

Majeranek DUŻY XXL
Opis
MAJERANEK
Origanuin majorana
Majeranek uprawia sic u nas jako roślinę jednoroczną. Jest silnie rozgałęziony i ulistniony, wyrasta do 50 cm wysokości. Wymaga .gleby próchnicznej, zasobnej w składniki pokarmowe.
Przyprawą jest suszone ziele, które ścina się raz na początku kwitnienia, na wysokości 6-7 cm nad ziemią. drugi raz w końcu września. Suszy się w przewiewie rozłożone cienką warstwą lub zawieszone w małych pęczkach, potem ociera się, odrzuca zdrewniałe łodygi.
Majeranek stosuje się do potraw gotowanych z grochem lub białą fasolą, do kwaszonej kapusty i mięs.
Jest niezbędnym dodatkiem do żurku, flaków, kołdunów, schabu pieczonego, baraniny i drobiu. Niezastąpiony przy aromatyzowaniu domowego smalcu. Stanowi cenną przyprawę w dietach bezsolnych. Poleca się go do wszystkich potraw tłustych i ciężko strawnych.[1]
[1] Bibliografia: D. Metera, Zioła Przyprawowe z działki, „Sam dbaj o zdrowie”, wyd. KAW
Waga: 80g
Kraj pochodzenia: EGIPT
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości Selera i Gorczycy