

Sumak

Opis
SUMAK
Sumak jest kwaśny, cierpko-owocowy, orzeźwiający a także słonawy! Sumak wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Posiada właściwości podobne do naszego octu, co sprawia że jest doskonały do przyrządzania marynat mięsnych. w szczególności do mięs takich jak wołowina, baranina czy dziczyzna.
Sumak zmieszany z oliwą i ziołami tworzy świetną marynatę do mięs i ryb. Znakomicie też pasuje do jajek zamiast soli. Dodaje się go do potraw z baraniny, ponieważ wpływa na jej kruchość . Miesza się go także z jogurtem naturalnym i podaje jako sos do Kebabu. Taki sos – także do pieczonego mięsa – możemy zrobić w domu: 250 g gęstego jogurtu greckiego mieszamy z łyżką sumaku, łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny.
Masa netto: 40g (12,50=100g)
Kraj pochodzenia: TURCJA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać orzechy, gorczycę, soję , sezam, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki , laktozę, jaja, seler.