

Gałka Muszkatołowa Mielona
Opis
Gałka muszkatołowa to wyłuskane nasiona muszkatołowca wonnego, które wyglądają jak orzechy.
Muszkatołowiec wywodzi się z wysp Ambon w archipelagu Moluków. Roślina została sprowadzona na Mauritius, Malezję, Sri lankę, Sumatrę i Karaiby.Obecnie Indonezja jest przodującym producentem gałki muszkatołowej.
SMAK I AROMAT
Gałka muszkatołowa ma aromatyczny korzenny słodki zapach.
W KUCHNI
Przyprawa ta ma dobrze ugruntowaną pozycję we wszystkich klasycznych kuchniach.
Służy do przyprawiania sosów beszamelowych oraz wędlin i przetworów mięsnych, takich jak kiełbasy. Niewielka ilość gałki muszkatołowej podnosi smak delikatnych zup i sosów, podawanych do ryb, owoców morza (szczególnie krewetek) oraz jaj. Przyprawia się nią pikle, czatneje.
Gałka muszkatołowa doskonale pasuje do nadzień i wszelkich sosów, którymi polewa się makarony, szczególnie tych przyrządzanych na bazie sera i szpinaku. Można ją dawać do risotta, sosu pomidorowego lub sosów do pasztetów z ryby czy drobiu. Doskonale komponuje się z sosem serowym podawanym do kalafiora albo sosem serowym i cebulowym - do kotletów jagnięcych oraz puszystych ziemniaków purée.
Jest to tradycyjna przyprawa do ciast, pierników, herbatników i budyniów owocowych lub mlecznych. Dosypanie niewielkiej ilości startej gałki do nadzienia czereśniowego lub jabłkowego sprawi, że ciasto nabierze niepowtarzalnego smaku. Na deser można zaserwować pokrojone w plastry, dobrze schłodzone pomarańcze, posypane niewielką ilością cukru i startej gałki; także szczypta dodana do grzanych napojów alkoholowych wydatnie podnosi ich smak. A napoje mleczne z dodatkiem gałki muszkatołowej mają ”cieplejszy” smak.
W MEDYCYNIE
Gałka muszkatołowa ma działanie odurzające, jednak spożywana w ilościach przewidzianych przepisami kulinarnymi nie stanowi zagrożenia.
Gałkę stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia takich jak nudności, wzdęcia, skurcze żołądka i biegunki. Łagodzi nieżyty dróg oddechowych. Jest stosowana jako środek zaradczy w zwalczaniu bólu. Ma potwierdzone działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Działa przeciwskurczowo ma także właściwości ściągające, pobudzające i jest uważana za afrodyzjak.
Olejek z gaiki muszkatołowej stosuje się do produkcji perfum i maści.
NAZWA BOTANICZNA: Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans)
RODZINA: Myristicaceae
INNE NAZWY: muszkat; ang. nutmeg, mace; franc. Noix muscade; niem. Muskatmisse; hiszp. nuez moscada; wł. Noce moscata
Bibliografia:
"Natura i Ty", nr 1-2(91-92) 2016, str 96.
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 20g
Kraj pochodzenia: Indonezja
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
15zł/100g