Trawa Cytrynowa

Dostępność: średnia ilość
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

TRAWA CYTRYNOWA

Cymbopogon citratus, Andropogon schoenanthus

 

 

Roślina ta jest typowa dla obszarów zwrotnikowych i podzwrotnikowych, rośnie w całej Azji Południowo-Wschodniej. Napisano o niej w Tennant on Ceylon z 1860 roku - te słoneczne równiny..., są porośnięte wysoką trawą cytrynową.

 

UPRAWA

Trawa cytrynowa jest byliną o długich liściach z ostrymi krawędziami. Rośnie w gęstych kępach na terenach o dużym nasłonecznieniu i średnich opadach. Trawa cytrynowa rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe. Roślina macierzysta rośnie 3-4 lata, a jej cebulowate łodygi są ścinane trzy razy w roku. Uprawy tej rośliny są prowadzone na skalę przemysłową w południowo-wschodniej Azji, południowych Indiach, Afryce, Brazylii, Gwatemali i Indiach Zachodnich. Ścina się 20-centymetrowe łodygi; z wyglądu przypominają one cebulki dymki.

 

SMAK I AROMAT

Łodygi trawy są bezzapachowe; dopiero po zerwaniu wydzielają wyraźny bukiet cytrusowy. Niektóre przepisy zalecają zastąpienie jej startą skórką cytryny, ale nie dorównuje ona żywemu aromatowi skórki cytrynowej. Aromat trawy cytrynowej jest subtelniejszy.

 

W KUCHNI

Trawa cytrynowa jest składnikiem wielu potraw - od zup i marynat po dania szybko smażone, curry, sałaty i pikle. Doskonale pasuje do mleka kokosowego, szczególnie w daniach rybnych, owoców morza i kurczaka.

 

Zamiast świeżej trawy cytrynowej można stosować trawę suszoną i sproszkowaną o nazwie sereh - łyżeczka do herbaty sereh odpowiada jednej łodydze. W Ameryce Południowej napar z trawy jest popularnym napojem odświeżającym.

 

W MEDYCYNIE

Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie doceniali medyczne i kosmetyczne własności trawy cytrynowej. Olejek eteryczny, pozyskiwany z trawy, służy do produkcji mydeł i perfum oraz jest stosowany w aromaterapii. Maść zawierająca ten olejek podobno jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie reumatyzmu, lumbago i zwichnięć.

 


 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


Waga: 60g 

Kraj pochodzenia: EGIPT 

PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Produkt może zawierać śladowe ilości Selera i Gorczycy

Termin przydatności do spożycia: data znajduje się na opakowaniu
 
10zł/100g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl