Sumak
Opis
SUMAK
Sumak jest kwaśny, cierpko-owocowy, orzeźwiający a także słonawy! Sumak wydobywa i podkreśla smaki innych składników potrawy. Posiada właściwości podobne do naszego octu, co sprawia że jest doskonały do przyrządzania marynat mięsnych. w szczególności do mięs takich jak wołowina, baranina czy dziczyzna.
Sumak zmieszany z oliwą i ziołami tworzy świetną marynatę do mięs i ryb. Znakomicie też pasuje do jajek zamiast soli. Dodaje się go do potraw z baraniny, ponieważ wpływa na jej kruchość . Miesza się go także z jogurtem naturalnym i podaje jako sos do Kebabu. Taki sos – także do pieczonego mięsa – możemy zrobić w domu: 250 g gęstego jogurtu greckiego mieszamy z łyżką sumaku, łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny.
Waga: 40g
Kraj pochodzenia: TURCJA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
10zŁ/100g