Papryka Słodka
Opis
PAPRYKA
Capsicum annuum
NAZWA BOTANICZNA: Pieprz turecki
INNE NAZWY: papryka słodka;
Owoc krzewu Capsicum annuum, sprowadzonego na Węgry przez Turków, to łagodna odmiana pieprzu tureckiego. Po usunięciu z owoców rdzenia i nasion miąższ jest suszony, a następnie mielony na proszek o charakterystycznym, silnie czerwonym zabarwieniu.
SMAK I ZAPACH
Papryka występuje w odmianach od łagodnych do ostrych, o słodkim smaku z lekką nutą goryczki.
W KUCHNI
Dla Węgrów Papryka stała się przyprawą narodową, obficie dodawaną do słynnego gulaszu, potrawek i dań drobiowych. Często spotykamy ją w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Uprawy jej występują w Hiszpanii w Andaluzji i Estremadurze oraz w Portugalii.
Papryka wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu, ryb. Stosowana także do zup warzyw, sałatek, serów.
Jest popularnym, aromatycznym barwnikiem spożywczym. Doskonale barwi sosy oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu.
Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych
GATUNEK: Papryka Słodka ASTA 100
Pochodzenie: HISZPANIA
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 30g
Kraj pochodzenia: HISZPANIA
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy.