

Cynamon Cejloński Laski


Opis
Cynamon Cejloński ma o wiele niższą zawartość kumaryny w porównaniu do zwykłego cynamonu, można go więc jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem odchudzaniu), antygrzybiczne (ważne przy infekcjach) oraz uodparniające.
W KUCHNI
Cynamon Cejloński służy zwykle do przyprawiania dań głównych, natomiast cynamon lepiej pasuje do dań słodkich lub delikatnych w smaku. Dodaje się go do mieszanek przyprawowych, marynat. Cynamon Cejloński pasuje też do duszonych owoców, takich jak rabarbar i jabłka.
SMAK I ZAPACH
Cynamon Cejloński przypomina cynamon, ale jego bukiet i smak jest mniej subtelny, a aromat nieco ostrzejszy.
W MEDYCYNIE
Lotne olejki zawarte w cynamonie cejlońskim są składnikiem niektórych środków wziewnych, toników, oraz są stosowane jako środek łagodzący wzdęcia, nudności i biegunki.
Dane techniczne
Waga | 20 |
Kraj pochodzenia | Sri Lanka |