Pieprz Kolorowy Ziarno
Opis
PIEPRZ KOLOROWY ZIARNO
Pieprz jest niekwestionowanym królem wszystkich przypraw oraz jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw świata. Pieprz Kolorowy jest mieszanką pieprzy różnego gatunku.
RODZAJE PIEPRZU WCHODZĄCEGO W SKŁAD MIESZANKI:
Pieprz czarny: Zielone jagody rozkłada się na matach i suszy na słońcu przez tydzień, aż staną się czarne i pomarszczone. Czasami przed suszeniem jagody są blanszowane wrzącą wodą.
Pieprz biały: Czerwone i pomarańczowe jagody pakuje się w worki i moczy przez tydzień w wolno przepływającym strumieniu wody. Proces ten powoduje rozkład skórki, którą można łatwo usunąć, rozcierając jagody w dłoniach nad sitami. Takie obrane jagody to właśnie biały pieprz.
Pieprz Zielony: Jagody pieprzu sprzedawane w postaci suszonych zielonych ziaren otrzymuje się poprzez liofilizację(Suszenie przez wymrażanie wody) Pieprz zielony często sprzedaje się także zakonserwowany w solance lub occie.
Pieprz Czerwony: Przyprawa ta jest równie pikantna w smaku jak pieprz; Pieprz czerwony dopóty jest bezzapachowy, dopóki nie zostanie zgnieciony; wtedy wydziela lekki, słodko-pieprzowy aromat. Smak jego jest słodki, z lekko pieprzową nutą.
PRZYGOTOWANIE
Ziarna pieprzu, umieszczone w plastikowej torebce, można zgnieść wałkiem do ciasta. Uzyskane w ten sposób pokruszone ziarenka idealnie nadają się do steków albo nacierania kaczki przed pieczeniem. Pieprz można także w utłuc w moździerzu lub zmielić w elektrycznym młynku do kawy. Na co dzień lepiej stosować ręczny młynek i napełniać go całym ziarnami, które mielimy w zależności od potrzeb.
SMAK I AROMAT
Pieprz czarny charakteryzuje się szczególnym, bogatym aromatem i bardzo pikantnym smakiem, który znajduje odzwierciedlenie w aromacie przyprawy. Pieprz biały jest łagodniejszy niż czarny i nie ma tak silnego zapachu. Smak białego pieprzu jest wyraźny, ale nie tak bogaty i złożony. Pieprz zielony natomiast jest łagodny w smaku, ale ostrością przypomina czarny. Jednak złożoność smaku i zapachu nie równa się z innymi rodzajami pieprzu. Pieprz czerwony natomiast jest delikatny w smaku i niezwykle aromatyczny.
Kompozycja pieprzy, daje niesamowity aromat z wyrazistością, którą nie można przyrównać do żadnej przyprawy.
SKŁADNIKI: Pieprz czarny, Pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony
Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 35g
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy
100g = 11,43 zł