Liść Laurowy Mielony
Opis
LIŚCIE LAUROWE
Laurus nobilis
NAZWA BOTANICZNA: Wawrzyn szlachetny
INNE NAZWY: liście bobkowe;
Wawrzyn jest drzewem poświęconym Słońcu w znaku Lwa. Siedemnastowieczny zielarz, T Culpeper uważał, że liście laurowe chronią przed „całym złem, które Szatan może wyrządzić ciału człowieka, a nie jest ich mało" Inny botanik, Parkinson, wychwalał wawrzyn, uznając go „nie tylko za bardziej potrzebny w ogrodzie lub sadzie od jakiejkolwiek innej rośliny, ale także za przynoszący zarówno przyjemność, jak i zyski, za równie dekoracyjny, co użyteczny, przydatny zarówno do godziwego użytku obywatelskiego, jak i dla ciała, zarówno dla chorych, jak i zdrowych, zarówno dla żywych, jak i umarłych; ...a więc od kołyski po grób stosujemy go i cały czas potrzebujemy".
W starożytnym Rzymie z gałązek wawrzynu splatano wieńce dla cezarów i bohaterów. Wieniec laurowy był oznaką wielkiego zaszczytu, a przesądni wierzyli, że wawrzyn chroni przed uderzeniem pioruna. Dzisiaj wieniec 1urowy otrzymują zwycięzcy Grand Prix, a nadwornym poetom brytyjskiego dworu królewskiego nadaje się tytuł poety-laureata, którego nazwa pochodzi od nazwy wieńców, wręczanych poetom greckim i rzymskim.
UPRAWA
Wawrzyn pochodzi z Azji Mniejszej, ale już w starożytności rozpowszechnił się w całym Basenie Morza Śródziemnego. Z niewielkich żółtych lub zielono-białych kwiatów powstają ciemnofioletowe jagody; w każdym jest jedno nasiono. Prawdziwego wawrzynu nie należy mylić z jego krewniakiem Prunus laureus o trujących liściach, a także - z jego karaibską odmianą Pimenta acris, której liście służą do produkcji rumu laurowego. Drzewa wawrzynu mogą osiągnąć wysokość 15 m, najczęściej jednak są formowane w zgrabne krzewy, którym czasem nadaje się fantazyjne kształty.
SMAK I AROMAT
Połamane i dodane do potrawy liście laurowe wydzielają cierpkawy, ciepły zapach i smak, zaś lekko zwiędłe charakteryzują się silnym aromatem; należy więc stosować je z umiarem.
W KUCHNI
Liście laurowe są nieodzownym dodatkiem do bulionu. Stanowią też niezbędną przyprawę wielu klasycznych sosów, takich jak beszamel, sos chlebowy czy pomidorowy. Liście laurowe są używane na całym świecie, w kuchniach klasycznych i współczesnych, do doprawiania owoców morza, drobiu, mięs, ryżu oraz warzyw.
Stanowią dodatek do zup, potraw duszonych, smażonych i marynat; pokruszonymi liśćmi posypuje się kawałki mięsa do grillowania nabite na szpadki, a całymi okłada się potrawy przygotowane do pieczenia. Dodaje się je nawet do niektórych potraw słodkich, głównie kremów. Przed podaniem liście laurowe należy usunąć z potrawy, ponieważ są twarde oraz nadają jej zbyt silny smak. Czasem liście laurowe dorzuca się do paczek z suszonymi figami; stanowią bowiem swoiste zabezpieczenie przed wołkiem zbożowym i molami.
W MEDYCYNIE I INNYCH DZIEDZINACH
Krążą niemal legendy o własnościach leczniczych liści laurowych. Działają one ściągająco i moczopędnie, pobudzają układ trawienny i wzmagają apetyt. Kwasowi uzyskiwanemu z liści przypisuje się zdolność odstraszania, moli.
PRZYGOTOWANIE
Liście bobkowe nadają szaszłykom z grilla ciepły; korzenny aromat. Najlepiej do każdego szaszłyka pomiędzy kawałki mięsa włożyć jeden lub dwa listki bobkowe.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 30g
Kraj pochodzenia: Turcja
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
100g = 13,33 zł