Nowości
Kwasek Cytrynowy
Kwasek Cytrynowy
2,00 zł
szt.
Kocanka
Kocanka
4,50 zł
szt.
Lipa Kwiat
Lipa Kwiat
4,00 zł
szt.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie
2,00 zł
Zioła Prowansalskie
Zioła Prowansalskie
2,00 zł
Przyprawa  Zatar  Shami
Przyprawa Zatar Shami
3,00 zł
Przyprawa  Zatar
Przyprawa Zatar
3,00 zł
szt.
Tymianek
Tymianek
2,00 zł
szt.
Trawa Żubrowa
Trawa Żubrowa
5,00 zł
szt.
Szczypiorek
Szczypiorek
2,00 zł
szt.
Szałwia
Szałwia
2,00 zł
szt.
Żelatyna
Żelatyna
2,00 zł
szt.
Sól Peklowa
Sól Peklowa
3,00 zł
Sól Morska Gruboziarnista
Sól Morska Gruboziarnista
3,00 zł
szt.
Sól Morska Drobna
Sól Morska Drobna
3,00 zł
szt.
Sól Czosnkowo - Cebulowa
Sól Czosnkowo - Cebulowa
2,00 zł
Słonecznik Łuskany
Słonecznik Łuskany
4,00 zł
Skrzyp Polny
Skrzyp Polny
2,00 zł
szt.

box 1

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier ) już od 300,00 zł.

Gałka Muszkatołowa Cała

Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

Gałka muszkatołowa to wyłuskane nasiona muszkatołowca wonnego, które wyglądają jak orzechy.

Muszkatołowiec wywodzi się z wysp Ambon w archipelagu Moluków. Roślina została sprowadzona na Mauritius, Malezję, Sri lankę, Sumatrę i Karaiby.Obecnie Indonezja jest przodującym producentem gałki muszkatołowej.

 

 

SMAK I AROMAT

Gałka muszkatołowa ma aromatyczny korzenny słodki zapach.

 

W KUCHNI

 

Przyprawa ta ma dobrze ugruntowaną pozycję we wszystkich klasycznych kuchniach.

Służy do przyprawiania sosów beszamelowych oraz wędlin i przetworów mięsnych, takich jak kiełbasy. Niewielka ilość gałki muszkatołowej podnosi smak delikatnych zup i sosów, podawanych do ryb, owoców morza (szczególnie krewetek) oraz jaj. Przyprawia się nią pikle, czatneje.

Gałka muszkatołowa doskonale pasuje do nadzień i wszelkich sosów, którymi polewa się makarony, szczególnie tych przyrządzanych na bazie sera i szpinaku. Można ją dawać do risotta, sosu pomidorowego lub sosów do pasztetów z ryby czy drobiu. Doskonale komponuje się z sosem serowym podawanym do kalafiora albo sosem serowym i cebulowym - do kotletów jagnięcych oraz puszystych ziemniaków purée.

Jest to tradycyjna przyprawa do ciast, pierników, herbatników i budyniów owocowych lub mlecznych. Dosypanie niewielkiej ilości startej gałki do nadzienia czereśniowego lub jabłkowego sprawi, że ciasto nabierze niepowtarzalnego smaku. Na deser można zaserwować pokrojone w plastry, dobrze schłodzone pomarańcze, posypane niewielką ilością cukru i startej gałki; także szczypta dodana do grzanych napojów alkoholowych wydatnie podnosi ich smak. A napoje mleczne z dodatkiem gałki muszkatołowej mają ”cieplejszy” smak.

 

W MEDYCYNIE

Gałka muszkatołowa ma działanie odurzające, jednak spożywana w ilościach przewidzianych przepisami kulinarnymi nie stanowi zagrożenia.

Gałkę stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia takich jak nudności, wzdęcia, skurcze żołądka i biegunki. Łagodzi nieżyty dróg oddechowych. Jest stosowana jako środek zaradczy w zwalczaniu bólu. Ma potwierdzone działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Działa przeciwskurczowo ma także właściwości ściągające, pobudzające i jest uważana za afrodyzjak.

Olejek z gaiki muszkatołowej stosuje się do produkcji perfum i maści.

 

 

 

 

 

NAZWA BOTANICZNA: Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans)

RODZINA: Myristicaceae

INNE NAZWY: muszkat; ang. nutmeg, mace; franc. Noix muscade; niem. Muskatmisse; hiszp. nuez moscada; wł. Noce moscata

 


Bibliografia: 

"Natura i Ty", nr 1-2(91-92) 2016, str 96.

 S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Dane techniczne

Waga 10
Kraj pochodzenia Indonezja

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl