Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Piołun

piołun ziele aurapol.jpg
  • nowość
Cena: 4,00 zł 4.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

PIOŁUN

Artemisia absinthium

 

Inne nazwy: Bylica Piołun, piołunek, połyn, poleń, psia ruta, wermut, absynt, piolin polny.

 

Ziele piołunu charakteryzuje się silnym, typowym aromatycznym zapachem i gorzkim smakiem.

Piołun zawiera olejki eteryczne, a w nich tujon i tujol - w większych ilościach szkodliwe dla organizmu ludzkiego, gorycze (absyntyna), żywice, sole mineralne (głównie potas i miedź), flawonoidy, kwasy organiczne (bursztynowy), garbniki i witaminę C.

 

NA GRANICY MAGII I WIEDZY

Piołun należy do roślin znanych już w starożytnym Egipcie i Palestynie, o czym świadczą wzmianki znalezione w papirusie Ebersa. Stosowali go lekarze greccy i rzymscy. Wspominany był także przez Avicennę, jako środek żółciopędny, moczopędny i przeciwgorączkowy.

W średniowieczu dodawano go do atramentu, co miało chronić księgi przed myszami i robactwem, jak również posypywano nim pościel dla odstraszenia insektów oraz wkładano do kop żyta, wypłaszając w ten sposób szkodniki. Używano go do „zamawiania chorób" i odczyniania czarów. Wędrowcy zaś jego świeżym zielem okładali zmęczone i poranione stopy. Na Rusi uważano, że goi rany i oczyszcza krew. W tym wypadku najlepsze było ziele Majowe. Opasywano nim również gołe ciało, co miało uśmierzać bóle w nerkach. Uważano, że „posadzony w ogrodzie jadowite bestie odgania, swędzenie likwiduje, wszelkie czary odpędza, w każdy sposób używane uroki odgania". Syreniusz doradza: „dzieci małe okadzać bylicą dobrze jest, wówczas bardziej ochotne są", uważa też, że „kolerę w żołądek i kiszki wylaną wychędaża, żołądek zimny rozgrzewa, chęć do jedzenia utraconą wzbudza, wątrobę oziembłą posila, mocz nad przyrodzenie zatrzymany potężnie „odzi". Świeże posiekane liście piołunu zmieszane z białkiem jaja przykładano na miejsca uderzone. Wywaru z liści używano na okłady przy zapaleniach oczu.

Lekiem była też nalewka dodawana do wody przy dolegliwościach żołądka i przykrym zapachu z ust. Sproszkowane ziele przyjmowano  w potrawach płynnych, jako środek czezwiogubny i leczący wątrobę, a trunki zaprawione piołunem zażywano na wzmocnienie żołądka.

 

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W LECZNICTWIE DOMOWYM

Piołun ma działanie pobudzające trawienie i apetyt, wzmacniające, żółciopędne, dezynfekcyjne, moczopędne, regulujące przemianę materii i przeciw robacze. Pobudza działanie narządów rodnych(stymuluje działanie macicy), zawiera związki o działaniu podobnym do antybiotyku.

 

W warunkach domowych piołun najczęściej stosuje się przy niestrawności i innych zaburzeniach trawiennych, takich jak wzdęcia, niemiły zapach z ust i niedokwaśność żołądka.

Napar przygotowuje się, zalewając pół łyżki ziela szklanką wrzątku i parząc przez 15 minut pod przykryciem. Pije się ciepły napar po 1 łyżce na godzinę przed posiłkiem.

Przy częstym u nas obecnie zdenerwowaniu i pośpiechu w czasie spożywania posiłków oraz ich nieregularności można używać dla lepszego trawienia nalewkę na pół godziny przed jedzeniem w ilości 15-20 kropli na kieliszek wody. Dobrze jest również w tym wypadku pić ciepły napar z łyżeczki ziela na 2 szklanki wody, 1/4 szklanki na pół godziny przed jedzeniem.

Przy przykrym zapachu z ust poleca się je płukać wodą z dodatkiem nalewki piołunowej (pół łyżeczki na 1/3 szklanki wody) lub myć zęby szczoteczką maczaną w tym roztworze.

Przy nadmiernie cuchnącym kale i wiatrach stosować trzy razy dziennie po 20-40 kropli tejże nalewki na wodzie. 

W kuracji odchudzającej z niechorobliwej otyłości, obok ograniczenia tłuszczów, należy stosować 2-3 razy dziennie po jedzeniu nalewkę piołunową w ilości 20-30 kropli na wodzie. Najlepiej jednak taką kurację prowadzić pod kontrolą lekarza. 

Jako środek przeciw robaczy można stosować napar ze szczypty ziela na szklankę wody i pić go dwa razy dziennie lub robić z niego lewatywy.

 

Uwaga!! Wszelkich leków piołunowych nie należy stosować dłużej niż przez jeden miesiąc, gdyż nadużywanie tego środka może powodować omdlenia, a także bóle i zawroty głowy. Należy unikać go podczas ciąży i karmienia piersią.

 

W NASZEJ KUCHNI. Odrobinę suchych, pokruszonych liści można dodać do ciasta naleśnikowego lub omletu, a także do tłustej pieczonej gęsi, kaczki czy baraniny. Świeży listek dodaje się czasem do ziołowych koktajlów. Piołun wchodzi też w skład różnych napojów alkoholowych, takich jak wermut czy piołunówka.

 W HIGIENIE OSOBISTEJ I KOSMETYCE. Naparem z ziela piołunu można myć głowę przy łupieżu.

 W INNYCH DZIEDZINACH ŻYCIA CODZIENNEGO. Ziele piołunu z dodatkiem soli barwi tkaniny na żółto, a z dodatkiem siarczanu żelaza - na seledynowo lub oliwkowo.

Piołun jest również środkiem ochrony (w formie oprysku) warzyw przed gąsienicami. Jak zauważono, jego obecność w ogrodzie odstrasza bielinka kapustnika, a pszczoły omijają miejsca porośnięte tym zielem.[1]

 

 

[1] D.Tuszyńska- Kownacka,T.Starek, „Zioła w Polskim domu”, Warszawa 1987

Dane techniczne

Waga 50 g
Kraj pochodzenia Polska
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl