Kolendra Ziarno

Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Aura-pol

Opis

KOLENDRA

Coriandrum sativum

 

NAZWA BOTANICZNA: Kolender siewny

INNE NAZWY: chińska pietruszka;

 

HISTORIA 

Od czasów starożytnych kolendra służy ludziom jako przyprawa i lekarstwo. Nasiona kolendry znajdowano w grobowcach egipskich faraonów, a dzięki rzymskim legionom stała się znana w Europie. Rzymianie doprawiali nią swój chleb. Pochodzenie nazwy kolendra jest zaskakujące - pochodzi od greckiego słowa koris, oznaczającego pluskwę, i wynika z podobieństwa pomiędzy zapachem liści kolendry a zapachem tego nieprzyjemnego owada.

 

UPRAWA


Kolendra jest wiotką rośliną o pełnych łodygach, dorastającą do 60 cm, zwartych liściach i niewielkich, różowawych kwiatkach. Należy do tej rodziny do której zaliczono też pietruszkę i marchewkę, pochodzące z regionu Morza Śródziemnego Nasiona jej przypominają małe kulki, zbliżone wielkością do ziaren pieprzu, ale o jaśniejszym, kremowo-brązowym zabarwieniu. Kolendra wymaga słonecznej wystawy i dobrze Zdrenowanej ziemi. Udaje się też w skrzynkach i doniczkach. Rozpowszechniona jest w Indiach, Rosji, Brazylii, Ameryce południowej, Afryce Północnej i Holandii


SMAK I AROMAT

Prażone nasiona kolendry charakteryzują się mocnym, ale bardzo przyjemnym aromatem, przypominającym nieco przypaloną pomarańczę. Nasiona zmielone mają przyjemny, łagodny słodkawy smak.


W KUCHNI

W każdym hinduskim domu zużywa się dużo zmielonej kolendry, ponieważ wchodzi ona w skład mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. Nasiona kolendry często łączy się z kminkiem. Nasiona należy prażyć razem, a potem je zmielić. Połączenie tych dwóch przypraw jest także charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej.


Cale nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat. Nasiona kolendry dosypuje się do czatnejów, szczególnie pasują do zielonych pomidorów. Całe lub grubo zmielone nasiona kolendry można dodawać do dań przygotowywanych w stylu greckim.


W MEDYCYNIE

Olejek eteryczny pozyskiwany z nasion kolendry znalazł szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się jego właściwości przeciwbakteryjne, pomaga także w przypadkach kolki, neuralgii i reumatyzmu. Olejek z kolendry neutralizuje przykry zapach środków farmaceutycznych i tytoniu, jest też stosowany w przemyśle perfumeryjnym i do produkcji alkoholu, między innymi ginu. Zmielone nasiona kolendry wchodzą w skład maści, stosowanych na owrzodzenie skóry i jamy ustnej. Zanim pasty do zębów stały się powszechne, oddech odświeżano, żując nasiona kolendry.


DOBRA RADA
zmieloną kolendrę można dorzucić do sosu pomidorowego i beszamelowego. Polepsza też smak zupy marchewkowej, z pasternaku i dyni. Wyśmienity jest chleb z oliwkami lub suszonymi na słońcu pomidorami, doprawiony kolendrą


PRZYGOTOWANIE

Prażenie zdecydowanie wzmacnia smak nasion. Na ogrzaną suchą patelnię należy wysypać nasiona i podrzucać je nad małym ogniem tak długo, aż zaczną wydzielać silny zapach. Następnie ostudzić je i zmielić


 

Bibliografia:

S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.

 

Dane techniczne

Waga 40
Kraj pochodzenia Rosja

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl