Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Przyprawa Chińska 5 Smaków

P1080153.JPG
  • nowość
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

 

Chińska przyprawa pięć smaków

 

 

Jest to wysoce aromatyczna mieszanka o wyrafinowanym smaku i zapachu. 

Aromat tej przyprawy wydaje się być wszechobecny w chińskich supermarketach. Mieszanka służy do przyprawiania dań z kurczaka; wieprzowiny i dań mięsnych przyrządzanych „na czerwono" z sosem sojowym; przede wszystkim jednak nadaje szczególny smak słynnym żeberkom po chińsku. Tradycyjnie stosowana jest jako dodatek do mięsnych potraw gotowanych, duszonych, do sosów, marynat, do warzyw na patelni, do marynowanych śledzi.

 

SKŁADNIKI:

Koper włoski, pieprz czarny, cynamon indonezyjski, anyż, goździki, sól morska.

 

 

Sól prażona z pieprzem po chińsku

Przyprawę najlepiej przygotowywać tuż przed spożyciem. Szczególnie pasuje jako dip do kaczki po seczuańsku. Według tradycyjnego przepisu, by skórka była naprawdę chrupiąca kaczkę należy najpierw gotować na parze, a dopiero potem smażyć w głębokim tłuszczu. Kawałki kaczki macza się w mieszance prażonej soli z pieprzem i spożywa z bułeczkami gotowanymi na parze. Przyprawa doskonale pasuje też do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu oraz do pieczeni, szczególnie wieprzowej.

PRZEPIS NA 4-6 PORCJI

2 łyżki soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 

Sól i pieprz ogrzać na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu, cały czas potrząsając patelnią, aż pieprz zacznie wydzielać intensywny aromat. Odstawić do schłodzenia

WARIACJA

Aby sporządzić mieszankę soli z cynamonem, należy sól prażyć na patelni o grubym dnie, aż zacznie zmieniać kolor, patelnię zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę mielonego cynamonu i szczyptę chińskiej przyprawy pięć smaków. Podawać jak wyżej

 

 

 Bibliografia: S.Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 

 

Dane techniczne

Waga 40
Składniki Koper włoski, pieprz czarny, cynamon indonezyjski, anyż, goździki, sól morska.
Bez Konserwantów tak
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl