Gałka Muszkatołowa Mielona

Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

Gałka muszkatołowa to wyłuskane nasiona muszkatołowca wonnego, które wyglądają jak orzechy.

Muszkatołowiec wywodzi się z wysp Ambon w archipelagu Moluków. Roślina została sprowadzona na Mauritius, Malezję, Sri lankę, Sumatrę i Karaiby.Obecnie Indonezja jest przodującym producentem gałki muszkatołowej.

 

 

SMAK I AROMAT

Gałka muszkatołowa ma aromatyczny korzenny słodki zapach.

 

W KUCHNI

 

Przyprawa ta ma dobrze ugruntowaną pozycję we wszystkich klasycznych kuchniach.

Służy do przyprawiania sosów beszamelowych oraz wędlin i przetworów mięsnych, takich jak kiełbasy. Niewielka ilość gałki muszkatołowej podnosi smak delikatnych zup i sosów, podawanych do ryb, owoców morza (szczególnie krewetek) oraz jaj. Przyprawia się nią pikle, czatneje.

Gałka muszkatołowa doskonale pasuje do nadzień i wszelkich sosów, którymi polewa się makarony, szczególnie tych przyrządzanych na bazie sera i szpinaku. Można ją dawać do risotta, sosu pomidorowego lub sosów do pasztetów z ryby czy drobiu. Doskonale komponuje się z sosem serowym podawanym do kalafiora albo sosem serowym i cebulowym - do kotletów jagnięcych oraz puszystych ziemniaków purée.

Jest to tradycyjna przyprawa do ciast, pierników, herbatników i budyniów owocowych lub mlecznych. Dosypanie niewielkiej ilości startej gałki do nadzienia czereśniowego lub jabłkowego sprawi, że ciasto nabierze niepowtarzalnego smaku. Na deser można zaserwować pokrojone w plastry, dobrze schłodzone pomarańcze, posypane niewielką ilością cukru i startej gałki; także szczypta dodana do grzanych napojów alkoholowych wydatnie podnosi ich smak. A napoje mleczne z dodatkiem gałki muszkatołowej mają ”cieplejszy” smak.

 

W MEDYCYNIE

Gałka muszkatołowa ma działanie odurzające, jednak spożywana w ilościach przewidzianych przepisami kulinarnymi nie stanowi zagrożenia.

Gałkę stosuje się w leczeniu zaburzeń trawienia takich jak nudności, wzdęcia, skurcze żołądka i biegunki. Łagodzi nieżyty dróg oddechowych. Jest stosowana jako środek zaradczy w zwalczaniu bólu. Ma potwierdzone działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Działa przeciwskurczowo ma także właściwości ściągające, pobudzające i jest uważana za afrodyzjak.

Olejek z gaiki muszkatołowej stosuje się do produkcji perfum i maści.

 

 

 

 

 

NAZWA BOTANICZNA: Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans)

RODZINA: Myristicaceae

INNE NAZWY: muszkat; ang. nutmeg, mace; franc. Noix muscade; niem. Muskatmisse; hiszp. nuez moscada; wł. Noce moscata

 


Bibliografia: 

"Natura i Ty", nr 1-2(91-92) 2016, str 96.

 S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 


PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.

Dane techniczne

Waga 20
Kraj pochodzenia Indonezja

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl