurowe wydzielają cierpkawy, ciepły zapach i smak, zaś lekko zwiędłe charakteryzują się silnym aromatem; należy więc stosować je z umiarem.

 

W KUCHNI

 

Liście laurowe są nieodzownym dodatkiem do bulionu. Stanowią też niezbędną przyprawę wielu klasycznych sosów, takich jak beszamel, sos chlebowy czy pomidorowy. Liście laurowe są używane na całym świecie, w kuchniach klasycznych i współczesnych, do doprawiania owoców morza, drobiu, mięs, ryżu oraz warzyw.

Stanowią dodatek do zup, potraw duszonych, smażonych i marynat; pokruszonymi liśćmi posypuje się kawałki mięsa do grillowania nabite na szpadki, a całymi okłada się potrawy przygotowane do pieczenia. Dodaje się je nawet do niektórych potraw słodkich, głównie kremów. Przed podaniem liście laurowe należy usunąć z potrawy, ponieważ są twarde oraz nadają jej zbyt silny smak. Czasem liście laurowe dorzuca się do paczek z suszonymi figami; stanowią bowiem swoiste zabezpieczenie przed wołkiem zbożowym i molami.

 

W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH

 

Krążą niemal legendy o własnościach leczniczych liści laurowych. Działają one ściągająco i moczopędnie, pobudzają układ trawienny i wzmagają apetyt. Kwasowi uzyskiwanemu z liści przypisuje się zdolność odstraszania, moli.

 

PRZYGOTOWANIE

Liście bobkowe nadają szaszłykom z grilla ciepły; korzenny aromat. Najlepiej do każdego szaszłyka pomiędzy kawałki mięsa włożyć jeden lub dwa listki bobkowe.


 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

Dane techniczne

Waga 30g
Kraj pochodzenia Turcja
Składniki 100% Liść laurowy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl