Pieprz Czerwony Ziarno
Opis
PIEPRZ CZERWONY
Schinus terebintiufolius
Przyprawa ta jest równie pikantna w smaku jak pieprz; ziarna pieprzu czerwonego są tej samej wielkości, co pieprzu właściwego.
UPRAWA
Pieprz czerwony pochodzi z Ameryki Południowej. Zbiera się dojrzałe ziarna, następnie suszy lub konserwuje w roztworze solnym.
SMAK I AROMAT
Pieprz czerwony dopóty jest bezzapachowy, dopóki nie zostanie zgnieciony; wtedy wydziela lekki, słodko-pieprzowy aromat. Smak jego jest słodki, z lekko pieprzową nutą.
W KUCHNI
Pieprz czerwony jest ceniony za atrakcyjny wygląd. Kiedyś był bardzo modną przyprawą i dlatego często dodaje się go do innych rodzajów pieprzu, aby przyprawa ładnie prezentowała się na stole. Nie należy jednak stosować pieprzu czerwonego zamiast pieprzu właściwego (czarnego, białego lub zielonego); może być jednak interesującym dodatkiem do potraw, jednak nigdy nie zastąpi pikantnego smaku pieprzu. Pieprz czerwony jest popularną przyprawą do ryb, stosowaną w kuchni śródziemnomorskiej.
Bibliografia:
- Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 20g
Kraj pochodzenia: BRAZYLIA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy
100g = 20 zł