

Goździki Całe
Opis
Goździki
NAZWA BOTANICZNA: Goździkowiec korzenny (Eugenia caryophyllus)
Wiele prawdy kryje się w powiedzeniu, że gałka muszkatołowa musi czuć morze, ale goździk musi je widzieć". Mieszkańcy Moluków, czyli Wysp Korzennych (należących do Indonezji) sadzili drzewo goździkowe, aby upamiętnić narodziny potomka. Jeżeli drzewo przyjęło się, stanowiło to dobrą wróżbę.Przed złożeniem wizyty cesarzowi, dygnitarze ssali goździki, by odświeżyć oddech. Obecnie eugenol - lotny olejek otrzymywany z goździków jest składnikiem wielu past do zębów i płynów do płukania gardła.
Goździkowiec korzenny to duże drzewo należące do rodziny mirtowatych. Osiąga nawet 12 metrów. Jego pachnące liście mają intensywny zielony kolor. Pochodzi z Moluków, archipelagu należącego do Indonezji. Niegdyś wyspy te były jedynym miejscem uprawy goździkowców. Na początku XVIII wieku Francuzi postanowili złamać monopol na handel tą przyprawą. Pierre Poivre, który przewiózł sadzonki cynamonowca cejlońskiego na Seszele, otrzymał polecenie przemycenia sadzonek goździkowca korzennego na Mauritius. Stamtąd trafiły na wyspy Zanzibar i Pemba, położone u zachodniego wybrzeża Afryki, które z czasem stały się największymi producentami goździków w świecie.
Jako przyprawę
używa się częściowo rozwinięte pączki kwiatowe goździkowca; pierwsze zbiory pozyskuje się po 6-8 latach. Goździkowiec jest drzewem kapryśnym, po obfitych płonach mogą nastąpić bardzo ubogie.
goździki zbiera się ręcznie, tak aby nie uszkodzić gałązek. Pączki pozostawione na drzewach rozwijają się w różowe lub szkarłatne kwiaty. Powolne suszenie na słońcu sprawia, że pączki zmieniają kolor z różowego na blado rdzawy. Zbyt szybki proce suszenia sprawia, że goździki robią się kruche oraz pomarszczone.
SMAK I AROMAT
Drzewo Goździkowe w naturze jest źródłem niezapomnianych doznań; jego ciepły korzenny aromat wydaje się wszechobecny. Goździki mają lekko drażniący, słodko-cierpki, korzenny smak.
W KUCHNI
Goździki wchodzą w skład wielu klasycznych mieszanek przyprawowych, jak chińska przyprawa ”pięć smaków”, hinduskie i orientalne mieszanki curry, oraz europejskie mieszanki przypraw do marynat, grzanego wina czy wypieków.
Goździki w całości często służą do przyprawiania duszonych ryb, drobiu, dziczyzny czy innych mięs. Występują w sosach klasycznych, a także przepisach na świąteczne szynki.
Goździki bardzo dobrze pasują do jabłek i dlatego są dodawane do przecierów jabłkowych, szarlotek oraz tart jabłecznych i budyniów. Na całym świecie. Zmielone goździki dodają smaku ciężkim ciastom, kruchym ciasteczkom, piernikom i leguminom.
PRZECHOWYWANIE
Kupione goździki w całości można długo przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Do mielenia wybieramy tylko tzw. główkę goździka, która powinna być nieuszkodzona.
Ciekawe Triki Szefa Kuchni:
- Cebulę nadzianą goździkami umieścić wewnątrz sprawionej kaczki, a następnie całość upiec.
- Grzane wino natomiast można przyprawiać upieczoną i nabitą goździkami pomarańczą.
Źródło (Tekst i Obrazy): S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Masa netto: 40g (12,50zł=100g)
Kraj pochodzenia: Madagaskar
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać gluten, seler, soję, orzechy, gorczycę i sezam.
Data minimalnej trwałości znajduję się na opakowaniu.