Czosnek Granulowany DUŻY XXL
Opis
Czosnek Granulowany
Czosnek występuje w mitologii, religii i kulturze wielu narodów. Według jednej z arabskich legend, wyrósł w odcisku jednej łapy szatana, a cebula w odcisku drugiej, gdy szatan opuszczał Raj. Także Biblia zawiera wiele odniesień do tej szlachetnej rośliny. Budowniczowie piramid otrzymywali czosnek, znaleziono go również w grobowcu młodego faraona Tutenchamona. Rzymscy robotnicy i żołnierze żuli czosnek, szczególnie przed bitwą, gdy mieli walczyć wręcz. Roślina ta miała dodawać im sił i odwagi. Nic więc dziwnego, że tak często zwyciężali. W Mitologii chińskiej czosnek uważano za roślinę mogącą odwrócić „złe oko", symbol nieszczęścia i niedoli. Słynny botanik angielski Culpeper proponował żucie kminku i zielonej fasoli, aby pozbyć się zapachu czosnku w oddechu; współczesne metody to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina lub mniej drastyczna, polegająca na jedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku czy selera.
Istnieje wiele odmian czosnku, z których najpopularniejsza jest odmiana charakteryzująca się cebulkami w białych, suchych łupinach. Czosnek w łupinach różowych lub liliowych ma mniej wysuszone łupiny a ząbki mięsiste i grube. Odmiana olbrzymia pochodzi z Kalifornii, natomiast w Azji Południowo -Wschodniej uprawia się odmianę miniaturową, mającą jedynie od czterech do sześciu ząbków w jednej cebulce. Zdaniem niektórych ogrodników, sadzenie czosnku pod różami poprawia zapach kwiatów i chroni je jednocześnie przed chorobami i mszycami.
Największe uprawy czosnku są w Chinach, Hiszpanii, Francji, Egipcie, Bułgarii, na Węgrzech, w USA, Meksyku i Brazylii.
SMAK I AROMAT
Czosnek jest nieodłącznym składnikiem wielu kuchni regionalnych. Nierozdrobnione ząbki mają słaby zapach, który nieznacznie nasila się po pokrojeniu na plasterki, ale po posiekaniu lub zgnieceniu czosnek wydziela bardzo silny aromat z długo utrzymującym się posmakiem. Nawet niewielka ilość czosnku silnie wpływa na smak dania. Podczas smażenia nie wolno dopuścić, by czosnek zbrązowiał, ponieważ wówczas gorzknieje.
W KUCHNI
Czosnek jest podstawowym składnikiem tysięcy potraw z całego świata. Wraz z imbirem i cebulą tworzy „trójcę" smaków charakterystyczną dla kuchni orientalnych i azjatyckich.
Jest także szeroko stosowany w kuchniach zachodnich. Można go piec w całości, szpikować nim mięso, czy gotować w sosach i potrawkach. Czosnek wzbogaca aromat masła smakowego, sosów do sałatek, makaronów, ryb, drobiu, mięsa, dziczyzny i warzyw.
Masło czosnkowe jest klasycznym dodatkiem do ślimaków i jest podawane do skorupiaków czy filetów rybnych. Posmarowane takim masłem bagietki należy piec w folii.
Czosnek stanowi dodatek dressingów, którymi przyprawia się sałatki.
Produkty czosnkowe to między innymi przeciery, granulaty, suszone płatki i sól czosnkowa.
W MEDYCYNIE
Czosnek jest uważany za doskonały środek wzmacniający, któremu przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie, m.in. oczyszcza krew, obniża ciśnienie krwi. Wielu ludzi zażywa więc profilaktycznie kapsułki czosnkowe. Roślina ta wspomaga także trawienie, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu oraz wspomaga leczenie cukrzycy. Sok z czosnku jest składnikiem leków przeciwkaszlowych i wpływa łagodząco na objawy astmy. Według starych podań, choremu na koklusz należało włożyć ząbek czosnku do buta.
Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 350g
Kraj pochodzenia: Chiny
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, orzeszków ziemnych, zawiera naturalnie występujące związki siarki.