Pieprz Cayenne
Opis
PIEPRZ CAYENNE MIELONY
Capsicum frutescens
Pieprz Cayenne to rodzaj chilli. Czasem zwane także paluszkami chilli, zawsze czerwone i bardzo ostre
( 60 000 – 100 000 scovilla )
Pieprz Cayenne (tzw. Kajeński) to bardzo drobno zmielone owoce odmiany Capsicum frutescens. Nasion i łożyska nie usuwa się, dzięki temu otrzymany proszek jest bardzo ostry; należy więc dawkować go ostrożnie. Przyprawa przyjęła nazwę od regionu Cayenne w Gujanie Francuskiej, ale produkuje się ją obecnie z chilli uprawianych w Indiach, Japonii, Hiszpanii i Afryce Wschodniej.
Pieprz kajeński jest często stosowany (w niewielkich ilościach) jako przyprawa, na przykład do słonych kruchych ciasteczek, potraw z sera i jaj, stanowi też składni niektórych mieszanek curry.
Sproszkowana przyprawa chilli jest o wiele łagodniejsza w smaku od pieprzu kajeńskiego.
Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 60g
Kraj pochodzenia: HISZPANIA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, orzechów i gorczycy