

Przyprawa Chińska 5 Smaków
Opis
Chińska przyprawa pięć smaków
Jest to wysoce aromatyczna mieszanka o wyrafinowanym smaku i zapachu.
Aromat tej przyprawy wydaje się być wszechobecny w chińskich supermarketach. Mieszanka służy do przyprawiania dań z kurczaka; wieprzowiny i dań mięsnych przyrządzanych „na czerwono" z sosem sojowym; przede wszystkim jednak nadaje szczególny smak słynnym żeberkom po chińsku. Tradycyjnie stosowana jest jako dodatek do mięsnych potraw gotowanych, duszonych, do sosów, marynat, do warzyw na patelni, do marynowanych śledzi.
Sól prażona z pieprzem po chińsku
Przyprawę najlepiej przygotowywać tuż przed spożyciem. Szczególnie pasuje jako dip do kaczki po seczuańsku. Według tradycyjnego przepisu, by skórka była naprawdę chrupiąca kaczkę należy najpierw gotować na parze, a dopiero potem smażyć w głębokim tłuszczu. Kawałki kaczki macza się w mieszance prażonej soli z pieprzem i spożywa z bułeczkami gotowanymi na parze. Przyprawa doskonale pasuje też do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu oraz do pieczeni, szczególnie wieprzowej.
PRZEPIS NA 4-6 PORCJI
2 łyżki soli
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Sól i pieprz ogrzać na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu, cały czas potrząsając patelnią, aż pieprz zacznie wydzielać intensywny aromat. Odstawić do schłodzenia
WARIACJA
Aby sporządzić mieszankę soli z cynamonem, należy sól prażyć na patelni o grubym dnie, aż zacznie zmieniać kolor, patelnię zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę mielonego cynamonu i szczyptę chińskiej przyprawy pięć smaków. Podawać jak wyżej
Bibliografia: S.Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 40g
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
SKŁADNIKI: Koper włoski, pieprz czarny, cynamon indonezyjski, anyż, goździki, sól morska.
100g = 10,00 zł