Kolendra Mielona
Opis
KOLENDRA
Coriandrum sativum
NAZWA BOTANICZNA: Kolender siewny
INNE NAZWY: chińska pietruszka;
HISTORIA
Od czasów starożytnych kolendra służy ludziom jako przyprawa i lekarstwo. Nasiona kolendry znajdowano w grobowcach egipskich faraonów, a dzięki rzymskim legionom stała się znana w Europie. Rzymianie doprawiali nią swój chleb. Pochodzenie nazwy kolendra jest zaskakujące - pochodzi od greckiego słowa koris, oznaczającego pluskwę, i wynika z podobieństwa pomiędzy zapachem liści kolendry a zapachem tego nieprzyjemnego owada.
UPRAWA
Kolendra jest wiotką rośliną o pełnych łodygach, dorastającą do 60 cm, zwartych liściach i niewielkich, różowawych kwiatkach. Należy do tej rodziny do której zaliczono też pietruszkę i marchewkę, pochodzące z regionu Morza Śródziemnego Nasiona jej przypominają małe kulki, zbliżone wielkością do ziaren pieprzu, ale o jaśniejszym, kremowo-brązowym zabarwieniu. Kolendra wymaga słonecznej wystawy i dobrze Zdrenowanej ziemi. Udaje się też w skrzynkach i doniczkach. Rozpowszechniona jest w Indiach, Rosji, Brazylii, Ameryce południowej, Afryce Północnej i Holandii
SMAK I AROMAT
Prażone nasiona kolendry charakteryzują się mocnym, ale bardzo przyjemnym aromatem, przypominającym nieco przypaloną pomarańczę. Nasiona zmielone mają przyjemny, łagodny słodkawy smak.
W KUCHNI
W każdym hinduskim domu zużywa się dużo zmielonej kolendry, ponieważ wchodzi ona w skład mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. Nasiona kolendry często łączy się z kminkiem. Nasiona należy prażyć razem, a potem je zmielić. Połączenie tych dwóch przypraw jest także charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej.
Cale nasiona kolendry dodaje się do dań z drobiu i potrawek z wieprzowiny, jest też jedną z ważniejszych przypraw używanych do marynat. Nasiona kolendry dosypuje się do czatnejów, szczególnie pasują do zielonych pomidorów. Całe lub grubo zmielone nasiona kolendry można dodawać do dań przygotowywanych w stylu greckim.
W MEDYCYNIE
Olejek eteryczny pozyskiwany z nasion kolendry znalazł szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się jego właściwości przeciwbakteryjne, pomaga także w przypadkach kolki, neuralgii i reumatyzmu. Olejek z kolendry neutralizuje przykry zapach środków farmaceutycznych i tytoniu, jest też stosowany w przemyśle perfumeryjnym i do produkcji alkoholu, między innymi ginu. Zmielone nasiona kolendry wchodzą w skład maści, stosowanych na owrzodzenie skóry i jamy ustnej. Zanim pasty do zębów stały się powszechne, oddech odświeżano, żując nasiona kolendry.
DOBRA RADA
zmieloną kolendrę można dorzucić do sosu pomidorowego i beszamelowego. Polepsza też smak zupy marchewkowej, z pasternaku i dyni. Wyśmienity jest chleb z oliwkami lub suszonymi na słońcu pomidorami, doprawiony kolendrą
PRZYGOTOWANIE
Prażenie zdecydowanie wzmacnia smak nasion. Na ogrzaną suchą patelnię należy wysypać nasiona i podrzucać je nad małym ogniem tak długo, aż zaczną wydzielać silny zapach. Następnie ostudzić je i zmielić
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 40g
Kraj pochodzenia: POLSKA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera, gorczycy, glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
5 zł/100g