Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Morwa Biała Liść

  • nowość
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

MORWA BIAŁA

 

Prowadzone w ostatnich latach badania dowodzą, że zawarte w liściach morwy związki polifenolowe mogą być wykorzystywane wleczeniu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i układu nerwowego, nowotworów czy otyłości 

 

Najczęściej wykorzystywana i rosnąca w Polsce jest morwa biała (Morus alba). To drzewo średnich rozmiarów o owocach wyglądem przypominające jeżyny. Są one słodkie i lekko mdłe w smaku. Liście morwy pierwotnie były pożywieniem dla larw jedwabników w krajach, w których produkuje się naturalny jedwab.

Surowiec zielarski - liście i kora morwy, były wykorzystywane już w starożytnej medycynie chińskiej, m.in. w leczeniu gorączki, kaszlu czy w obniżaniu wysokiego ciśnienia

 

ZAWARTOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI 

Dojrzałe owoce morwy są źródłem fruktoz, glukozy oraz sacharozy, a także węglowodanów, garbników, kwasów organicznych, flawonoidów, kumaryn oraz soli mineralnych. Obecne są też związki mineralne: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, sód a także witaminy: C, B, B1 (tiamina),B2(ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) oraz PP.

Owoce morwy są niskokaloryczne (100 g dostarcza około 65 kcal).

  

Liście morwy zawierają witaminy B1, B2, B6 i PP, garbniki, kumaryny, flawonoidy, sterole, kwas palmitynowy i fumarowy.

W liściach morwy białej znajduje się też prowitamina A,  witamina C, a także związek DNJ (alkaloid DNJ) oraz jego pochodne. Ten rozpuszczalny w wodzie związek spowalnia rozkład zawartej w żywności skrobi na cukry proste, co z kolei prowadzi do obniżenia po posiłkowej hiperglikemii.

Kwercetyna (flawonoid) obecna w liściach morwy utrzymuje prawidłową gospodarkę węglowodanową oraz wspomaga metabolizm. Ponadto działa ochronnie na komórki, błony komórkowej DNA, zabezpieczając organizm przed wieloma chorobami. Napary z liści morwy są m.in. doskonałym napojem dla diabetyków.

  • MORWA DZIAŁA ANTYOKSYDACYJNIE, czyli niszczy wolne rodniki, które powodują starzenie się organizmu oraz wpływają na rozwój wielu chorób. Zeaksantyna - składnik z grupy karotenoidów, który koncentruje się w plamce żółtej w oku, działa przeciwutleniająco i chroni siatkówkę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Liście morwy dzięki m.in. kwercetynie i kwercytrynie chronią komórki przed uszkodzeniem. Ponadto hamują wytwarzanie sorbitolu, którego podwyższony poziom może prowadzić do groźnych powikłań układu nerwowego (neuropatie), oczu (zaćma) i nerek (nefropatie).
  • OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wyciąg z liści morwy hamuje wzrost poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, co potwierdzają badania przeprowadzone na myszach. Podawano im proszek z liści morwy; co spowodowało znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach. Badaniu poddano także grupę ludzi z cukrzycą typu 2, którym podawano 1 gram sproszkowanych liści z morwy białej trzy razy dziennie przez cztery tygodnie. Doprowadziło to do zredukowania poziomu frakcji LDL o 23% oraz podniesienia frakcji HDL o 18 proc. Wykazano także, że liście morwy mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera.
  • ZWALCZA BAKTERIE I WIRUSY. Związki zawarte w liściach morwy; w tym flawonoidy, zwalczają bakterie takie jak: gronkowiec złocisty; salmonella i Shigella dysenteriae (ból brzucha i biegunki). Związek DNJ o właściwościach przeciw diabetycznych, który znajduje się tylko w jej liściach, może wykazywać działanie przeciwwirusowe.
  • Herbatka z morwy zalecana jest przy anemii - zawiera nawet 50 mg żelaza w 100 g. Ponadto duża zawartość witaminy C —200 mg w 100 g wspomaga wchłanianie żelaza. Dzięki dużej zawartości związków i witamin morwa CHRONI ORGANIZM PRZED INFEKCJAMI.
  • Pektyny zawarte w owocach morwy powodują uczucie sytości, zaś napar z liści blokuje rozkład węglowodanów. Wypicie filiżanki herbaty z liści morwy przed posiłkiem zapobiega huśtawce insulinowej oraz sprawia, że cukry z posiłku wolno się wchłaniają i nie przekształcają się w tkankę tłuszczową. Dzięki DNJ morwa hamuje glikemię po posiłkową, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Ponadto substancje zawarte w morwie zmniejszają również apetyt na słodycze.
  • MORWA W KOSMETYCE. Ekstrakty z liści i kory morwy białej wychwytują wolne rodniki oraz wykazują działanie antyoksydacyjne odpowiedzialne za depigmentację. Morwa (liście, kora, kwiaty) jest składnikiem kremów do twarzy; zwłaszcza z przebarwieniami, stanami zapalnymi i podrażnieniami. W Chinach, już, od najdawniejszych czasów, gejsze stosowały krem zrobiony z kwiatów i olejku z owoców do pozbywania się piegów i wygładzania skóry. Roślina ta wchodzi także w skład maseczek łagodzących, stosowanych po zabiegach złuszczających skórę. Ponadto kora jest wykorzystywana przez zielarzy do produkcji maści na otarcia i rany.

 

Stosowanie naparów z liści morwy białej jest korzystne dla zdrowia i nie powoduje skutków ubocznych.

 

W KUCHNI

Suszone owoce to doskonały dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek owocowych oraz ciast.

 

Herbatka

Około 1 g liści morwy białej zalej 150 ml gorącej wody i zaparzaj 5 minut,

Owsianka

100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich, 300 m wody, klika suszonych moreli i owoców morwy, miód

Morele pokrój w małą kostkę, zagotuj z odpowiednią ilością wody, wsyp płatki owsiane i gotuj kilka minut, aż nieco zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Przełóż do miseczki, dodaj suszone owoce i polej łyżeczką miodu.[1]

 

 

 

[1] Bibliografia: I. Adamczyk, „Morwa”, NATURA I TY nr 9-10/2016

 

Dane techniczne

Waga 80g
Kraj pochodzenia Bułgaria
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl